Големи пропуски лишиха България от победата срещу Кипър


Големи пропуски лишиха България от победата срещу Кипър
Снимка: БГНЕС

13114 0

Националният отбор на България завърши 1:1 с отбора на Кипър в предпоследния си мач в Лигата на нациите. Домакините откриха резултата чрез Захариу в 24', а Николай Димитров изравни от дузпа в 88'.

Българският тим обаче заслужаваше победата, особено след силното второ полувреме, което изигра, в което изпусна много възможности. Вратарят на домакините също отказа няколко пъти родните национали. Също така "лъвовете" имаха няколко пъти претенции за дузпа, като в два от случаите им бяха основателни, но реферът не отсъди наказателен удар. Рекорд записа Георги Петков, който се превърна в най-възрастния вратар в европейския международен футбол. Дебют пък записа нападателят Станислав Костов.  

В другия мач от групата Норвегия завърши 1:1 със Словени и по тази начин местата в групата се запазиха. Норвегия и България са с равен брой точки, но норвежците са с по-добра голова разлика. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Кипър опита да наложи домакински натиск, но в началните минути не успяха да създадат нищо опасно. В 5' "лъвовете" организираха контраатака, но тя бе спряна заради засада на Галин Иванов. Иначе се предвещаваха големи проблеми за вратаря на домакините. 

Първите 15 минути минаха без голови опасности, пред която и да е от вратите, като и в двата тима се наблюдават грешки, които спират атаките. В 23' кипърци изпълниха фаул, който обаче бе доста разочароващ и мина далеч от вратата на Петков. 

Минута по-късно обаче защитата на националния ни тим бе хваната неподготвена и това доведе до гол във вратата на българския вратар. Закариу получи пас още от центъра на терена и надбяга Недялков и се озова срещу Петков, като без да сгреши откри резултата. 

След попадението възптаниците на Петър Хубчев успяха да задържат за малко по-дълго топката. В 27' Страхил Попов се включи добре отдясно и центрира, като топката намери Тодор Неделев. Той подаде към Попов, но след суматоха пред вратата зашитниците на домакините изчистиха в корнер. В 30' Неделев застана зад топката при пряк свободен удар, а центрирането намери Бодуров, който успя да отправи удар, но неуспешен.

В 39' дойде и най-опасната ситуация за нашия тим. Антон Недялков тръгна в атака и успя да намери Краев около точката за изпълнение на дузпа, но неговият удар бе точно във вратаря, което му даде възможност да реагира. Само минута след това Галин Иванов по отличен начин намери Ивелин Попов вдясно в наказателното поле, оставяйки го очи в очи с вратаря. Попов стреля силно, но право в тялото на Панаи, който изби с крак.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с опасна контраатака за домакините. Захариу отново беше изпуснат отдясно и успя да стигне до наказателното поле. Комбинира с Макрис, който пък подаде към Йоргиос Ефрем. Отначало Божиков не успя да го спре, но при втория си опит успя и предотврати опасността.

Националите ни продължиха иначе с натиска, който бе наложен още от края на първата част. В 55' Тодор Неделев стреля изненадващо от почти 30 метра. Топката летеше право към тялото на Панаи, но в последния момент успя да боксира.

"Лъвовете" имаха два пъти претенции за дузпа, като първият, при който Ивелин Попов бе фаулиран бе доста по-основателен, тъй като Йоану не успя да играе с топката и го избута в гръб. В 73' Тодор Неделев получи жълт картон, след като спря опасна атака за домакините. Това обаче го извади за двубоя срещу Словения в понеделник.  В 74' Кирияку центрира от фаул много остро към близката греда, а Георги Костадинов покри засадата. Артиматас засече от воле във вратарското поле, но топката мина над вратата.

В 80' реферът за втори път подмина основателни претенции за дузпа. Кусулос връхлетя върху Спас Делев в накзатаелно поле на шпагат без да играе с топката, но отново не последва сигнал за наказателен удар. В 83' вратарят на Кипър направи просто невъзможно спасяване... Димитров от ъглов удар намери непокрития Бодуров, който стреля мощно с глава. Вратарят на Кипър показа светкавичен рефлекс и парира пред самата голлиния, а после, вече паднал, протегна ръка и изби в корнер. Уникален шанс за българите!

В 88' българите най-накрая получиха право да изпълнят дузпа след нарушение срещу Ивелин Попов. Зад топката застана Николай Димитров, който хладнокръвно изравни резултата.

ПРЕДИ МАЧА

Възпитаниците на Петър Хубчев имат и домакинство на Словения през идната седмица и ще търсят победа и там, като ще чакат и евентуална издънка от Норвегия, за да си гарантират първото място в групата.

Както е известно, контузия извади Кирил Десподов от състава и почти сигурно на десния фланг ще излезе Николай Димитров. Той се намира в отлична форма в клубния си тим Урал. Ако Делев действа на върха на атаката, както с Холандия през март 2017-а, когато вкара двата гола за успеха с 2:0 в София, то зад него ще е Ивелин Попов, а Неделев ще е на левия фланг. Пламен Илиев също е аут заради контрузия и има голямо вероятност Георги Петков да е титуляр. 

Целта пред "лъвовете" е промоция за по-горната Лига "В" и в същото време осигуряване на още една възможност за тима да се класира на Евро 2020. За целта са нужни две победи през този месец. В предишния си мач срещу Кипър националите победиха трудно с 2:1. Няколко дни по-късно обаче паднаха от Норвегия в Осло и така се изравнихме по точки със скандинавците. Най-силният ни съперник в групата гостува на Словения и идеалният сценарий за нас би бил да не стигнат до победата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

КИПЪР: Панаи, Меркис, Макрис, Ефрем, Кириаку, Авраам, Коусулос, Захариу, Маргаса, Артиматас, Лаифис.

БЪЛГАРИЯ: Г. Петков; С. Попов, Бодуров, Божиков, Занев; Г. Костадинов, Славчев; Краев, Г.Иванов, Неделев; Г.Иванов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички