България сложи край на тежка серия и изпрати с победа Ивелин Попов


България сложи край на тежка серия и изпрати с победа Ивелин Попов
Снимка: БГНЕС

11420 0

Националният ни отбор по футбол постигна първа победа в квалификациите за Евро 2020. Пред празния стадион "Васил Левски" България победи с 1:0 Чехия в европейска квалификация, последна от цикъла. Единственото попадение отбеляза Васил Божиков през втората част. Това бе официален дебют за селекционера Георги Дерменджиев, както и последният мач за капитана Ивелин Попов, който обяви своето оттегляне.

"Лъвовете" нямаха нито една победа в този квалификационен цикъл, а последният им успех бе от октомври миналата година срещу Кипър, но след 12 мача без победа успяха да надвият чехите в мач без значение за двата тима. Родните национали завършват група А на четвърто място с актив от шест точки и ще имат шанс да гонят класиране за финалите на Евро 2020 в плейофите през март, докато чехите финишират на втора позиция и имат осигурено място на Европейското първенство.

В първите 15-ина минути почти не се играеше в средата на терена, като се опитваха атаки и към двете врати, които обаче не бяха особено успешни. В 8' Ивелин Попов прояви съобразителност, като не докосна топката, докато беше в положение на засада. До нея стигна Кирил Десподов, който напредна и се опита да намери капитана на точката на дузпата, но кълбото мина зад гърба му.

Минута след това и чехите стигнаха до първия си шанс в срещата. Якуб Янкто подаде към нападателя Ондрашек, чийто удар попадна в ръцете на Георгиев. В 12' гостите отново създадоха положение пред вратата на България, но ударът на Шевчик с глава бе изключително неточен. В 20' малко не достигна на Ондрашек да стреля към вратата на Георгиев. В 29' пък Петър Занев центрира от фаул от далечно разстояние, но топката не успя да намери негов съотборник.

В 31' капитанът на България получи отличен извеждащ пас, но той се забави и стреля от около 25 метра, като шутът му попадна право в ръцете на Колар. В заключителните минути на полувремето чехите станаха доста по-настоятелни, като в 36' Сучек стреля силно, но Георгиев спаси.

И втората част започна доста спокойно, без особено футболни вълнения. В 56' обаче националите ни се възползваха по възможно най-добрия начин от пряк свободен удар. Кирил Десподов застана зад топката и центрира в наказателното поле, където Васил Божиков засече с глава за 1:0!

В 63' отборът ни създаде още една добра възможност, но Георги Костадинов не успя да насочи добре топката от наказателното поле и тя мина над напречната греда. Последваха силни минути за гостите, като вратарят Георгиев се отличи с добри намеси. В 80' Владимир Дарида получи топката на границата на наказателното поле и стреля към долния ляв ъгъл на българската врата, но нашият страж беше на ниво. Малко след това отново се намеси, за да не допусне гол във вратата си и запази мрежата си суха в своя официален дебют.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

България: Георги Георгиев, Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков, Петър Занев, Георги Костадинов, Кристиян Малинов, Ивелин Попов, Вандерсон, Кирил Десподов, Марселиньо

Чехия: 16. Коларж, 2. Кадержабек, 3. Челустка, 8. Дарида, 9. Ондрашек, 13. Шевчик, 14. Янкто, 15. Соучек, 17. Кудела, 18. Боржил, 21. Крал

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Чехия вече се е класирала за Евро 2020, докато ние заемаме последното място в нашата група. Този цикъл се превърна в истински кошмар за нашия отбор, след като записахме 12 поредни мача без победа. Затова, за самочувствието на отбора, е важно днес да запишем успех. Ако това не се случи, ще запишем исторически антирекорд. Дори и при равен, ще запишем най-слабото представяне в евроквалификации за всички времена. Досега само още веднъж сме завършвали пресявките за този форум без победа. Това е станало при първото ни участие в тях - за Евро 1960.

Днешната среща ще бъде последната с националната фланелка за капитана Ивелин Попов. Вчера той обяви решението си, че прекратява кариерата си с националния тим и не би размислил.  Атакуващият халф ще запише тази вечер своя мач номер 90 с националната фланелка. Това ще го остави на пето място в вечната ранглиста на България по този показател. Попов ще се изравни по брой мачове за националния отбор с легендите Димитър Пенев и Мартин Петров. Тримата ще делят петото място в класацията. Пред тях има само четирима футболисти - Стилиян Петров със 106 мача, Борислав Михайлов със 102, Христо Бонев с 96 и Красимир Балъков с 92.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички