България търси първа победа навън от 28 месеца!


България търси първа победа навън от 28 месеца!
Снимка: БГНЕС

1107 0

България гостува днес на Люксембург в последен мач от квалификациите за Мондиал 2018. "Трикольорите" са твърдо на четвъртото място в групата, каквито бяха и първоначалните очаквания. Нашите остават зад Франция, Швеция и Холандия и с горчивината от още един пропуснат голям форум - вече седми поред.

Визитата във Великото херцогство е добра възможност както за първа победа като гост в този цикъл, така и за някои експерименти и появата на нови лица в състава.

Дотук България загуби и четирите си гостувания - от Франция с 1:4, от Швеция с 0:3, от Беларус с 1:2 и от Холандия с 1:3. За последно нашите спечелиха навън в квалификация преди цели 28 месеца - 1:0 срещу Малта на 12 юни 2015 г. Голът вкара Ивелин Попов, който днес се завръща в състава след изтърпяно наказание.

Именно слабата ни игра навън бе основната причина да не успеем и в тези пресявки. А без победа като гост няма как да мислим за участие в бараж или пък класиране. Само 3 вкарани и цели 12 пропуснати гола в 4-те гостувания дотук в този цикъл е твърде лошо. Именно липсата на постоянство е основният проблем, с който Петър Хубчев и щабът му трябва да се справят. Минат ли границата, "лъвовете" ни сякаш стават малки мишлета, които чакат само капанът да щракне, без особено да се съпротивляват. В повечето случаи дори не е нужна и стръв, за да клъвнем.

Така че днешният сблъсък е отлична възможност да направим първата крачка към промяната на това статукво. Все пак Люксембург си остава сред най-слабите отбори на континента, въпреки моментните му проблясъци - 0:0 с Франция като гост и трите гола, които ни вкара на "Васил Левски" в началото на кампанията. Но оттогава при "трикольорите" се смениха доста неща.

Промени обаче днес няма да видим в ариегарда. Почти сигурно селекционерът Петър Хубчев ще заложи на дефанзивния вал от мача с Франция. Причината е контузията на Божидар Чорбаджийски, който бе гласен за заместник на Божиков. Така последният пак ще си партнира с Бодуров, а в зоната на крайните защитници ще са Страхил Попов и Петър Занев.

В средата на терена се завръща наказаният Ивайло Чочев. Той ще смени друг санкциониран - Георги Костадинов, и ще оформи тандем със Симеон Славчев.

Известни дилеми Хубчев ще има за атаката. Очаква се атакуващият халф на датския Мидтиланд Божидар Краев да започне като титуляр и да действа на лявото крило. Бившият футболист на Левски се появи като смяна в мача с Франция на мястото на Андрей Гълъбинов. Нападателят на Дженоа не се представи на ниво и ще остане на пейката. Там ще седне и друг титуляр от срещата с "петлите" - Тодор Неделев. Това означава, че Станислав Манолев ще се върне на познатата си позиция на дясното крило. Атаката ще се води от Спас Делев, а зад него ще е Ивелин Попов. Хубчев ще предпочете Делев най-вече заради бързината му.

Всички в тима са амбицирани за първа победа като гост от 28 месеца насам и още след двубоя с Франция мнението на играчите бе, че трите точки са задължителни, за да бъде затвърдено доброто представяне в квалификациите. И още от Люксембург да започнем да правим своите първи крачки по пътя към Евро 2020.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички