Борбена България обърна Кипър за трета поредна победа в Лигата на нациите


Борбена България обърна Кипър за трета поредна победа в Лигата на нациите
Снимка: БГНЕС

13006 0

Българският национален отбор по футбол постигна пълен обрат срещу отбора на Кипър с 2:1 в двубой от Лигата на нациите. Кастанос беше точен в 41'. Кирил Десподов изравни в 59', а Тодор Неделев донесе пълен обрат в 69'. По този начин нациналните ни оглавиха групите с 9 точки, а на второ място е Норвегия, който е с 6 точки. Във вторник момчетата на Петър Хубчев гостуват на скандинавския тим. 

През първата част нашият тим владееше повече топката и бе по-активният, но трудно създаваше опасности. След колективна грешка в защитата в края на частта Кипър откри резултата. Второто полувреме започна добре за националите ни, като показаха изключително борбеност. След две страхотни атаки за 10 минути възпитаницте на Петър Хубчев сътвориха обрат. Първо Кирил Десподов се разписа в 59', а след него в 69' и Тодор Неделев.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Националите ни започнаха агресивно двубоя и още от началните минути погледнаха към противниковата врата. В 4' защитата на гостите не се справи добре с изчистването на топката и тя стигна до Божидар Краев. Той опита удар от воле, но опитът му бе блокиран. 

В 7' се стигна до суматоха в дъгата пред нашето наказателно поле, но кипърци не сътвориха нищо опасно. Дори напротив "лъвовете" организираха контраатака, но центрирането на Краев в наказателното поле бе изчистено в корнер. В началните минути България е отборът, който владее повече топката, но грешки в разиграванията не позволяват да се стигне до нещо по-опасно. 

В 19' гостите спечелиха пряк свободен удар от опасна позиция. Григорис Канстанос стреля, но Илиев боксира в корнер. Това бе първият точен удар в срещата. 3 минути след това Кирил Десподов имаше голямо пространство пред себе си, но ударът му рикошира в защитник. 

В 32' националите ни изпуснаха голям шанс. След ъглов Сотириу за малко не засече топката в собствена си врата, голям късмет тук за гостите. В края на първото полувреме Кипър дочака своя шанс след контраатака. Първо Страхил Попов се подхлъзна и изпусна Авраам, който подаде в наказателното поле. Там никой не попречи и Кастанос се възползва, и откри резултата - 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с добро полошение пред нашия отбор. Ивелин Попов напредна от ляво и подаде в наказателното поле, където Неделев за малко не му достигна да стигне до топката. Малко след това обаче "лъвовете" имаха невероятен късмет, защото играч на гостите се озова сам срещу Илиев, но избърза с удара и прати топката в аут. 

В 53' капитанът Попов прати топката в мрежата, но голът бе правилно отмене заради засада. Малко след това Хубчев направи първата си смяна, като на мястото на Божидар Краев влезе Георги Миланов.

В 59' българите успяха да изравнят. Тодор Неделе видя много добре Страхил Попов, който даде невероятен пас към наказателното поле, където с глава Кирил Десподов засече 1:1. Изравнителното попадение даде криле на нашите момчета, които натиснаха съперника си и дори ги принудиха на няколко пъти да сгрешат. В 61' националите ни имаха претенции за дузпа. Николас Йоано наистина докосна кълбото с ръка в наказателното поле в битката с Георги Костадинов, но арбитърът прецени, че разстоянието е било прекалено малко.

В 69' националите ни направиха пълен обрат. Ивелин Попов изигра много добре ситуацията, изчака Страхил Попов, който центрира в наказателното поле. Там Тодор Неделев намери топката по невероятен начин от въздух, за да отбележи за 2:1. До края срещата се доиграваше и липваха голови положения. В самия край гостите имаха добро положение, но защитата ни се справи и запази резултата. 

ПРЕДИ МАЧА

България започна ударно участието си в Лигата на нациите, записвайки две поредни победи - над Словения като гост (2:1) и Норвегия в София (1:0), и оглави еднолично класирането. Днес "трикольорите" приемат Кипър с амбицията да запишат трети успех, който би бил с цената на скрит мачбол за първото място в група 3 на Лига С и продължаване към плейофите. Както е известно, всеки от четирите победителя в отделната лига добива право на участие на Евро 2020.

При успех днес момчетата на Хубчев ще постигнат нещо, което националният отбор не е правил от 10 години. Ще запишат четвърта поредна победа – над Казахстан (в контрола), Словения, Норвегия и евентуално Кипър. За последно това се случи през 2007/08. Тогава "трикольорите" регистрират пет поредни успеха - Румъния (1:0, д.), Словения (2:0, г.), Северна Ирландия (1:0, г.) Финландия (2:1, д.) и Босна и Херцеговина (2:1, г.). Първите два мача тогава са на сметката на Димитър Пенев, а останалите - на Пламен Марков. От онзи момент нататък само веднъж, при Ивайло Петев, имахме пак три поредни победи - над Азербайджан (2:0 д.), Португалия (1:0 г.) и Македония (2:0 г.) през 2015/16 година.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ: 3. Пламен Илиев 4.Петър Занев 5. Николай Бодуров 21. Антон Недялков 22. Страхил Попов 14. Георги Костадинов 12. Божидар Краев 20. Симеон Славчев 11. Тодор Неделев 19. Кирил Десподов 9. Ивелин Попов

Кипър: 12. Костас Панаи 19. Константинос Лайфис 4. Йоргос Меркис 13. Йоанис Кусулос 3. Николас Йоану 6. Джейсън Деметриу 20. Григорис Кастанос 18. Костакис Артиматас 11. Андреас Авраам 15. Фотиос Папулис 10. Пиерос Сотириу

Британското издание The Guardian пък обърна специално внимание на Георги Петков, който също получи повиквателна. Какво написаха за него - четете в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички