Започна се! Срещу кой ще играят българските отбори в Европа?


Започна се! Срещу кой ще играят българските отбори в Европа?

1917 0

Днес Лудогорец, Левски, Берое и Славия ще научат съперниците си в евротурнирите. От показаното в изминалото първенство по-широко може да е само око­ло врата на разградчани.

Но и те трябва да имат едно наум, след като миналото лято летяха високо, а бяха приземени болезнено от... молдовския анонимник Милсами. При това скромният състав от Орхей ги победи два пъти. Сега Лудогорец отново започва надпрева­рата от втория квалифика­ционен кръг, в който е пос­тавен.

Най-трудни съперни­ци изглеждат Норкьопинг и Ференцварош, коварен е и Олимпия Любляна, а сред най-леките са аматьорите от ФК Санта Колома (Андо­ра), Ла Валета (Малта) и познатия Дюделанж (Люк­сембург).

От второто стъпало, но в Лига Европа, стартира и Левски. След двегодишно отсъствие сините се завръ­щат в турнирите на Ста­рия континент без еуфория и със свити сърца. Те са непоставени - предпоставка за нови кошмари.

Козът на тима от „Герена" е не от­борът, а треньорът - вре­лият и кипелият Люпко Петрович добре знае как да постигне резултати в та­кива двубои. Той ще трябва да покаже на Левски как се бие в Европа, защото в пре­дишните си три участия столичани така и не елими­нираха съперник - отпадаха последователно от Спар­так Търнава, Сараево и Иртиш! Сега нежелани про­тивници има колкото щеш - Генк, Марибор, Брьондби, Гьотеборг, Славия Прага, но има и поносими като Локо­мотива Загреб, Вентспилс и Актобе.

През миналата кампания само Берое от българските тимове елиминира съпер­ник - Атлантас Клайпеда, след което сложи оръжие пред Брьондби. Сега обаче заралии са с нов треньор и изцяло подновен състав.

И им дойде като бонус фактът, че ЦСКА спечели купата и по този начин Левски отиде във втория квалификационен кръг, а те се изкачиха сред поставе­ните в първия. Така ще се надяват да изтеглят аматьорски тим от типа на гибралтарския Европа.

След 20-годишно отсъ­ствие добрата стара Сла­вия се завръща в евротурнирите. Отборът ще бъде непоставен още в първия квалификационен кръг и за да го премине, ще има нуж­да от късмет.

Със сигур­ност ще бъде постижение преминаването на против­ник - през 1996 тимът от "Овча купел" елиминира трудно литовския Инкарас-Грифас (4:3 и 1:1), преди да отпадне от австрийския Тирол Инсбрук с 1:1 u 1:4.

Така днес по обед всички погледи са насочени към Нион, макар нито една теле­визия да не излъчва жребия. В 13:00 часа съдбата ще раз­даде картите за първия и втория квалификационен кръг в Шампионската лига, час по-късно в 14:00 ще бъ­дат разбъркани топките и с участниците в Лига Европа. Рано сутринта пък тимовете в Лига Европа ще бъдат разбити в отделни подгрупи -за първия кв. кръг 96-те участници се разпределят в шест от по 10 тима и три от по 12.

Източник: Тема:Спорт

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички