Владо Стоянов: Знаех къде ще бие Роналдо, Петев ще успее


Владо Стоянов: Знаех къде ще бие Роналдо, Петев ще успее

3040 0

Владислав Стоянов е един от големите лидери в Лудогорец. 27-годишният вратар е с основен принос за страхотните игри на отбора в шампионата и Шампионската лига. За читателите на "България Днес" Владо говори за хванатата дузпа на Роналдо, националния отбор и приза "Футболист на годината".

Владо, изминалата година ли беше най-силната в кариерата ти?

- Не само за мен, но и за всички мои съотборници годината беше най-успешната, смело мога да кажа. Станахме шампиони, взехме Купата, Суперкупата, направихме пробив в Европа. Това е върхът в кариерата ми.

След няколко дни ще бъдеш обявен за Футболист на годината. Очаквал ли си го?

- Ако се върна няколко години назад, изобщо не съм си и помислял, че мога да спечеля това отличие. Особено на поста, който играя. Преди това станах Футболист на футболистите, за което съм благодарен на моите колеги. Тази награда всеки един футболист иска да получи. Това е признание за моя труд, въобще за цялата ми кариера. Има и други играчи, които заслужават.

Може ли да напуснеш "Лудогорец" тази зима?

- Сигурен съм, че няма български футболист, който да иска да остане в "А" група, вместо да отиде да се състезава в сериозен европейски отбор. В това число и аз не правя изключение. Смятам, че сега е най-подходящият момент за трансфер. Нямам представа дали има оферти за мен. Аз съм щастлив в "Лудогорец" и не ми е фиксидея да бъда трансфериран. Времето ще покаже какво ще се случи.

Кой е любимият ти клуб в Европа?

- Нямам определен любим отбор. Във всяко едно първенство симпатизирам на някои тимове. Не съм почитател и на конкретен шампионат.

Безспорно не са много вратарите, които могат да се похвалят, че са хващали дузпа на Роналдо. Случайно ли го направи?

- Бях наблюдавал предварително няколко изпълнения на дузпи от страна на Кристиано Роналдо. Бях си избрал ъгъла предварително. Изобщо не съм го гледал в очите. Тръгнах надясно, опитах се да го разконцентрирам с ръцете. Може и да се е получило, след като съм отразил удара.

Това ли е най-паметният ти момент от участието в Шампионската лига?

- Въпреки че бяхме близо до чудото, не този мач ме впечатли най-много. Ще запомня преди всичко двубоя на "Сантяго Бернабеу". Беше уникално. Въпреки че получих четири гола, направих някои добри спасявания. Иначе дузпа всеки може да хване, щом и Моци го направи.

Каза ли си нещо с твоя колега Икер Касияс?

- След мача успях да си разменя фланелката с него. Касияс ми каза, че сме много добър отбор, и ми пожела успех занапред.

По-различно ли се играе пред толкова много публика?

- Когато е пълен стадионът, няма по-хубаво нещо за един спортист, не само във футбола. Уникално удоволствие беше. На "Бернабеу" имаше 72 хиляди души на нашия мач, страхотна обстановка! Пожелавам на всеки да го изпита. В Европа публиката е доста по-различна, отколкото тази в България. Манталитетът там е съвсем друг. Подкрепят не само своя отбор. Когато някой от противника направи нещо добро, те пак го аплодират.

През пролетта по-лесна ли ще бъде борбата с ЦСКА за първото място?

- Не бих казал. Може би единствено от физическа гледна точка ще ни бъде малко по-леко. Първенството се дели на две шестици и ще има само дербита. Всеки може да изгуби от всеки, ще се получават изненади и ще се губят точки. Надявам се в крайна сметка ние да излезем победители.

Изненада ли те, че точно ЦСКА въпреки проблемите си се явяват основният ви конкурент?

- Не съм изненадан изобщо. Все пак ЦСКА и "Левски" са си грандовете в България, в каквото и състояние да са. ЦСКА сглобиха един много добър отбор с опитни играчи и попълнения от чужбина. Знаем, че и Стойчо Младенов е един отличен мотиватор.

Какви са целите за тази година?

- Естествено нова титла и Купа. За Купата жребият не ни помогна особено. Очаквам два тежки двубоя с "Берое". Пожелавам си отново пробив в Европа и този път да стъпя на "Камп ноу".

Националният отбор е с нов селекционер, когото отлично познаваш. Имаше ли нужда от смяната на Любо Пенев?

- Само времето ще го покаже. Аз съм имал удоволствието да работя с Ивайло Петев - добър млад специалист, който разбира от футбол. Доказа го и в "Лудогорец", и в Кипър. Той ме взе в Разград. Трябва да му се даде шанс и спокойствие, за да работи по своя си начин. Не се съмнявам, че резултатите няма да закъснеят.

Възможно ли е да е имало бойкот срещу Пенев в националния?

- Не съм усетил подобно нещо, наистина. В националния отбор никога не е имало групички, каквито писания имаше. Това бяха по-скоро клюки. В момента има отличен колектив. Г-н Лечков може би има по-различна информация.

Защо не се справи Любо?

- Късмет ни липсваше в някои мачове. Видяхте статистиката от мача с Малта. Ако ги бяхме победили, нямаше изобщо да има проблеми и щяхме да продължим да работим с г-н Пенев. Не смятам, че той не е успял. Успя да наложи своя стил на игра. Нека по-точен анализ да направят специалистите, не съм аз човекът за това.

Наближава мачът с Италия. Може ли да обещаете на феновете, че ще "изорете" терена за победа?

- Надявам се да победим. Аз лично, ако попадна сред титулярите, ще се постарая да дам всичко от себе си. За разлика от клубния си отбор, в националния все още нямам някой мач, който да съм извадил, както се казва. Искам скоро да дойде този мач, в който ще бъда герой. Срещу Италия ще дам не 100 а 1000 процента, обещавам. Пределно мотивирани сме всички.

Ще се класираме ли най-накрая на голям форум?

- Аз винаги съм бил оптимист във футбола. Гледам напред и не се връщам назад, имаме своите шансове. Тепърва има още доста мачове. Вярвам, че ще успеем да отидем минимум на бараж.

Мануел Нойер заслужава ли "Златната топка"?

- Моето мнение е, че Буфон заслужава повече. Нойер е едва от 2 години на голямата сцена, докато един Буфон пази от 15 години на страхотно ниво. Ако Нойер вземе "Златната топка", ще се радвам, все пак сме колеги. Рядко вратари печелят това отличие. Заради Нойер в Германия дори промениха термина за вратар. Едва ли има друг на този пост в света, който да играе по неговия начин.

Мисли ли Владо Стоянов за сватба и за деца?

- Тези неща искам да си останат лични. Приятелката ми Венера е до мен, подкрепя ме във всяко едно отношение. Нормално е тя да бъде човекът, който ми дава стимул за успехи. По празниците времето не беше много, но успяхме да си починем добре. Презаредих батериите и си изчистих главата.

Какво е хобито на Владо Стоянов?

- Моето хоби е да се прибера вкъщи и цял ден да си лежа пред телевизора. Пренаситен съм от футбол и затова не гледам мачове. Залагам на филми и сериали.

Защо не се бръснеш?

- Това не е от суеверие. Просто ме мързи да се бръсна (смее се).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички