Това е Ференцварош - съперникът на Лудогорец в Шампионска лига


Това е Ференцварош - съперникът на Лудогорец в Шампионска лига
Снимка: принтскрийн

8178 0

Днес бе изтеглен жребият за първи предварителен кръг в Шампионска лига, в който участва българският шампион Лудогорец. Съперник на "орлите" е Ференцварош. Първите двубои ще се играят на 9 -10 юли, а реваншите ще са седмица по-късно - 16 и 17 юли. В първия двубой Лудогорец ще е домакин.

Това е унгарски футболен клуб от Будапеща. През 2006 година е обявен за най-известният футболен клуб в страната. Основан е през 1899 година и от този момент досега 30 пъти е ставал шампион на Унгария, 23 пъти е печелил Купата на страната, а веднъж печели турнира, предшествал Лига Европа, побеждавайки на финала Ювентус (1964/65). Рекордьор по титли и купи на страната и единственият тамошен клуб, печелил европейски трофей.

Ференцварош е първият унгарски отбор, взел участие в груповата фаза на Шампионска лига. Това се случва през 1995 година. В състава им цялата си кариера провежда единственият унгарски носител на "Златната топка" - Флориан Алберт. Други известни негови играчи са били Шандор Кочиш, Ладислао Кубала, Золтан Варга и други.

Домакинските си мачове унгарците провеждат на стадион "Групама Арена" с вместимост 22 000 зрители. Традиционните цветове на съперника на Лудогорец са зелен и бял, а талисманът им е зеленият орел.

През юли 2006 година Футболната федерация на Унгария праща Ференцварош във втора дивизия. Това им се случва за първи път в историята и причината за решението е финансови проблеми. Клубът го обжалва в съда и печели делото. Въпреки това се връща в елита три години по-късно и постепенно възстановява своите позиции. През сезон 2015/16 печели титлата за първи път от 12 години насам.

В началото на последния сезон отборът бе воден от Томас Дол, но през август 2018 г. той бе уволнен и заменен от Сергей Ребров. При него отборът играеше в схема 4-2-3-1. В състава има доста чужденци - словенец, африканци, бразилец, грузинец, украинци.

Най-скъпият футболист на тима е лявото крило Исаел, бразилец, който се котира на трансферния пазар срещу 2,2 милиона евро. Общата цена на отбора е 19,85 млн. евро. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички