С висше футболно майсторство Аякс скъса мрежата на Лудогорец


С висше футболно майсторство Аякс скъса мрежата на Лудогорец
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

8757 0

Лудогорец не успя да надскочи себе си, а класта на Аякс беше на пълен показ в европейски мач, в който победата бе за "лъвовете" с 4:1, а "сърдиткото" Кудус явно искаше да блесне в Европа, тъй като скъса мрежата на Падт с хеттрик. 

Първото полувреме беше отчайващо за Лудогорец, след като се превърна в шоуто на Мохамед Кудус. Още в 16' той се възползва от грешка на Текпетей в наказателното поле и порази вратата на Падт. 2 минути по-късно ганаецът завърши фантастична триходова акция в пеналтерията, реализирайки след пас на Тейлър. Броби в 40' пък направи резултата 0:3. 

През вторите 45 минути "лъвовете" определено намалиха темпото в своята игра и Лудогорец имаше куп положения. Едно беше пропуснато от Крус минути преди в 50' Кудус да реализира своя хеттрик - 4:0. 

В 69' падна и единственият гол на Лудогорец. Той бе дело на Оливие Вердон, реализирал след точно изпълнение на дузпа. До нея се стигна заради игра с ръка на защитник на Аякс. 

Това беше първо поражение за сезона у дома за Лудогорец, като досега отборът беше допуснал едва 2 гола. Кирил Десподов пък записа трети пореден двубой в Европа, в който е сменен преди края на двубоя, въпреки че през уикенда игра само 20 минути срещу Черно море, за да е свеж за мача с Аякс. 

Все пак трябва да се отбележи, че вратарят на гостите Джей Гортер изигра фантастичен двубой, в който направи 4 важни спасявания през второто полувреме. 

Крайният резултат прави реванша по-скоро протоколен, като Лудогорец никога не е наваксвал пасив от 3 гола, а сега ще се наложи да го прави в Амстердам. 

ГАЛЕРИЯ: Аякс превърна "Лудогорец Арена" в тренировъчно игрище - здрав бой над "орлите" 

Първо полувреме 

Началото бе дадено точно в 21:00 часа, а "лъвовете" овладяха играта в центъра скоро след старта на срещата. 

Нищо не предполагаше обаче още в 16' да има гол във вратата на Падт. Текпетей допусна скандална грешка, като реши да показва техника на границата на собственото си наказателно поле. Там топката му беше отнета от десния бек на Аякс, Кудус буквално я взе от крака му и стреля от 18 метра - брилянтен удар и 1:0 за гостите от Амстердам. 

 

Само 2-3 минути по-късно ситуацията на Лудогорец стана още по-тежка. Този път защитата на "орлите" капитулира колективно, след като Броби получи входящ пас в наказателното поле, гардира отлично и подаде за Тейлър на дузпата. Вместо да бие, той пусна хитър пас за Кудус - удар с левия крак и 0:2. 

 

В 26' най-накрая и Лудогорец стигна до сериозно положение. Десподов центрира отлично към наказателното поле, прехвърли всички около малкия пеналт, но попадна у Витри, който от воле стреля, но топката мина встрани от вратата. 

В 39' Вейндал получи топка по лявото крило и насочи центриране към пеналтерията. Топката рикошира в крака на Витри и придоби неприятна за Лудогорец траектория - тя прехвърли Сундберг, за да се озове на крака на Броби - удар между краката на вратаря и 3-ти гол за "лъвовете". 

 

Второ полувреме 

Втората част започна далеч по-добре за "орлите", които изпуснаха 100%-ов гол - Витри изведе Руан Круз сам срещу вратаря, но Гортер направи брилянтно спасяване. Само две минути по-късно Аякс реализира светкавична контраатака, с която направи резултата 4:0. 

Боржес проби по лявото крило, като се справи прекрасно с опеката на Пьотровски. Той влезе в наказателното поле, подаде за Бергвайн, а той отклони за Кудус - 4:0 и хеттрик на ганаеца. 

След 4-ия гол Аякс намали драстично темпото и позволи на Лудогорец да води играта и да създава положения. Гортер се отчете с няколко спасявания, а "орлите" демонстрираха футбола, който феновете очакваха още през първото полувреме. Най-активни обаче бяха Рик Джонатан, Спас Делев и Доминик Янков, заменили посредствените днес Десподов, Текпетей и Гонсалвеш. 

Все пак в 68' Лудогорец стигна до ново 100%-ово положение за гол - дузпа. Делев получи топка в наказателното поле и се опита да я върне към дузпата по въздух. Защитник на Аякс блокира подаването, но с ръка - дузпа, която беше успешно реализирана от Вердон. 

До края на двубоя Лудогорец продължи да води играта, но не успяваше да си проправи път към второ попадение. В добавеното време "орлите" имаха два шанса да вкарат, но при първия ударът беше неточен, а при втория - Гортер отново спаси. 

Състави за Лудогорец - Аякс

Лудогорец: Падт, Фон Витри, Сонко Сундберг, Хайстер, Йорданов, Гонсалвеш, Пьотровски, Текпетей, Секо, Десподов;

Аякс: Гортер, Вейндал, Хато, Медич, Ренш, Тейлър, Бергхаус, Тахирович, Кудус, Бергвайн, Броби

Лудогорец - Аякс по ТВ: Къде да гледаме мача от Лига Европа?

Преди Лудогорец - Аякс

Лудогорец има пет шест мача в Европа през този сезон, като в тях се забелязва следното: вкарват гол в пет от тях, но и инкасират в пет от случаите; нито веднъж не са спечелили първите срещи (две загуби и едно равенство); в реваншите се развихрят и вкарват общо 10 попадения (за 3 мача).

Аякс със сигурност не е в най-доброто си състояние. Нидерландският колос се раздели с важни футболисти в близкото минало, като една от големите липси е капитанът Душан Тадич, който си тръгна след миналия сезон - недоволен от политиката на клуба при трансферите.

Споменахме за двата двубоя на Лудогорец срещу нидерландски съперници и перфектното представяне срещу ПСВ Айндховен, но каква е ситуацията за Аякс срещу български опоненти?

Нидерландският колос се е изправял срещу български отбори цели 8 пъти. В 6 от тях грабва победата, но допуска и 2 поражения. През сезон 1972/73 Аякс отстранява ЦСКА (след победи с по 3:1 и 3:0), но година след това отпадат от "армейците" след победа с 1:0 и поражение с 0:2. Още две години по-късно и Левски бие Аякс - за Купата на УЕФА (два успеха с по 2:1 за двата тима и дузпи). През 1977-а пък Аякс побеждава още два пъти Левски с по 2:1.

Сблъсъците между български отбори и такива от Нидерландия пък са 28. 6 са победите за родните състави, други 6 завършват наравно, а цели 16 са успехите за нидерландците.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички