Мишел Платини: С малко пари България и Кипър вкараха отбори в групите на Шампионска лига


Мишел Платини: С малко пари България и Кипър вкараха отбори в групите на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

1420 0

Традиционният брифинг на Мишел Платини, президент на УЕФА, по случай официалното откриване на новия сезон с жребия за групите на Шампионската лига прерасна в грандиозна пресконференция. Французинът използва повода да обяви официално решението си да не се кандидатира срещу Сеп Блатер за шеф на ФИФА. Дългоочакваната новина събра представители на всички световни медии в Монако и доминираше в продължилия точно 60 минути разговор на Платини с журналисти.

"Труд" е сред 54-те медии, които определят футболист №1 на Европа (б.р. - по една от страна) и бе сред привилегированите за задаване на въпрос. Първият на европейския футбол направи малко "отклонения" по темата на деня, но не подмина успеха за българския футбол с влизането на наш тим в групите на Шампионската лига.

- Какво мислите за класиралите се отбори в Шампионската лига, сред които през тази година дебютанти са "Лудогорец" и "Малмьо"?

- Парите от телевизионните права в България и Кипър са много по-малко от тези във Франция например. Но тези две страни класираха отбор за групите, докато моята Франция, разполагаща с много по-голям финансов ресурс, успя да лансира само два тима (ПСЖ и "Монако", б.р.). И лично мен ме боли за моята страна. Ние, французите, имаме по-високо мнение за себе си, отколкото за другите. Но защо за финали се класират "Севиля" и "Челси", а не ние? Френският футбол губи позиции и трябва да се събуди. А колкото до предстоящата Шампионска лига - сигурен съм, че пак ще гледаме страхотен футбол.

- По ваша идея Евро 2020 ще се играе в градове от различни страни. Какви са шансовете на държави с по-малки финансови възможности като България да вземат домакинство?

- Вижте, аз опитвам да фаворитизирам малките. Давам възможност на държави с по един хубав стадион поне веднъж да организират големи мачове. Имаме 19 кандидатури. От тях 13 ще спечелят, само 6 няма да получат нищо. Това е максималното, което мога да направя, за да подпомогна по-слабите. Всичко друго зависи от тях. Знаят регламента за кандидатстване и изискванията за стадионите. Колкото повече работят, толкова по-големи са шансовете им, защото наближава денят, когато ще направим избора.

- Защо решихте да не се кандидатирате за президент на ФИФА?

- Тази сутрин обявих пред колегите от националните федерации моето желание за нов мандат в УЕФА. Всички говорят за изборите във ФИФА през май, но преди това са изборите в УЕФА. Аз няма да се кандидатирам за ФИФА. Сега не е моето време. Имаме големи проекти в УЕФА и искам да завърша започнатото. Това е моят избор. Съвсем естествен, без никакво съжаление. Направих го със сърце, със страст и с любов към футбола. Като играч обичах да изпълнявам договорите си с клубовете. Като президент виждам, че има още време, преди моят договор с УЕФА да приключи. Европейският футбол никога не е бил толкова силен като днес.

- Променихте ли отношението си към Сеп Блатер и ФИФА?

- Не, ни най-малко. Знам, че някои очакват от мен да атакувам ФИФА, но това не е моя цел. Аз искам ФИФА да работи по-добре и с по-голям респект към тези, които обичат футбола. Не подкрепям Блатер и му го казах в очите. Ще подкрепя този, който донесе нещо ново и добро за футбола.

- Уплашихте ли се, че няма да победите Блатер?

- През 2007-а се състезавах срещу Ленарт Йохансон. Не бе лесно да го победя. Беше въпрос за какво и за кого да работя. Избрах УЕФА. Мога да бия и Блатер. Надявам се, че някой ще се изправи срещу него, а не срещу мен в УЕФА (смее се).

- Държите ли на критиките си към ФИФА?

- Разбира се! Хората в Изпълкома на ФИФА трябва да имат по-голямо влияние, а не като овце да следват Блатер и той да взема сам всички решения.

- Какво смятате за намерението на Блатер да намали квотата за европейските отбори на световно за сметка на участници от Азия и Африка?

- Ако иска да го направи, по-добре е да увеличи броя на финалистите. На Мондиал '96 участваха 15 отбора от Европа. През 2014-а бяха 13. Логично ли е, след като най-силният футбол, включително и шампионът, е в Европа? И 80 процента от футболистите на мондиала играят в Европа! Аз пък ще искам повече квоти за Европа! Вижте, Блатер свърши и добри неща, но той идва от администрацията, не от футбола. Не трябва повече да толерираме администраторите да стоят на върха на управлението. Така че Джани (обръща се към седящия до него генсек Джани Инфантино, б.р.), забрави за всякакви амбиции да станеш президент! (смее се)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички