Лудогорец взе 13-ата титла: ЦСКА буквално се сби с "орлите" - откъсна им крило преди финала за Купата на България (ВИДЕО)


Лудогорец взе 13-ата титла: ЦСКА буквално се сби с "орлите" - откъсна им крило преди финала за Купата на България (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

7725 0

Лудогорец официално стана шампион на България за 13-и път, след като победи ЦСКА с 3:1. Разградчани спечелиха на "Хювефарма Арена" и събраха 79 точки, докато "армейците" остават с 66 и рискуват да бъдат изместени от втората позиция от Черно море, който гостува на Левски.

"Орлите" обаче дадоха свидна жертва за финала за Купата на България, тъй като Бернард Текпетей получи директен червен картон. Това бе съдбата и за Фернандо Каранга, след като двамата бяха сред най-активните при масово меле, възникнало през второто полувреме.

Лудогорец и ЦСКА с нов нервен мач: "Орлите" спечелиха и си гарантираха титлата в Първа лига

Това се случи при гола от дузпа на Квадво Дуа за 3:1. Густаво Бусато и Дуа имаха закачка още преди дузпата, а след нея нападателят провокира стража. Всичко се разрастна до струпване на играчи, резерви и щабове на двата тима. Каранга си позволи да удари с лек шамар Сон, а Якуб Пьотровски и Амос Юга също бяха много активни, но халфът на ЦСКА получи само жълт картон, а полякът - нищо.

Дузпата бе отсъдена за игра с ръка на Каранга. Преди това Антон Нядолков с много красив гол бе върнал преднината на своя тим за 2:1 в 48-ата минута. Резултатът бе открит още във 2-рата минута от Дуа след асистенция на Текпетей, а Каранга бе временно изравнил в 34-тата след груба грешка на Падт и прехвърлящ удар.

"Червените" затвърдиха неубедителното си представяне срещу този опонент. В общо 43 мача във всички турнири ЦСКА има само 6 победи срещу цели 22 за Лудогорец. Равенствата са 16, а головата разлика 62:29. Само три пък са успехите за "армейците" в шампионата.

Следващият мач за Лудогорец е изключително важен - финал за Купата на България срещу Ботев Пловдив (15.05). В шампионата пък "орлите" след това гостуват на Черно море (19.05). За ЦСКА предстои домакински мач с Крумовград (18.05).

Стамен Белчев и Георги Дерменджиев се поздравяват

Първо полувреме

2' - 1:0! Резултатът бе открит с първата по-опасна атака. Текпетей получи отдясно и отклони в наказателното поле към Дуа. Той преодоля Кордоба, завъртя се и стреля между краката му, като Бусато бе безпомощен след удара от близка дистанция.

В следващите моменти ЦСКА опита да върне бързо гола, но няколко центрирания не доведоха до по-сериозна опасност. Лудогорец пък разиграваше твърде свободно в противниковата половина и се виждаха предпоставки за сериозни проблеми за гостите.

В 10-ата минута Текпетей стреля извън наказателното поле, но ударът му мина покрай вратата. Две минути след това Текпетей намери Пьотровски на чудесна позиция в наказателното поле на "червените", но полякът прати топката малко над вратата, отличавайки се с голям пропуск.

След четвърт час игра дойде и първата по-опасна ситуация пред Падт, Фаетон влезе добре навътре, след като се справи със Сон, и последва мощен удар в далечния ъгъл, но стражът изби в корнер.

В 25-ата минута Дуа бе изведен в наказателното поле, а Бусато излезе да го пресрещне. От позиция встрани от вратата прехвърли бразилеца, но топката не попадна в мрежата, а и нямаше негов съотборник, който да засече топката.

В 33-тата минута Волен Чинков показа директен червен картон на Браян Кордоба. Бранителят гардира топката и докосна с лакът Рик Джонатан. Разбира се, ВАР се намеси и Чинков промени решението си на жълт картон, което също изглеждаше пресилено.

35' - 1:1! Сякаш от нищото ЦСКА стигна до изравнителен гол. Юга пусна извеждащ пас към Каранга, а Падт излезе неразчетено извън наказателното си поле и бе прехвърлен.

В 37-ата минута Пьотровски намери с глава отклонена топка в наказателното поле, но Бусато се намеси добре и изби в корнер.

След 40-ата минута Бусато се забави с изчистването на топката, а Дуа мина пред него и му отне, след което се строполи на земята и поиска дузпа. Секунди след това Рик Джонатан бе изведен сам срещу Бусато и прехвърли стража, но с него и вратата.

Второ полувреме

48' - 2:1! Лудогорец отново излезе напред в резултата след много красив гол на Недялков. Джонатан му предостави топката с технично подаване с пета, а крайният бранител я завъртя извън наказателното поле технично в далечния ъгъл, за да не остави шанс на Бусато.

Пет минути след това Шопов бе намерен в наказателното поле и свали към Каранга, но топката бе твърде бърза за нападателя, който не я стигна.

В 55-ата минута Текпетей подаде остро в наказателното поле, а Дуа отклони технично с пета, но Бусато блесна с рефлекс и изби в корнер.

Секунди след това Каранга скочи в единоборство с Дуа и ръката му бе далеч от тялото, като топката се удари в нея. Чинков не отсъди, но секунди след това спря играта заради сигнал от ВАР И промени решението си.

57' - 3:1! Дуа прати Бусато в грешния ъгъл и се разписа.

Секунди след това настана меле между двата отбора и много сблъсъци между футболисти, като на терена се появиха и резервите на двата отбора. Всичко започна след провокация от Дуа след вкараната дузпа. Съдията даде директни червени картони на Каранга и на Текпетей и жълт картон за Юга.

Два шанса се откриха за ЦСКА след неточности в отбраната на "орлите". При единия Асприля, а при другия Фаетон - и двамата опитаха с финтове да си освободят по-добра позиция за стрелба, но си затваряха ъгъла и не се възползваха от добрия шанс.

Още няколко решения на Чинков за нарушения за Лудогорец пък вбесиха още повече играчите на ЦСКА, а картони получиха Асприля и Кареасо.

До изтичането на редовното време и двата отбора имаха някои опасни атаки, а Чорбаджийски имаше мечтан шанс за гол, но стреля слабо от отлична позиция в наказателното поле.

Стартови състави 

Лудогорец: Падт, Недялков, Алмейда, Сундберг, Сон, Пьотровски, Гонсалвеш, Нареси, Текпетей, Рик, Дуа

ЦСКА: Бусато, Вион, Петров, Кордоба, Де Нойер, Юга, Кареасо, Шопов, Хайнц, Фаетон, Каранга

Преди мача

Последният успех на "червените" срещу Лудогорец като гост в Първа лига датира от пети ноември 2017 г. Тогава отново начело беше Стамен Белчев, Каранга получи червен картон, след като по-рано даде началото на пълния обрат (2:1). 

Бразилецът в крайна сметка попадна в групата за днешния мач за разлика от наказаните Линдсет и Санянг, контузения Матей и болния Скаршем.

По-рано през сезона Лудогорец натрупа още две победи от съперничеството, в която доминира силно що се касае мачовете за първенството - 3:0 и 1:0. Преди година в плейофите ЦСКА направи 2:2 във важен мач в Разград.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички