С разбит нос новият в Разград не иска да напусне терена, докато не вкара четвърти гол


С разбит нос новият в Разград не иска да напусне терена, докато не вкара четвърти гол
Снимка: Официален сайт на Лудогорец

2620 0

SportLive.bg продължава традицията си да разказва нещо повече за футболистите, които идват в клубовете от Първа лига по време на трансферните прозорци. Този път на прицела ни е новият нападател на Лудогорец Якуб Свиерчок, който е един интересен млад футболист.

Полякът започва приключението си във футбола, когато посещава мачовете на баща си, който също е бил футболист. Харесва му много случващото се на терена и сам обува бутоните. Чувства, че иска да посвети живота си на този спорт, когато вижда, че е добър и може да постигне нещо.

Първите си стъпки във футбола прави през 2002 година в Общинския Младежки спортен център в Тихи. Той обаче не остава дълго време там, защото година по-късно е изгонен от центъра, защото закъснява за първата тренировка след празниците с цели два дни.

Безспорно най-сериозният клуб, в който е бил досега Якуб, е германският Кайзерслаутерн. Там обаче нещата на поляка не му се получават.

Кайзерслаутерн залага големи надежди на обявеният по това време за супер талант на Полша нападател. Там обаче той не се кичи с лаври. В шестте си изяви в Бундеслигата през сезон 2011/12 той не успява да помогне на тима да не изпадне, а във Втора Бундеслига дори не получава шансове.

След 6-месечен престой в Германия Свиерчок отива под наем в Пиаст Гливице. Престоят му обаче също не е запомнящ се, защото по време на мач за националния отбор на Полша до 21 години през септември 2012 г. той къса връзки, аут е за няколко месеца и трябва да се върне при резервите на Кайзерслаутерн.

През лятото на 2013 г. е свързван с няколко клуба в родината си, сред които Заглебие Любин и Рух Хоржув. През август 2013 г. отново къса връзки - на лявото коляно. Лекува се в Германия шест месеца, след което разтрогва по взаимно съгласие с немския клуб.

В един период от кариерата си е желан от 14-кратния шампион на Полша Висла Краков. Той обаче преживява нещо подобно на треньора Ивайло Петев, когато се опита да поеме Левски. Феновете на Висла се обявяват срещу Свиерчок, защото е носил шал, който обижда клуба, и трансферът пропада.

Новият футболист в Лудогорец изглежда хрисим и усмихнат, но в Полша са на мнение, че няма най-лесния характер. Въпреки това в Заглебие, откъдето го купи българският шампион, той е изглеждал възроден - и професионално, и на личностно ниво.

През декември 2017 година Свиерчок показва нагледно най-доброто, на което е способен. В мача срещу Термалика той вкарва хеттрик и помага на своя тим да победи с 4:2. Полякът е толкова алчен в търсене на пореден гол, че дори когато го удрят с лакът и разкървавяват обилно носа му, не иска да напусне терена.

"Такъв съм. Излизам на терена, за да вкарвам голове. Ако съм вкарал три, искам четвърти", разкрива нападателят.

Самият нападател признава през ноември миналата година, че не е все още перфектен на терена. Той е осъзнал, че трябва да подобри играта си в защита и е работил върху това. А дали има резултат, ще видим с появата му на терена със зелената фланелка.

Предлагаме ви и кратко блиц интервю с Якуб Свиерчок от 2011 г.:

Какви са вашите планове за бъдещето?

- Основният ми план е да стана най-добрият полски играч.

Кой е най-верният ви фен?

- Моите най-верни фенове са моите родители.

Вашето мото?

- Мога ли всичко?

Доминиращата особеност на характера?

- Самочувствие.

Особеност, която търся в хората?

- Истинност.

Основният ми недостатък?

- Липсата на последователност (но аз работя върху това).

Любимо занимание?

- Футбол.

Каква ще бъде най-голямото нещастие за вас?

- Да загубя родителите си.

Модел на подражание?

- Кристиано Роналдо.

Това, което мразите?

- Двулични хора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички