10 от Лудогорец удържаха "Левски" и направиха решаваща крачка към титлата


10 от Лудогорец удържаха "Левски" и направиха решаваща крачка към титлата
Снимка: БГНЕС

1692 0

Битката за титлата в  "А" група може да се окаже, че е приключила още в самото началото на пролетния дял на шампионата. Лудогорец направи изключително важна крачка към поредна защита на трофея, след като удари с 2:1 "Левски" в дългоочакваното дерби на кръга.

Грешка на Роман Прохазка в 5' доведе до гол на Вандерсон, а 11 минути след началото на второто полувреме изключително куриозен гол на Лукас Саша удвои аванса на шампионите.

"Сините" играха много слабо в двубоя, но получиха своя шанс в 71', когато директен червен картон получи Козмин Моци. Прохазка 8 минути преди края успя да реализира за 2:1, но столичани нямаха шансове за гол и заслужено загубиха визитата си в Разград.

С трите точки Лудогорец събра 39 в своя актив и вече води с 8 пункта на "Левски", както и с 6 пред втория Берое.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Стартът на мача бе даден с център, изпълнен от играчите на Стойчо Стоев. Първите няколко минути бяха изпълнени с нарушения и накъсване на играта, но в 4' домакините съумяха да се възползват от първата създала се възможност в двубоя.

В основата на гола на "орлите" беше Роман Прохазка. В опит да изнесе технично той загуби топката, която стигна бързо до Марселиньо. Той изведе своя сънародник Вандерсон в наказателното поле, който успя да преодолее Йоргачевич и хвърли в екстаз феновете на шампионите, напълнили до краен предел стадиона - 1:0.

Това обаче беше единственото положение през първата половина на полувремето. Лудогорец затвори отлично постъпите си към вратата, а играта беше често накъсвана. "Сините" играха с много брак в играта си, като новото попълнение Франсис Нар често бъркаше по дясното крило и така и не успяваше да влезе в темпото на двубоя.

"Сините" имаха две нелоши атаки в края на първите 45 минути, но Венци Христов и Бурабия не съумяха да намерят очертанията на вратата на Стоянов. Натанаел пък се размина с гол 4 минути преди края след прекрасно изпълнен пряк свободен удар - 1:0 за шампионите.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Играта на "сините" по нищо не се промени, а в 56' Лудогорец стигна до втори гол, и то по изключително куриозен начин. При центриране от пряк свободен удар на Марселиньо топката летеше към Боян Йоргачевич. Топката обаче се отклони в гърба на Саша, заблуди вратаря и влетя в мрежата - 2:0 за домакините.

Това "уби" интригата в двубоя, след като "сините" отново не успяха да отговорят адекватно на предизвикателството, отправено от шампионите. В 69' обаче Козмин Моци направи абсурден шпагат срещу Роман Прохазка, давайки шанс на "Левски" да стигне до нещо в мача.

След спорен пас в средата на терена румънецът влезе по безумен начин в краката на словака, а реферът Никола Попов след минута консултации със своите помощници реши да изгони с директен червен картон любимеца на феновете на Лудогорец.

В 83' интригата в мача се завърна при разбъркване в наказателното поле на Лудогорец. При центриране Джъстин Менголо опита ножичен удар, който обаче се превърна в подаване за Прохазка на границата на малкия пеналт. Той се завъртя около оста си и с мощен удар с десния крак успя да порази вратата на Стоянов - 2:1.

СЪСТАВИТЕ:

Лудогорец: Владислав Стоянов, Козмин Моци, Венцислав Керчев, Йордан Минев, Светослав Дяков, Вандерсон, Лукас Саша, Натанаел, Жуниор Кишада, Джонатан Кафу, Марселиньо;

Резерви: Милан Борян, Витиня, Георги Терзиев, Абел Анисе, Андрей Препелица, Джоди Лукоки, Клаудиу Кешеру;

Левски: Боян Йоргачевич, Веселин Минев, Сърджан Лукин, Георги Костадинов, Александър Др. Александров, Франсис Нар, Мехди Бурабия, Божидар Краев, Мигел Бедоя, Роман Прохазка, Венцислав Христов;

Резерви: Александър Любенов, Мики Орачев, Максимилиан Карнер, Александър Ем. Александров, Галин Ташев, Джъстин Менголо, Радослав Цонев.

Преди двубоя

Двата тима записаха много силна подготовка в Турция, като показаха наглед защо са двата най-силни тима в България. Част от блясъка на дербито обаче беше позагубено заради изваждането на Литекс от "А" група, което прати "сините" на 5 точки от настоящия лидер Лудогорец.

Въпреки това днешното дерби може да внесе сериозна интрига в шампионата. Лудогорец е на върха с актив от 36 точки. От актива на „сините“ бяха отнети 7 точки и сега тимът изостава с 5 от първото място, въпреки че преди отнетите точки двата тима бяха с равен брой точки.

Двата отбора се представиха на ниво в контролите, като не допуснаха нито една загуба.

За "Левски" двубоят ще пропусне Джереми де Ноойер, но Стойчо Стоев има по-голям избор от играчи след солидната селекция през зимата. От новите попълнения като титуляри се очаква да започнат Александър Александров, Сърджан Лукин, Мехди Бурабия, Франсис Нар и Венцислав Христов.

За разлика от "сините" Лудогорец не привлече нито едно попълнение през зимната пауза. С проблеми в състава на Георги Дерменджиев е Клаудиу Кешеру, като се очаква на негово място да започне Жуниор Кишада.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички