Васил Колев шокира: Батков иска да се оттегли от "Левски"


Васил Колев шокира: Батков иска да се оттегли от "Левски"
Снимка: БГНЕС

4589 0

Председателят на тръст "Синя България" и член на УС на "Левски" - Васил Колев, е на мнение, че собственикът на "синия" клуб Тодор Батков има желание да се оттегли като такъв. Това Колев съобщи в интервю за вестник "Преса".

Г-н Колев, реално ли е „Левски“ да стане на феновете?

- Съвсем сигурно е. Въпросът е каква част точно. А и каква е дефиницията на фен?

Масата.

- Тя включва и крупни бизнесмени. Тодор Батков също е фен - с повече пари, който издържа отбора. Важното е, че се сменя моделът. След 10 ноември „Левски“ не стана на привържениците си. После законът бе направен така, че да узакони „бащиците“, които така и така вече ги имаше във футбола. Въпросът е колко по-големи хапки някой ще отхапе от „Левски“. И те да не са свързани със задкулисие - например офшорни компании. Откакто върви тази идея, има по-голямо доверие към клуба. Появява се интерес от спонсори. Досега те се вклиняваха за малко. Сега ще се създадат конкурентни модели. Защото на практика „Левски“ вече е и на феновете - в управителното му тяло те имат два гласа. А скоро ще имат 3 от 5. Членовете на УС вземат решенията, а не Батков.

Според мнозина инициативата с акциите е кампания за спешно набиране на пари.

- Точно такава е. Ако нямаше нужда от свежи капитали, Батков нямаше и да предприеме този ход.

Той може да събере милион лева, които му трябват за лиценза. Но собствеността няма да се промени генерално.

- Не е така. Наистина - ще се платят дълговете, но в този момент вече ще се трупат нови. Ако приемем, че Батков събере един милион и изведнъж каже „стоп“, отново ще има проблем. Веднага ще влезе в конфликт с феновете, най-малкото с тези от УС. И тогава няма да му останат много ходове - освен да спре продажбата на акциите, трябва да уволни и управителния съвет. Дори да излъже хората с 1 млн. лв., той пак ще трябва да търси решение какво да прави нататък. Въпросът е иска ли да се оттегли или не.

Как усещате отговора?

- Аз мисля, че иска.

Искрено?

- С него контактуваме на делово ниво, не искрено и лично. Но се добива и усет.

Има ли интерес от крупни инвеститори?

- Той трябва да говори по този въпрос. Ако се обърнат към мен, аз единствено мога да предам към него. Все пак говорим за много пари - 51% от клуба са 15 млн. лв. Вероятно не са много хората в България, които могат да си го позволят. Има го и проблема с произхода на парите. Те трябва да са с платени данъци, което още повече свива кръга. Категорично ще се противопоставим на този тип сделки, след които влизат някакви тъмни субекти. Защото те ще вземат едни акции и ще ги ползват като сувенир. По какъв начин ще са ангажирани, ако не са там с лицата си?

Как ще обясните на Батков да продава само на „читави“ хора?

- Ще му кажем, че не одобряваме определена продажба. Той не би имал желание да си тръгне през задния вход. Според мен феновете няма да гласуват доверие само на един човек. Ако група бизнесмени излязат публично, ще се случат

две неща. Първо - ще получат уникална подкрепа от нас в рамките на правомощията ни. И второ - когато този консорциум поиска 51%, ще трябва да направи одит. Ще се свика и общо събрание. Защото най-нормалното за един акционер е да посочи хората, които ще управляват парите му. Най-вероятно ще поиска нов изпълнителен директор, ще избере нов надзор. И така по естествен начин ние вече няма да искаме непременно да сме в УС.

Готови сме и да се оттеглим, ако сме изпълнили целите си - раздробяване на собствеността, ангажиран мажоритарен собственик. 15 млн. лв. ще значат, че „Левски“ е обезпечен поне за 2 години, дори да не печели нищо. Ще има нова отговорност на акционера как „Левски“ да печели. Защото ако не го направи, това ще са 7-8 млн. лв. разходи на година. Тоест той трябва да създаде конкурентен отбор, който да се бори за място в Шампионската лига.

Станимир Стоилов го каза, без изобщо да сме коментирали темата - феновете оправят нещата и се оттеглят, защото тяхната работа е на трибуните. Какво точно ще търсим ние в УС - да се караме с Батков и Баждеков ли?

Накратко - искате няколко бизнесмени...

- Да раздробим собствеността и по възможност да дойдат един или няколко по-едри акционери.

Не искате демократично управление тип „Барселона“ и „Реал“?

- Това е процес, до който няма да се стигне в първите години. Ако дойде нов собственик, тръстът ще си има други задачи - комфорта на стадиона, въпросите с базата. Между другото съм против държавата да дава стадиона на търговското дружество „Левски“. Това важи и за ЦСКА. Утре клубът може да заложи стадиона в някоя банка и да го загуби - също като името, цветовете, марката и т.н.

Значи стадионът трябва да остане държавен?

- Имаме експерти по въпроса и сега го разработваме. Тръстът и Националният клуб на привържениците (НКП) сме организации с нестопанска цел. Може да имаме предимство, ако кандидатстваме за базата. Така собствеността ще остане държавна. Възниква обаче въпрос - представляваме ли феновете на „Левски“ или тези, заинтересовани от стадиона? Затова според мен е по-добре да има ново сдружение, което да се казва примерно „Стадион „Георги Аспарухов“ и да бъде съставено от привърженици. Неговата единствена цел ще бъде да поддържа съоръжението.

Има ли подобна схема в Европа?

- Не съм проучвал. Но за България това е приложим модел. Вече имахме разговор с министър Красен Кралев, подготвя се нов закон. Много е важно сдруженията в него да бъдат регламентирани. На практика чрез стадионите търговските дружества искат да прилапат безплатен капитал. Защото като отидат в банката за кредит, това има огромна стойност. А сега „Левски“ как да вземе кредит - има автобус и съмнителен актив от футболисти, който не може да се оцени.

Наказанията, проблемите с публиката - кога ще престанат?

- Те вече престанаха.

Това провокации ли бяха?

- Не. Кой ще изгони Батков с бомбички? Според нас „Левски“ губи 7 млн. лв. на година, а наказанията са коствали само 200 хил. лв. Според мен те се използваха, за да се измести фокусът. Не знам кой го правеше. Как се решава проблемът с бомбичките? Владимир Владимиров, който е в УС, да се хвърля и да ги посреща с тяло? Да претърсва лично всеки? Не става с подобни абсурдни мерки. Нужна е работа по превенция- та, която НКП я върши от години. Проблемните хора ги правят стюарди, които получават възнаграждение - по 20-30 лв. на мач. Те стават началници на публиката. Но от един момент „Левски“ не си изпълнява ангажимента с 15 хил. лв. месечно за стюардите, за пътувания, за фенклубовете по места. Батков е отсвирил тези пари, хората напускат. И така стигнахме до есента. Лоши резултати, които създават нервност.

Има съмнение, че определени хора в агитката го правят нарочно.

- Мисля, че не е вярно.

Има ли кампания срещу „Левски“ в БФС?

- Да. Може би целта е да се отслаби Батков и да дойде друг, но не този, когото искаме. Може конкретен човек да оказва натиск. А може и в БФС несъзнателно да подпомагат един такъв процес.

Обслужвате ли политически интереси?

- Много се говори за това, защото по митингите има и агитки. Ние умишлено се пазим от политика. Всеки път, като наближи митинг, феновете ги викат в полицията. Освен това кажете ми как 2,5 млн. привърженици на „Левски“ ще бъдат подчинени от някой политик чрез влияние в клуба? В България няма по-демократично нещо от „Левски“. „Левски“ не може да бъде вкаран в никакъв строй.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички