В "Левски" не били мрънкалници за пари, гарантира Стойчо


В "Левски" не били мрънкалници за пари, гарантира Стойчо

1443 0

През изминалата седмица около отбора на "Левски" бе доста тихо, за разлика от ръководството. Тимът се опитваше да подобри играта си в нападение след издънката 1:1 на "Герена" срещу Хасково. Сега на "сините" им предстоят мачове с Черно море и Лудогорец. Треньорът Стойчо Стоев говори пред "Тема Спорт" дали възпитаниците му са готови за тях.

Г-н Стоев, през изминалата седмица тренирахте за подобряване на атаката. Има ли прогрес?

- Е, не сме работили само върху този компонент, а върху доста, въпреки че групата ни от играчи бе малка, защото имахме национали. До каква степен сме променили нещата - трудно е да кажем, преди да ги видим в официален мач. Тогава ще си проличи дали има подобрение.

Очаквахте ли точно атаката да ви създаде проблеми в последния мач -1:1 с Хасково, след като в предишните 2 срещи на „Герена" отбелязахте 11 попадения на този съперник?

- Когато играеш срещу наситена защита, понякога е много трудно, а друг път лесно. Второто е, когато отбележиш бързи голове. В последния мач обаче не го сторихме.

Как се отрази на самочувствието на тима тази издънка?

- Не бих казал, че се е отразило на самочувствието, резултатът беше неприятен като факт. Защото не сме очаквали, че ще имаме някакви затруднения срещу този отбор. Но в тази игра, докато не започне мачът, няма слаби и силни отбори. На терена единият противник трябва да се открои над другия. Равенството с Хасково определено е обеца за нашия тим - трябва максимално да се вложиш, за да успееш.

Сега обаче предстоят трудни двубои - домакинство на Черно море и гостуване в първия полуфинал за купата срещу Лудогорец. Готов ли е Левски?

- Ако говорим само за тези мачове - готов е да се представи добре. Но ще видим в каква светлина ще се представим.

Може ли тимът да преобърне сезона, който се очертава като кошмарен?

- Имам малко по-различни виждания. Настоящето е такова и няма как да го променим. Но трябва да се учим от него, да извлечем изводи, за да може бъдещето ни да е по-добро. За да не стане така, че да е същото като миналото.

И все пак - може ли да се извлекат някакви дивиденти от участието във втората шестица?

- Чак дивиденти - не мога да кажа. От първата щяхме да имаме далеч повече - играеш със сериозен съперник всяка седмица и мотивацията е на ниво. Най-малкото за себе си ще имам ясен отговор на това какви футболисти и на кои постове ще са ми необходими през лятото.

Като поемахте Левски през месец декември, някак си се подминаваше фактът, че отборът може да остане във втората половина на класирането, но ето че това стана реалност. Вие мислехте ли тогава за това?

- Това бе хипотетично, но този вариант стана реален. На мен ми беше пределно ясно, че ще е трудно. Все пак живея в България, знаех, че има финансови проблеми, в момента не е лесно, но по-важно е да изградим ясна визия за бъдещето на отбора, за да може Левски наистина да е този Левски, който му се иска на всички. А аз го желая най-много.

Единственият път за Европа минава през Разград. Има ли потенциал Левски да уязви Лудогорец?

- Вече изиграхме един мач с този съперник. Видях нивото ни спрямо това на Лудогорец. Пределно ясно ми е, че спортно-технически, организационно и финансово те са най-добрият клуб. По-важно е ние как да се научим да стигнем до тяхното ниво.

И все пак - имате ли шансове да елиминирате разградчани?

- Разбира се, че имаме шансове. Каквото зависи от нас, ще го сторим.

А и феновете пеят - „ние сме Левски"...

- Е, не е само това. Ако тръгнем единствено с идеята, че „ние сме Левски" - това няма да ни помогне. По-скоро спортно-технически поне на този етап трябва да се приспособим и да бъдем на тяхното ниво.

Точно след двубоя с Лудогорец дойдоха и най-сериозните критики срещу вас, че отборът е играл страхливо, което вие отхвърлихте.

- Обикновено се гледа крайният резултат и след това започват коментарите. Но не винаги резултатът е най-важен, защото в края на краищата футболът е емоция. Като биеш, си щастлив, в противен случай си разочарован, изпитваш болка и гняв. Затова и коментарите след загуба са по-остри. Но аз видях и някои не толкова лоши неща за отбора.

А не мислите ли, че Левски трябва да си върне и тръпката?

- Определено! Но няма да се върне за ден-два. Трябва доста време, за да стъпи Левски на краката си. И да не е глинен колос а отбор, който да буди уважение и респект. Всичко обаче с времето си. Нека първо си върнем емоцията.

Не ви ли се струва, че Владимир Гаджев е друг футболист, когато е редом до Светослав Дяков в националния отбор?

- Нормално е да е така. Дяков е играч, който знае какво да прави и в двете фази на играта и му помага изключително много. Гаджев отнесе доста критики, но не мисля, че всички са уместни. Имам малко по-различно мнение за него - той е старателен и се опитва да преодолява слабостите си. Това трябва да се приеме с някакъв позитивизъм.

Наясно ли сте вече около кои играчи ще градите отбор за следващата кампания?

- Все още не поради ред причини. Виждате, че в момента клубът има финансови затруднения. А аз трябва да съм наясно с какъв ресурс ще разполагам, да знам какви футболисти ще мога да си позволя.

Не е тайна, че играчите са назад с получаването на заплатите. Как успявате да се справите в тази обстановка?

- Не мога да се оплача от футболистите си. В интерес на истината - не са мрънкалници и недоволници. Не е приятна ситуацията - във всяка сфера се работи за пари. А когато не ги получаваш, се отразява на настроението, а то е важно в емоционален спорт като футбола. От нагласата, поведението и старанието им в тренировъчния процес не мога да се оплача.

Погледнато в исторически план - вървите след Ивайло Петев - в Лудогорец, в Левски. Виждате ли се национален селекционер?

- Всеки си има съдбата. Това е стечение на обстоятелствата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички