В Англия: УЕФА да вземе мерки за плаката „Да" на расизма"


В Англия: УЕФА да вземе мерки за плаката „Да" на расизма"
Снимка: Иван Йочев

2124 0

Плакатът „Кажи „Да" на расизма" издигнат от привърженици на Левски по време на мача с Лудогорец (3:2) доби сериозен отзвук в Европа, пише „Тема спорт“, който цитира английския вестник Тhе Guardian.

„Фенове на Левски се подиграха с управителното тяло на евроцентралата с плаката „Кажи „Да" на расизма". Ако Българската федерация и УЕФА не реагират, то проблемът ще стане още по-сериозен", се казва в статията, озаглавена -„България каза „Да" на расизма". „Не само че се подиграват на една от най-популярните антирасистки кампании на УЕФА, но и за да направят ситуацията още по-лоша, те промениха логото на Европейската футболна централа. Картата на европейския континент бе заменена с пистолет и думите „УЕФА - мафия" около него. Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз започна разследване, но говорителят на УЕФА заяви в петък пред Тhе Guardian, че не е знаел за инцидента. Възможните санкции от страна на българската централа варират от глоба от 19 хиляди евро (б.а. - наредбата гласи 37 500 лева) до няколко мача на закрити врати. Следващият домакински двубой на Левски е на 25 октомври срещу ЦСКА, което означава, че за първи път в своята 66-годишна история най-голямото местно дерби може да се проведе без зрители", се казва още в материала.

В него се посочват и прегрешенията на част от „синята“ агитка в мача срещу Сараево от евротурнирите през 2012 година, двубоят на България срещу Дания същата година, когато имаше прояви на расизъм срещу защитника на гостите Патрик Мтилига, както и наказанието, което отнесе Лудогорец за скандирания срещу фенове на Стяуа. „УЕфА и БФС трябва да вземат мерки, защото положението ще става още по-лошо. Не го ли сторят, трябва да се постави заключението, че след тези инциденти децата в България получават посланието - „Кажете „Да" на расизма". В тази страна все още има много какво да се направи, за да се изкоренят тези зловещи инциденти както в обществото, така и в българския футбол", завършва Тhе Guardian.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички