Тонев: Пречеше ми се, но Левски ще има най-модерния сектор А в България


Тонев: Пречеше ми се, но Левски ще има най-модерния сектор А в България
Снимка: БГНЕС

3575 0

След като в началото на октомври миналата година подаде оставка като председател на Управителния съвет на Левски, Иво Тонев пое ангажимента да доведе до край построяването на сектор „А" на стадион "Георги Аспарухов". Той бе взривен на 3 февруари 2013 г. През зимата градежът бе замразен, но през пролетта се поднови със сменен изпълнител. Пред „24 часа" Тонев обясни докъде е стигнала работата по новия сектор и какво остава да се направи, за да бъде завършен.

Г-н Тонев, в последните мачове Левски играе заради наказание без публика на „Герена" и камерите често показват сектор „А", чийто строеж изглежда напреднал. На какъв етап е всъщност? Прогнозата бе през този месец да е готов без козирка.

- Преди няколко дни се качих на последния му ред. Гледката беше много приятна. Не ми се тръгваше. Поставянето на точни срокове за завършване на строеж винаги крие рискове. Това, което сега мога да кажа, е, че грубият строеж на сектор „А" ще бъде готов до края на септември. Занимавам се с това нещо сам. Трудно е, а и умишлено ми се пречеше. Знаете, че имаше спиране на работата през зимата. Това, разбира се, ме разочарова много. България обаче е малка страна и рано или късно ще стане ясно кой е направил нещо полезно за Левски и кой си гледа личните интереси. Аз се занимавам със строежа на нов сектор на "Герена", не правя къща или хотел за себе си. Трудности има, но се справяме. Ето сега трябва да се започне процедура за включване към ВиК. Причината за нея са едни 10 м, които са на земя на областната управа. Тази процедура ще отнеме месец, може би и по­вече.

Какво непосредствено предстои да се направи по сектора?

- Трябва да се направи куфражът за последната плоча. Тя ще е таванът на скайбоксовете. Ще се поставят и анкерните групи. Това са метални конструкции за по-късното изграждане на козирката на сектора. Предвид предстоящата зима стартира и хидроизолация на целия сектор.Сигурно това ще започне след 2 седмици. Предстои договарянето на парапетите за сектора. Това също е скъпо перо. Всъщност най-големият проблем е разсроченото плащане.

В този ред на мисли обявихте, че сектор „А" ще се изплаща сам, след като започне да функционира. Това остава ли валидно?

- Да, няма проблем. Работим с всички фирми и подизпълнители така. Със стария изпълнител също се разбрахме, че ще започне да получава дължимото, когато секторът заработи. Изграждането му по никакъв начин не натежава на бюджета на Левски. Та с разсроченото плащане е трудно. Сега трябва да се вземе решение коя оферта за поставяне на електрическа инсталация да се прие­ме. Три са. Елинсталацията ще струва около 900 хиляди лева. За да заработи секторът, са нужни половин милион. Една от фирмите - кандидати за поръчката, е на левскари. Те могат да помогнат, като една част от парите да са спонсорство, а другите да се платят. Същото важи и за фирма за климатизация, чийто собственик е фен на Левски. Надявам се и той да помогне. Имам и партньори, които биха ми оказали съдействие. Важното е работата да върви. И така ще бъде, макар че съществуват хора, на които им се иска това да не се случва. Тук искам специално да отбележа, че съм впечатлен от начина, по който се справя новият изпълнител на обекта. Заслужава похвали, защото се работи много качествено.

Наскоро в Москва бе открит новият стадион на Спартак на стойност 426 млн. долара. Има ли вече някаква яснота приблизително колко ще излезе построяването на сектор „А" на „Герена"?

- Няма как да бъда абсолютно точен, но в абсолютно завършен вид, какъвто сме предвидили, вероятноще струва към 14 млн. лева.

Споменахте за тази помощ, която очаквате от левскари собственици на фирми. Получихте ли досега друга такава?

- Единствената парична помощ до момента дойде от фенове на Левски в Червен бряг. Хората ме поканиха и ми дадоха събраните от тях пари. 790 лева бяха. Стоят в една стъклена каса в кабинета на финансовия директор на Левски Константин Баждеков. Тогава им благодарих на тези хора и сега искам пак да го направя. Това доверие наистина е много ценно за мен. То ми дава кураж и самочувствие, че ще мога да се справя със задачата да изградя най-хубавия сектор на стадион в България.

От собственика на Левски Тодор Батков трябваше да дойдат пари за седалките на сектора. Май бяха към 350 хил. лева. Остава ли това в сила?

- Имаме коректна договорка с него.

Сектор „А" ще трябва да се изплати сам. Може ли да се направят някакви прогнози за колко време ще се случи това?

- Труден въпрос, а отговорът зависи от различни фактори. Имаме бизнесплан, който включва експлоатирането на 16-те скайбокса.

Какво всъщност ще представляват те?

- Това ще са помещения на върха на сектора, в които за между 12 и 14 човека ще има кетъринг. Вътре ще бъдат поставени екрани, на които те ще могат да гледат мача, а в същото време да го правят и на живо, излизайки в пространството пред тях. Това, естествено, ще могат да си позволят по-заможните фенове на Левски. И те, и всички останали идват по-често на стадиона, когато играта на отбора върви. Левски има невероятна публика и тя е най-добрата в България. Не е ли добро качеството на играта и съответно - резултатите, обаче отливът е неизбежен. Това имах предвид, като казах, че е трудно да се прогнозира за колко време ще се изплати секторът.

Преди 11 месеца подадохте оставка като председател на УС на Левски, а тя все още не е официално приета и нямате заместник. Какво се случва?

- Аз нямам нищо общо с клубните дела. Единственото нещо, свързано с Левски, с което се занимавам, е изграждането на сектора. Ходя понякога на мачове, но като фен. Още преди да подам въпросната оставка, се бях отдръпнал от ставащото в Левски. Поех морален ангажимент за строежа на сектора. Беще прекратен през зимата за радост на хора, които и две керемиди не са преместили в живота си, а избълваха доста по мой адрес. Строежът обаче бе възобновен и отново върви. Какво друго става сега в клуба, не е моя работа. Иначе имам отлични отношения с Георги Иванов-Гонзо.

Може ли да се каже тогава, че със завършването на новия сектор „А" ще приключат изцяло ангажиментите ви в Левски?

- На този етап така ги виждам нещата. Макар да е всеизвестно, че никога не трябва да се казва никога. Засега задачата е секторът да бъде направен. Неговото изграждане, за съжаление, май е единственото хубаво нещо, което се случва на Левски напоследък. Извинявам се, пропуснах честването на 100-годишнината, което наистина се получи грандиозно и много вълнуващо благодарение на феновете и направеното от тях по организацията му. Та хубавото е, че в близко време Левски ще има най-модерния сектор „А" в цяла България с най-различни екстри, а съм сигурен, че това ще се случи и с останалата част от стадион „Георги Аспарухов" рано или късно. Ще се намери някой луд, който да го направи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички