Стойчо Стоев като никога досега за всичко, което интересува "синя" България


Стойчо Стоев като никога досега за всичко, което интересува "синя" България
Снимка: БГНЕС

1045 0

Наставникът на Левски Стойчо Стоев каза в обширно интервю за "Дарик Радио", че мъката на феновете след загубения финал за Купата на България от Черно море, го е мотивирала, за да види запалянковците щастливи. Стоев коментира целия си път в Левски, като анализира представянето на „сините“ от началото на сезона.

Почти преди една година пое Левски в окаяно състояние, как го виждаш днес?

Ако направя аналог и сравнение с това, което бе януари и това, което е сега, има огромна разлика. Отборът претърпя развитие, което му помага. Най-вече това, че сега има отборен дух, желание, качества, стреми се отборът да побеждава във всеки мач и да се справя с всеки противник. Това е разликата. Имаше нелоши футболисти, но го нямаше този хъс и желание за постоянство.

След мача с Локомотив каза „Отбор сме си“. Това може би е най-точното определение за Левски в момента. Къде обаче е на-вече отборът – като колектив или като игра?

Истината е, че все още има доста неща за оправяне, от спортно-технически аспект. Все още не сме това, което на мен ми се иска. Казах, че сме отбор, защото всеки е подчинил индивидуалните си качества на общата цел. Има здрави връзки между самите играчи и между щаба и футболистите, а това е много важно

Защо удряте греда, ръководството най-вече, с централните нападатели. Гикиевич си тръгна по никое време и с лоша дисциплина, сега Наско Курдов днес се разделя по подобни причини?

Когато сме наблюдавали тези играчи не сме очаквали, че ще се стигне до там, но вече е факт. Не е лесно да се вземе централен нападател. Един качествен нападател струва пари. Още лятото бяхме набелязали определени играчи, които предпочетоха други опции, защото явно щяха да взимат повече пари. Това си е проблем, но надявам се да намерим подходящия за пролетта.

Ще има ли раздяла с други играчи? Спрягат се Махмудов и Китамбала...

Рано е още да говорим. В момента това са играчите на Левски и няма да ги пренебрегна. Надявам се те да ми дадат нужното спокойствие и да мога да разчитам на тях в оставащите мачове, да вземат участие и да помогнат на отбора.

Липсва ли Аниете, на мен лично ми липсва?

Аниете, възможно е в някаква степен да липсва. Той е добър футболист. На позиция, на която вършеше доста работа. Плюс това е обичан от феновете, което не е маловажно. Знаем, че феновете на Левски или обичат много, или мразят много. А когато обичат много, този футболист се чувтва комфортно.

Как се чувстваш с феновете, защото изглежда, че те те харесват. Не може да кажем всички, но тези на стадиона, в социалните мрежи, тези, които звънят при нас. Твоята първа среща с тях бе в Арена Армеец, когато правехме онова баскетболно шоу. Как усети тогава нещата, как усещаш феновете зад гърба си, защото трибуната пред теб още се строи?

Усещам подкрепа. Още в началото, когато дойдох в Левски ми бе пределно ясно, че аз съм чужд кадър за Левски. Никога не съм бил футболист, нито юноша на този отбор, а ясно, че феновете не приемат толкова лесно такива хора. Но понякога човек печели уважението с работата, която върши. Когато тя е добра, хората го уважават, когато не е таква, съвсем други чувства изпитват.

Лошата страница от тази година бе финалът за Купата на България. Всички го преживяха. Сбърка ли там нещо?

Много пъти го гледах този мач, имам го в къщи. Трудно ми е да кажа дали съм сбъркал. Тогава възникнаха полемики за смяната на Аниете, дали съм сбъркал. Това не отговаряше на истината, защото докторът ми даде знак, че Аниете трябва да бъде сменен. Беше ме яд за ситуация - наш тъч, а ние го изиграхме не точно, както трябваше, загубихме топката и ни вкараха.

Каза тогава, „още сме зелени“. Много хора го изтълкуваха погрешно и казаха, че Левски не може да е зелен и трябва да печели. По-зрял ли е сега отборът?

Говорех конкретно за тази ситуация тогава. Сега мисля, че е по-зрял отборът. Почти не ни вкарват голове в последните минути на първото и второто полувреме. Обикновено голове тогава падаха, защото играчите знаят, че мачът свършва и се губи концентрация. Сега това го няма. Футболистите знаят, че дори да водиш, може да загубиш мача в последната минута. В това отношение мисля, че сме по-добре. Не е гаранция, може в бъдеще да загубим някой мач.

Над Левски тегне лошото чувство, че губи важните мачове. В последните 2-3-4 години загуби финал за Купата в Ловеч по доста глуповат начин, дойде онзи мач със Славия и автоголът, финалът с Черно море, сигурно си наясно, че и този сезон ще дойдат такива мачове, в които вече ще се решава тръгва ли Левски за шампион, ще гони ли Лига Европа, мачове за Купата. Как се превъзмогват такива неща? С класа, със самочувствие...

Те трябва да се превъзмогват. Един добър отбор винаги ги превъзмогва. Ако мислим за това, което се е случило преди – за Ловеч, за Славия, за Бургас за финала, това значи, че ти си обречен. Един сериозен отбор трябва да извлича ползите от такива мачове и да не ги повтаря в бъдеще. Мисля, че отборът е надскочил тези прояви на несигурност и в бъдеще по-малко ще ги допускаме. Не мога да кажа, че няма да ги допускаме въобще. Футболът е динамичен спорт и всичко може да се случи.

Левски е първи, а идва тежък край на сезона. Две срещи с Литекс - за Купа и първенство, гостуване в Стара Загора. Трудно е да се търси максимум от тези срещи, ще има някъде и загуба на точки. Отпадане за Купа със сигурност ще поразклати системата...

Аз мисля, че всички мачове ще бъдат трудни за нас до края на сезона. Не пренебрегвам нито Славия, нито Пирин. Убедих се това лято, че ние нямахме лек мач. Всеки мач бе напрегнат. Но те ще са такива и за всички отбори.

Много хора казват, че щом Левски е първи без нападатели, значи, ако си намери нападатели, ще стане страшно. Ще си намери ли Левски нападатели?

Искрено се надявам. Първо се надявам тези, които имаме да доразвият това, което имат. Имам още доста изисквания към играта им. Плюс това зимата е един период, в който трудно се намират свободни играчи. На мен ми се иска да вземем качествен нападател, който да ни върши работа. А такива футболисти струват пари. В тази насока се надявам да съумеем да го привлечем. Искам да е такъв играч, който да ми „хване окото“ и да помогне на отбора.

Ще искаш ли селекцията да е готова за пролетния сезон, не толкова за гонитбата с другите отбори, а за да имаш готов отбор за Европа, ако Левски изпълни целта и се класира?

Общо взето цялата работа, която ще вършим през зимата, ще бъде да вземем дадени играчи на дадени позиции. Лятото със сигурност пак ще ни трябват определени опции, но те ще бъдат по-малко.

Има ли нападател, който си харесал и който ще ти свърши работа?

Не бих казал, гледаме сега. Имам дадени нападатели,които наблюдавам. Ако харесам някого, нашите скаути ще ходят да го гледат и на живо, за да може да си изградим по-правилна оценка, тъй като малко или много самото наблюдаване по система и избрани моменти е трудно да се направим преценка. И ако го харесат скаутите, и аз да го видя.

Никой не говори за вратарския пост, че там има един железен човек в момента – Боян Йоргачевич – да не го урочасаме. Резерви са му млади вратари. Ще мислите ли в такава насока или младите се развиват достатъчно, за да го заменят, ако дойде контузия или картон?

По принцип имам постоянни разговори с треньора на вратарите. Той има добри впечатления от младите, като разбира се, не са напълно готови да заменят Йоргачевич. Опитваме се да намерим една добра опция на Боян, която да му е добра резерва, а след това да бъде и основна опция на този пост.

За ли си за нов договор на Бедоя?

Да. Бедоя е много добър футболист. Той даже не е още в оптимално състояние, защото изпусна цялата подготовка. След това малко му форсирахме подготовката, контузи се, пак изпусна доста. И се вижда, че нито функционално, нито спортно-технически е във формата, в която може да бъде. Със сигурност пролетта ще изглежда добре.

Шегувам се, че Живко Миланов прилича на Берти Фогтс. Все едно него сте взели. Ще го убедите ли да остане?

Това е в приоритети на Георги Иванов. Вижданията ни не се различават. Предполагам, че такива са и на всички, които обичат Левски. Искрено се надяваме Живко да остане в отбора. Но всичко е въпрос на преговори, на желание на самия играч и на вижданията за собственото му бъдеще.

Пробва Гаджев в няколкото мача, в които игра, зад нападателя. Бяхме свикнали да го гледаме в дефанзивна двойка със Сърмов или някой друг. Като че ли Гаджев пасна по-добре зад нападателя. Ти на каква позиция го виждаш най-добре?

Владо още като го взехме, моето виждане бе, че ще го използвам на тази позиция, защото за вътрешни халфове, предпочитам двамата, които използвам сега /бел.авт. Георги Костадинов и Джереми де Нойер/, което при една контузия или едно наказание, мога да го върна там. Владо прие всичко професионално. Знаех, че той ще направи всичко, за да играе добре. Все пак това, което се случи с него през лятото, му се е отразило. Владо определено е много променен с много по-различни виждания като футболист.

Критикувахме те няколко пъти по радиото, че пускаш Мики Орачев дори на Герена като ляво крило, със сигурност левите крила в историята на Левски гледат много умно към терена, защото Мики си ляв бек, по-добри обаче май няма. Търсите ли там човек?

Има позиции, на които търсим. Едната е там. Търсим, човек, който да даде по-голяма скорост по фланга, да кажем тип, както бе Абди, той бе добро попълнение. Мики Орачев го ползвам на тази позиция, Ради Цонев също, Боби, докато бе здрав имаше мачове, като ляв халф, просто бях принуден, пък и самите момчета, въпреки че са юноши, ми дават спокойствие, че могат да се справят. Разбира се, това не се отнася за целия сезон, но за даден мач, могат.

Къде е силата на Краев, за нас още е загадка на кой пост може да е най-силен или още е много млад, за да се позиционира най-правилно?

Слушах някои журналисти, че неговият пост бил зад нападателя. Но за мен не е. Тъй като обикновено може да е зад нападателя, ако търсиш такъв играч. Но аз зад нападателя търся футболист, който е фин, да умее да чете добре играта, да умее да подава. Краев може след време да се развие и да стане играч за тази позиция. Но за момента позицията, на която играе, мисля, че му пасва напълно. Той е много старателен. Когато дойдох януари, само бях чувал за него, и мислех, че е един разглезен юноша, но се оказа, че е много задълбочен като човек, което не е характерно за неговата възраст и е футболист, който иска да се развива. С помощта на треньорския екип дано да стане много добър футболист.

За зимната подготовка мислите ли, или е рано да питам за това?

Знаем цялата подготовка, тя е вече направена. Първо има 3-4 дни в София с прегледи, след това отиваме в Свиленград, там ще бъдем една седмица. След това се връщаме в София за 2-3 дни и заминаваме за Турция, където ни е основната част от подготовката.

Какво да очакваме от Левски тази година генерално – Лига Европа със сигурност е реалната цел, която е поставена и би трябвало да изпълните, за шампионската титла ще си говорите, че няма да говорим?

Това, което си поставих за цел през лятото, бе да направим добър отбор. След финала за Купата, който приех тежко, си го поставих за цел. Не е гаранция, дали ще се справя. Но това ми бе приоритетът. А знам, че когато Левски е добър отбор, ще се върне на мястото си.

Кажи нещо за финал за цената на картофите?

Това изказване на Георги Иванов бе в кръга на шегата.

Кажи нещо за феновете, както и ти, те тежко приеха загубата на финала?

Наистина е така, аз се прибрах на следващия ден от финала и спрях в едно заведение, и видях много хора, и ми стана наистина тежко, че съм ги разочаровал. Като видях каква мъка е изписана на лицата им, това и мен ме мотивира да видя май месец щастливи физиономии.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички