Стефан Стайков: За по-малка грешка от на Стефано изгониха Ники


Стефан Стайков: За по-малка грешка от на Стефано изгониха Ники

3199 0

Стефан Стайков-Заека е трикратен шампион на България през 1973/74, 1976/77 и 1978/79 г. и четирикратен носител на КСА през 1976, 1977 и 1983 г. Четвъртфиналист в турнирите за Купата на УЕФА през 1975/76 и за КНК през 1976/77. Осминафиналист за КЕШ през 1977/78. Титуляр и в националния отбор по това време.

Бившият футболист говори пред "България Днес" за ситуацията с вратарите в Левски и грешките на Стефано Кунчев в мача с Берое.

Г-н Стайков, гафовете на вратаря Стефано Кунчев ли бяха причината Левски да загуби от Берое?

- Така излиза. Това бяха елементарни грешки. Но Стефано е млад, след първата явно изпадна в паника, разстрои се и затова след това не може да изрита топката. Друг път сигурно ще я спука, но в Стара Загора просто се схвана от притеснение.

Чудя се защо точно той трябва да е в първия отбор, тъй като е млад и му е нужно да се обиграва, но в друг отбор. Както и се чудя защо трябваше да бъде купуван Наумовски, като в школата има прекрасно момче - Сашо Александров, което е готово за вратата на Левски, В школата треньор на вратарите е Валентин Захариев, който е прекрасен специалист и под чийто грижи растат наистина много добри млади кадри.

Много е важно в момента това, че съотборниците и Елин Топузаков защитават Стефано, за да не му се разбие психиката.

Само психиката ли е проблем за Кунчев след тези фатални грешки?

- Не, той е много млад и има още доста да учи, но е важно да почувства подкрепата.

Вижте какво стана с Николай Михайлов преди години. За една далеч по-малка грешка публика и журналисти го емнаха и той трябваше да бъде спасяван в чужбина. Тогава никой от треньорите не излезе да го защити, поне пред медиите.

Аз, докато бях треньор на вратарите в школата, до преди шест месеца, винаги съм учил момчетата да забравят веднага грешката си на терена и да не мислят за нея, да не тръгват да я поправят. Защото иначе видяхте какво направи Кунчев.

Левски винаги се е славел със силна вратарска школа, работи ли се още добре там?

- Да, казах ви, че там има отличен специалист в лицето на Вальо Захариев. Лошото е, че той няма успешна кариера като футболист и авторитетът му сред децата е малко разклатен. Но шефът, който трябва да наложи мнението си за избора и на вратари за първия отбор, е Руслан Вуцов. А той няма думата. Това е голяма грешка.

Изобщо работят в тази школа едни хора, които само си пазят длъжностите и заплатите, защото времената са трудни, и нещо си правят. Има хора без необходимите лицензи, които са съгласни да работят за малко пари, което пък устройва шефовете, че не харчат пари за децата.

Вие спомняте ли си някоя ваша грешка, докато бяхте активен футболист?

- В Левски не си спомням някаква сериозна грешка. Да, имало е грешки, всеки греши. Но си спомням като бях вече в Кипър, терените бяха на бабуни и в един мач топката просто прескочи крака ми. Не се оправдавам, сгреших.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички