Школите на "Левски" и Литекс по-продуктивни от тази на Атлетико


Школите на "Левски" и Литекс по-продуктивни от тази на Атлетико
Снимка: Иван Йочев

1870 0

"Левски" и Литекс попаднаха в топ 100 на отборите, които имат най-много юноши, играещи елитен футбол в Европа в момента. Класацията е изготвена от престижната Футболна обсерватория, базирана в Швейцария.

Оттам са установили, че по 25 кадри от школите на "Левски" и Литекс са стигнали ди най-високото професионално ниво на игра. "Сини" и "оранжеви" се нареждат съответно на 59-о и на 60-о място в подреждането. След тях например е шампионът на Испания Атлетико (Мадрид) (номер 67, 24 футболисти).

На първо място със 77 свои таланти е холандският гранд Аякс, който отдавна се слави с една от най-добрите академии в Европа. Втори е сръбският Партизан със 74 реализирали се играчи, а трети е Барселона с 57.

В топ 10 прави впечатление и присъствието на двете традиционни сили в хърватския футбол - Динамо (Загреб) (номер 4, 50 футболисти) и Хайдук Сплит (номер 6, 49). Веднага след тях се нарежда Реал Мадрид, който по традиция е смятан за шампион по трансфери, но не и по създаване на свои играчи. Оказва се, че в момента 47 състезатели, формирали се в школата на "Кралския клуб", играят елитен футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички