С 10 души Литекс унижи "Левски" след продължения за Купата


С 10 души Литекс унижи "Левски" след продължения за Купата

3127 0

"Левски" се прости с шанса си да спечели Купата на България, след като отнесе сериозна загуба с 3:0 от Литекс в Ловеч в мач, който се реши в допълнителни 30 минути, в които домакините дори бяха с човек по-малко.

Срещата премина в добро темпо, като и двата тима имаха страхотни положения. Съдията Таско Тасков пък се превърна в главно действащо лице, след като отмени редовен гол на "Левски" през първото полувреме, а през втората част не беше отсъдена дузпа за нарушение срещу Данило Асприля.

В 64' червен картон получи защитникът Елтон за нарушение срещу откъсващия се сам срещу вратаря Бедоя, но "сините" не успяха да се възползват от преимуществото си.

В допълнителните 30 минути "Левски" пропусна два стопроцентови шанса за гол, а в 100' гостите бяха наказани. Данило Асприля подаде страхотно към Арсенио, който с топовен изстрел от 12 метра преодоля Йоргачевич - 1:0.

През второто продължение резервата Кирил Десподов с нови два гола реши всичко в срещата и затвърди кризата в "Левски" в края на годината.

Така "Левски" остана без успех срещу Литекс, когато сблъсъците между двата отбора за Купата се решават в един двубой, а треньорът Стойчо Стоев е под сериозна заплаха да загуби работата си, след като слуховете на "Герена" гласят, че този мач е бил "задължителен" за "синьото" ръководство.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят почна в добро темпо, а първата добра ситуация пред една от двете врати беше в полза на "оранжевите". При центриране от пряк свободен удар Елтон засече добре с глава, но Йоргачевич се намеси отлично и спаси своята врата. Няколко минути по-късно Карнер отговори с добър удар също с глава, но Винисиус нямаше проблеми да улови топката.

В 10' "сините" удариха греда, след като КОстадино проби по аутлинията и пробва подаване, Недялков блокира, а топката се удари в гредата, преди да напусне очертанията на терена - шанс за Литекс.

Няколко минути по-късно "Левски" отново имаше отлична възможност да открие резултата. Де Ноойер изведе в коридор Прохазка, като словакът стреля много опасно в обратния ъгъл, но топката мина встрани от вратата.

В следващите минути надмощието на Литекс беше осезаемо, но положения пред вратата на Йоргачевич липсваха. За сметка на това "Левски" контраатакуваше много опасно, а в 32' спорно беше отменен гол на гостите. Бедоя пусна хитър пас за Гаджев в наказателното поле, който беше на една линия с последния играч от отбраната на Литекс. Халфът успя да се разпише, но в същото време беше вдигнат флаг за засада - много тънко положение в мача.

Това бяха и по-интересните моменти от първото полувреме.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част феновете на "Левски" направиха страхотно пиротехническо шоу, което прекрати за няколко минути двубоя. След като беше подновена срещата Литекс можеше да открие резултата, след като Бьорн Маарс се освободи от защитник и изведе Асприля на отлична позиция в пеналта. Ударът на крилото обаче беше крайно разочароващ и той не успя да порази целта.

В 62'  Винисиус спаси Литекс! Прохазка получи топката сам срещу двамата централни бранители, напредна малко и шутира от дъгата към долния десен ъгъл. Вратарят на Литекс плонжира и изби към тъчлинията.

2 минути по-късно пък Елтон спаси своите, но с цената на червен картон. Бедоя беше изведен в половината на Литекс и размина централния бранител. Виждайки, че е последен в отбраната, защитникът фаулира испанския ас на "Левски" и получи директен червен картон - Литекс с 10 души на терена 25 минути преди края.

След като през първото полувреме съдията Таско Тасков ощети сериозно "Левски" с незачетения гол, в 73' той ощети и домакините. Данило Асприля проби по страхотен начин по дясното крило и нахлу в наказателното поле, където беше фаулиран от Карнер. Сигнал за дузпа обаче не последва.

Фактът, че "Левски" играеше с човек повече не повлия положително в играта на гостите, които трудно стигаха до положения. Единственото такова дойде в добавеното време, когато след грешка на Винисиус Китамбала стреля с глава, но не съумя да намери очертанията на вратата - 0:0 и продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Противно на очакванията "сините" да имат по-лесна задача с човек повече в продълженията, те пропуснаха два страхотни шанса за гол от страна на Костадинов и Китамбала. Първият от 2 метра не успя да намери очертанията с глава, а вторият се отчете с поредния фрапантен пропуск, пращайки от чиста позиция топката високо над вратата.

Това беше наказано от домакините, които в 102' поведоха. Данило Асприля свърши тежката работа, като овладя в централния кръг и избяга отдясно. Оттам той центрира перфектно към точката на дузпата, където Арсенио посрещна топката от въздуха, пращайки я под гредата - 1:0.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Стойчо Стоев пусна втори нападател в лицето на Илия Димитров, който замени Де Ноойер. Още в първата минута се откри още една възможност за Китамбала, който от 5 метра с глава отново прати топката над вратата.

В 108' мачът беше решен при нова контраатака на Литекс. Данило Асприля проби през центъра и бе фаулиран грубо от Веселин Минев. Топката обаче се озова в Кирил Десподов и съдията даде авантаж. Юношата на тима се озова сам срещу Йоргачевич, мина покрай него и успя да отбележи, въпреки отчаяния шпагат на Живко Миланов - 2:0.

В 112 минута положението на Левски стана още по-тежко. Асприля изведе отлично Арсенио сам срещу Йоргачевич. Вратарят успя да отрази удара му, но при добавката Кирил Десподов не сбърка - 3:0.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Литекс: Винисиус, Попов, Елтон, Недялков, Гълъбов, Бумал, Колев, Виана, Асприля, Нунеш, Бьорн Маарс

Левски: Йоргачевич, Минев, Карнер, Белаид, Миланов, Костадинов, Де Ноойер, Гаджев, Прохазка, Краев, Бедоя

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Задачата на "Левски" в този двубой изглежда много трудна, като се има предвид историята между двата тима. Гостуванията в Ловеч по традиция са трудни за столичани, а до момента "сините" никога не са отстранявали този съперник, когато сблъсък за Купата се е решавал в един единствен мач.

Поне проблемите с контузени не са толкова сериозни в "Левски", като на линия е Владимир Гаджев. Нападателят Умар Диаби е контузен и няма да играе днес,  като най-вероятно неговото място ще бъде поверено отново на Линел Китамбала. Той обаче няма гол до момента.

За Литекс срещата пропуска атакуващия халф Кристиан Малинов, който няма да играе заради натрупани жълти картони. Това е сериозен удар по селекцията на ловчанлии, тъй като младият полузащитник стигна дори до националния отбор през този сезон.

Двубоят пропуска и Рафаел Перес.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички