Осма суха мрежа за Левски и ценен успех на "сините" във Велико Търново


Осма суха мрежа за Левски и ценен успех на "сините" във Велико Търново
Снимка: Оф. сайт на Левски

3780 0

Левски продължава уверения си ход под ръководството на Делио Роси и записа пореден минимален, но много важен успех. "Сините" успяха да измъкат победа с 1:0 при гостуването си на Етър във Велико Търново, превръщайки се в първия столичен отбор, спечелил срещу новака през настоящия сезон.

Единственото попадение в мача падна още в 4', когато отново статично положение донесе 3-те точки на 26-кратните шампиони. Давид Яблонски проследи внимателно центриране на Жорди Гомес и с глава успя да вкара 5-ия си гол в 9 мача, които е изиграл до момента в Първа лига.

Това го прави футболистът с най-много голове за "сините" в първенството, като зад него са Жуниор Мапуку (4) и Серджиу Буш (3). Яблонски се доказва като най-важният играч в схемата на Делио Роси, като освен с головете си, той предвожда и най-силната защита в Първа лига. Откакто италианецът е начело на Левски, отборът е допуснат едва 1 гол в изиграните 9 мача.

С успеха във Велико Търново Левски се доближи на 6 точки от Лудогорец и на 2 от ЦСКА, но "червените" имат и мач по-малко. През следващия уикенд пък е дербито между столичните грандове, като евентуален успех за "сините" може да ги доближи допълнително до лидерите, а поражение - да ги изхвърли рано-рано от битката за титлата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с остро центриране в наказателното поле на Левски, но Митрев успя да пресече паса за Бадара. В 4' Буш получи топката на дясното крило и успя да я чукне към връхлитащия Вутов. Той овладя и се опита да пусне за Обертан, който беше на отлична позиция, но топката бе изчистена в корнер.

Явно това беше и моментът, който чакаха "сините". Отличното центриране на Гомеш намери Яблонски, който вкара поредния си гол за Левски от статично положение. Защитникът проследи отлично полета на топката и с летящ плонж разстреля Христо Иванов - 0:1 на стадион "Ивайло".

В типичен за Левски стил под ръководството на Делио Роси играта веднага беше затворена, като "сините" се прибраха по-компактно в своята половина и пресираха едва след като Етър минеше центъра на терена. Това помогна за няколко добри контраатаки, но Обертан и Вутов сбъркаха в заключителните си пасове.

Етър пък играеше с много центрирания, които лесно ставаха плячка за Ейолфсон и Яблонски, а редките удари, които бяха отправени към вратата на Митрев, бяха или неточни, или прекалено слаби, за да затруднят бившия национален страж. В 40' Антонио Вутов беше близо до гол, но впечатляващият му удар от дистанция мина на сантиметри от страничния стълб.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част Божидар Митрев внесе смут в защитата на своя тим, след като излезе неразчетено при центриране от корнер, но и Бадара остана под топката, а защитниците неутрализираха опасността.

След като 60 минути Етър не създаде нито едно добро положение, старши-треньорът на тима смени схемата на игра - той пусна в игра Никола Колев на мястото на Иван Скерелев, а домакините заиграха в сходна на "сините" схема - 4-2-3-1.

И това обаче не даде резултат, докато Делио Роси едва не реши мача от пейката, след като пусна Мапуку в 75'. Само две минути по-късно нападателят излезе очи в очи с Иванов и успя да го прехвърли. Макар и блокиран от наколко защитника, той нанесе удар към вратата, но в крайна сметка Пехливанов изчисти на сантиметри от голлинията.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Преди двубоя се дискутираше усилено евентуална промяна в схемата на Левски - от 4-5-1 към 3-5-2. Делио Роси обаче залага на познатото до момента и обичайните титуляри.

Етър (3-5-2): Христо Иванов, Иван Скерлев, Яни Пехливанов, Веселин Минев, Иван Вълчанов, Георги Сърмов, Йордан Апостолов, Димо Атанасов, Иван Стоянов, Александър Александров Самб Бадара

Левски (4-2-3-1): Божидар Митрев, Иван Горанов, Давид Яблонски. Холмар Ейолфсон, Милош Цветкович, Жорди Гомес, Васил Панайотов, Роман Прохазка, Габриел Обертан, Антонио Вутов, Серджиу Буш

Французинът Антони Белмонт има лека контузия и не попадна в групата за мача с Етър, който е в неделя на стадион "Ивайло". В състава се завръща оперираният Нелуц Рошу. Румънецът пропусна последните мачове, но взе участие в контролата срещу Ботев Враца по време на паузата за мачове на националните отбори.

Очаква се и в този мач Делио Роси да заложи на Серджиу Буш като титуляр за сметка на Мапуку.

От Етър пък ще могат да разчитат на Венцислав Василев и Иван Петков, които тренираха с основната група.

В класирането в момента "сините" са трети с 21 точки, с 9 по-малко от лидера Лудогорец. Етър е десети с 12 пункта.

Двубоя можете да следите НА ЖИВО в SPORTLIVE.BG.

Линк за мача - ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички