Опонентът на Лудогорец: Незабравим еврорезил за Левски, родил 30-годишен рефрен на ЦСКА (ВИДЕО)


Опонентът на Лудогорец: Незабравим еврорезил за Левски, родил 30-годишен рефрен на ЦСКА (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

10586 0

Българският шампион Лудогорец си осигури сблъсък с Олимпия (Любляна) във втория квалификационен кръг в Шампионска лига. Това обаче далеч няма да бъде първи сблъсък за отбора от Словения срещу роден тим. Още през миналия век Олимпия пази много хубави спомени срещу Левски, когато "сините" разполагат с наистина силен състав.

Нещо повече, отборът дори се превръща в кошмар за Левски, след като в рамките на две години го отстранява на два пъти в европейските клубни турнири. Първо в квалификациите за Купата на УЕФА през 1994 година, а след това и в предварителния кръг за Купата на носителите на купи през 1996 година.

Как Олимпия (Любляна) стана кошмар за Левски?

За първи път двата тима се срещат на 9 август 1994 година. Срещата е в Словения, а два гола на Дости извеждат домакините напред в резултата. Наско Сираков обаче възстановява паритета временно, преди Дости да оформи хеттрика си четвърт час преди края.

Реваншът идва след две седмици - на 23 август, а тогава всичко тръгва отлично за българския тим на Националния стадион "Васил Левски" пред около 15 хиляди зрители. Станимир Стоилов открива резултата бързо-бързо (7'), но Новак (24') и Павлин (90') осъществяват пълния обрат и нанасят втора загуба за "сините", които са изхвърлени от квалификациите за Купата на УЕФА с общ резултат 3:5.

Две години след това, отново през август, много привърженици на Левски виждат отличен шанс за отмъщение. В първата среща обаче се стига до трета поредна загуба от този съперник, който печели у дома с минималното 1:0 след попадение на Бозго (51').

Реваншът отново е на Националния стадион, този път пред около 25 хиляди души. Илиян Симеонов носи победата за Левски (58'), но това докарва развитието до дузпи. При тях Тодор Зайцев и Николай Тодоров пропускат за Левски, а единственият пропуск за гостите идва от Джуранович, като се оказва крайно недостатъчен за Левски.

ЦСКА и зародилата се песен относно Левски и Олимпия Любляна

Това провокира големият съперник на "сините" (и по-конкретно неговите привърженици) да създаде цяла песен за съперничеството между Левски и Олимпия Любляна. През годините текстът се изменя, но в оригиналния си вид той представлява:

"Олимпия, догодина пак ела, чакаме те с интерес, Левски пак да отнесеш".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички