Нуно Рейш - лидерът и роден победител, който наказа Гризман и Лаказет


Нуно Рейш - лидерът и роден победител, който наказа Гризман и Лаказет
Снимка: Официален сайт на Левски

8389 0

За Левски доскоро се твърдеше, че му липсват левскари и лидери, които да носят свещената за феновете синя фланелка. И клубът лека-полека започна да намира играчи, които да отговарят поне на единия профил. Португалецът Нуно Рейш е такъв играч - с лидерски качества, който притежава и много футболни достойнства. Но има едно условие тези качества да се отключат - да му се даде възможност да играе.

Рейш е роден в Швейцария, като има и швейцарско, и португалско гражданство. Започва да играе футбол на 8 години - първо за забавление, с баща си и приятелите си в квартала. На 9 години е забелязан от португалския гранд Спортинг и 3 г. по-късно е привлечен в академията на бившия клуб на Кристиано Роналдо. "Тогава разбрах, че футболът може да бъде сериозна работа за мен", споделя Рейш.

В академията печели 8 трофеи, включително 5 национални титли. През сезон 2009/10 носи капитанската лента и 2 пъти е извикан в първия отбор, но така и не влиза в игра. Това е и една от големите му болки - той никога не играе за първия тим.

Нуно Рейш не е играл и за националния отбор на Португалия, въпреки че е част от всички селекции в отборите на "Селесао" от до 16 г. до до 21 г. В почти всички категории е капитан.

Най-големият му успех с националната фланелка е на Световното първенство до 20 години през 2011 г. Тогава Португалия достига до финала, където отстъпва на Бразилия. Но по пътя си към финала помита Франция (на полуфинал) и Аржентина (на четвъртфинал). Именно срещу "гаучосите" изпъкват лидерските качества на настоящия играч на Левски, който тогава е и капитан на отбора.

Срещу Аржентина мачът завършва 0:0. Това е и петият от пет мача на турнира в Колумбия, в който Португалия запазва вратата си суха. И то в голяма част благодарение на играта на Рейш и на добрия си вратар. След нулевото равенство се стига до изпълнение на дузпи и Аржентина повежда с 3:1. Рейш е вкарал своята дузпа, но приятелите му Данило и Родерик изпускат своите. Нуно отива при тях, за да ги подкрепи и им казва, че нищо не е приключило, да не се обезоръжават.

"Ние се подкрепяхме като отбор и бяхме солидна единица, с истинска воля за победа. Справихме се с Аржентина благодарение на отборния си дух, приятелството между нас и това, че никога не се отказахме. В ситуации като тази, когато Аржентина ни поведе с 3:1, капитанът трябва да свърши своята работа. Исках да се уверя, че моите съотборници не са паднали духом, след като са изпуснали дузпите си. Трябваше да им кажа, че не всичко е свършило, че ако трябва, ще плачем по-късно, но не сега", споделя той след мача.

Защитникът, който може да играе в центъра на отбраната, като десен бек и като дефанзивен халф, подкрепя и вратаря, пред който е също голямо напрежение. "Казах му, че ние ще си свършим нашата работа и че съм напълно уверен, че той също ще свърши своята".

Планът проработва и Аржентина е отстранена. Интересното е, че в състава на "гаучосите" тогава е националът от Мондиал 2018 Николас Таляфико. В състава на Франция пък, отстранена в четвъртфиналите, е световният шампион Антоан Гризман, както и нападателят на Арсенал Александре Лаказет. 

В тази надпревара Португалия става вицешампион, а Рейш е включен в идеалния отбор на турнира. Споделя, че отборът му не е имал друга цел в Колумбия, освен да играе добър футбол.

"Да запазят мрежата си суха в 5 от 5 мача изисква желязна дисциплина, концентрация и защита като гранит. Всичко това са характеристики на Нуно Рейш", пише сайтът на ФИФА след мача с Аржентина.

Целта на португалеца е да играе и да развива качествата си. Затова през 2010 година преминава под наем в белгийския Серкъл Брюж.

"Серкъл Брюж беше клубът, който ми позволи да играя на най-високо ниво само на 19 г. Ако се появи възможност да се върна в този клуб или в тази страна, ще приема, защото там винаги се отнасяха добре с мен и ми дадоха всички условия, за да мога да се развивам", споделя по-късно той.

В белгийския клуб той се превръща в ключов играч, записва 32 мача през първия сезон и от ръководството пишат на Спортинг, че го искат за още един сезон, тъй като е надминал очакванията им.

След няколко престоя под наем Рейш се завръща в Спортинг Б. Когато договорът му изтича, клубът му предлага нов, но португалецът не приема. "Не исках да продължавам в Спортинг Б, това не бе най-доброто за мен. Затова реших да отида в Метц", разкрива той след време. Във френския клуб от Лига 2 го иска спортният директор Карлос Фрайтас, който познава добре качествата му. "Той ще донесе на отбора техническа стабилност, интелигентност и опит. Това е играч, свикнал да печели, играч, който влиза във всеки мач с ожесточената амбиция да спечели", споделя Фрейтас за него.

След един сезон във Франция универсалният играч поема към ново предизвикателство - гръцкия Панатинайкос. През първия сезон всичко е наред, играе много мачове - 29, на най-високо ниво. Следващата година обаче нещата се променят.

"Не ми се дадоха достатъчно възможности да покажа своите качества и затова бях готов на каквото и да е, стига ситуацията ми да се подобри. Не ми харесва да бъда спиран и да не играя", признава той през януари тази година.

Иначе Гърция му харесва, живее близо до плажа, храната му допада, времето е хубаво. Но не всичко е цветя и рози, както разказва Рейш. Например, гърците са много недисциплинирани на пътя - мотористите не носят каски, а дори полицаите не спазват пътните знаци. Нещата стават още по-зле, когато клубът му задлъжнява с 280 000 евро и се стига до съд...

Последният му клуб преди Левски е Витория Сетубал, в който отива през януари тази година. Записва 15 мача за португалския тим, но през лятото клубът купува друг футболист на позицията, на която играе Рейш, и се стига до заминаване за София.

Запитан кой от стиловете, практикувани в различните страни, в които е играл, му допада най-много, Нуно и тук показва универсалност. "Мога да се адаптирам към всеки стил, стига да ми дадат възможност да играя", категоричен е той. Универсалността му на терена пък е причината бившият треньор на Интер Андреа Страмачони да го пожелае в Панатинайкос.

Тъй като още не е играл на национално ниво при мъжете, Рейш е запитан за коя страна иска да се състезава, при условие че има и швейцарско гражданство.

"Категорично за Португалия. Роден съм в Швейцария и съм живял там за малко. Португалия е моята страна и там съм бил викан в младежките гарнитури. Там преживях щастливи моменти и няма да се поколебая да избера Португалия. Ако имам само Швейцария като опция? Наистина обичам своята страна. Никога не казвай никога, но това е нещо, върху което ще мисля много дълго, ако се наложи", споделя той.

Една от причините за успеха на Нуно рейш на терена е начинът му на мислене. "Футболът може да бъде лесен, когато използваш ума си. Трябва да използвате главата си на терена и да наблюдавате съперника", размишлява той.

В личния си живот новият играч на "сините" е щастливо обвързан и отглежда две дъщерички.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички