"Левски" изпреварва ЦСКА във вечната ранглиста


"Левски" изпреварва ЦСКА във вечната ранглиста

604 1

Изминалата 2015 година със сигурност дълго време няма да бъде забравена. Тя ще си остане завинаги като една от знаковите в историята на българския футбол, защото беше първата от 1947 година насам без мач между "Левски" и ЦСКА. През нея елитната ни дивизия остана без „червените" и Локомотив (Сф), а на път да ги последва е и Литекс.

Вечното съперничество между „сини" и „червени" го няма на терена, но борбата за постижения между двата отбора си остава. В един момент тази година те бяха едновременно на първо място, но в две различни дивизии. "Левски" може да се възползва от отсъствието на вечния си съперник и да го изпревари поне в една от класациите. Става дума за вечната ранглиста на „А" група. Това на практика е общото класиране на елитната ни дивизия, откакто тя е създадена през октомври 1948 година, информира "Меридиан мач".

До лятото на 2015 г. "Левски" и ЦСКА бяха единствените клубове, които не бяха пропускали нито един сезон в елита и участваха без прекъсване във всичките 67 сезона. За този период ЦСКА успя да натрупа 73 точки аванс пред Левски. Сега в 68-ото издание във формат „А" група „червените" ги няма и „сините" лека-полека заличават аванса им. В изминалите 20 есенни мача Левски събра 38 точки (в тях влизат и служебните 3 от мача с Литекс). В оставащите 16 кръга на „сините“ им трябват още 35 пункта, за да настигнат, и 36 за да изпреварят съперника си във вечната ранглиста. Тези цифри може да се изменят, когато стане ясна окончателната присъда на Литекс.

При изваждане на „оранжевите" на Левски може да бъдат отнети 7 точки, които да го отдалечат поне временно от ЦСКА. Това може да намали и броят на мачовете през пролетта с един, тъй като ловчанлии вече няма да ги има. И ако изваждането им вече изглежда сигурно (потвърдено на почти всички инстанции), то не е ясно как ще се постъпи с точките. Защото отборът все пак е изваден след края на есенния дял (скандалът стана в последния мач за годината) и има вариант Литекс само да загуби служебно в оставащите кръгове и съответно точките, които отборите са взели от него, да се запазят. Точките във вечната ранглиста са изчислени при условие, че за победа се дават три. Това се прави, за да са поставят всичките 65 клуба, играли в „А" група, при равни условия. Иначе до сезон 1992/93 победителите в мачовете взимаха само по два пункта.

Каквото и да стане с казуса „Литекс", "Левски" вече е много близо до вечния съперник и има шанс да го изпревари още тази пролет. Към днешна дата изглежда, че и през сезон 2016/17 ЦСКА няма да е в елита. Така че, ако „сините" не успеят да се качат на върха до края на май, със сигурност ще го направят през есенния дял на следващия шампионат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички