Левски - ЦСКА или "Ел Клатико"


Левски - ЦСКА или "Ел Клатико"

3765 0

Вечното дерби на България беше в събота, а емоциите от него все още не са отминали. Лошото е, че някак акцентът от шестата поредна победа на ЦСКА над Левски се премести от терена и влезе в лазарета, където все още екзистенциалният въпрос е дали Стойчо Младенов е паднал артистично след удара от коварната снежна топка, или е паднал прекалено артистично. Да се чуди човек защо му беше на треньора на ЦСКА всичко това, след като отново лепна зловещ шамар на Левски. Още повече снежният снаряд, покосил Стойчо, сякаш е единственият точен "син" удар в последните шест дербита.

По-уместно е не Стойчо да си вади медицинско за срещата със снежната топка, а Левски заради терора от "червените"...

По ирония на съдбата родното дерби съвпадна с испанското Реал (Мадрид) - Барселона. Двата мача се играха в един и същи ден, а сблъсъкът между Левски и ЦСКА напомня много на "Ел Класико", но в нашенски вариант. Различава се само в една буква. Нашето е "Ел КлаТико".

Онзи ден "червените" точно изклатиха "сините" за 3:0 Направиха го с лекота. Докато Левски се напъваше зверски да се бори с топката на снежния терен, ЦСКА чакаше спокойно съперникът да сгреши. И така три пъти. Именно с "Ел Клатико" "червените" взеха шестте си поредни победи във "Вечното дерби". Е, и с още нещо.

Истината е, че нападателят на ЦСКА Серджиу Буш направи разликата онзи ден на Националния стадион "Васил Левски". Румънецът майсторски оползотвори малкото опасности пред вратата на "сините". Реално той беше в основата и на трите гола. В същото време липсата на централен нападател обричаше на провал атаките на Левски. Тимът на Георги Иванов имаше повече голови възможности в дербито, но не вкара нито веднъж. На "Герена" имат отчайваща нужда от централен нападател, който да завършва атаките. Те си го знаят отлично, но по една или друга причина липсата на качествена "деветка" е най-големият проблем на Левски след Гара Дембеле.

"Сините" изпробваха всичко в тази посока. Купиха играч за 500 000 евро - Жоао Силва, на който даваха 25 000 евро заплата. Взеха голмайстор от Холандия - Сьорд Арс. Привлякоха Валери Божинов, за когото са платени около 40 000 евро. Върнаха златното момче от школата Валери Домовчийски. Изпробваха дузина знайни и незнайни нападатели... Може би проблемът с нападателя на "Герена" е, че "сините" искат новият таран да е прекалено лъскав. Не си задават обаче въпроса какво му беше лъскавото на Гара Дембеле. Отговорът е - нищо, но вкарваше и вкарваше.

РУМЪНЕЦЪТ БУШ БЕШЕ УРЕДЕН ЗА "ГЕРЕНА", НО ДОМОВЧИЙСКИ ГО ИЗМЕСТИ

През юни 2014 година Серджиу Буш беше сигурно ново попълнение на Левски. През октомври същата година Серджиу Буш стана герой за ЦСКА във "Вечното дерби", завършило с разгром над "сините". Защо стана така? Отговорът на този въпрос е еднозначен - Станимир Стоилов не се върна на "Герена"...

Именно Мъри настояваше Буш да облече синята фланелка. Той беше споделил това свое желание с Георги Иванов, докато двамата водеха преговори за завръщането на Стоилов в Левски. Според информация на "Меридиан мач" двамата са стигнали до уговорка и дори са обсъждали селекцията. Гонзо дори лично е пътувал за Румъния, за да гледа на живо Серджиу Буш. Самият нападател беше казал "да" за трансфер на "Герена".

Трансферът обаче се разпадна, когато стана ясно, че Мъри няма да се връща в Левски. Тук отваряме една скоба, за да уточним, че причината за крайното решение на Стоилов няма общо с разговорите му с Гонзо, които са минали много добре.

Разбрал, че остава без вариант №1 за треньор и главен застъпник на Буш, Георги Иванов преосмисля селекцията и загърбва румънеца. Той решава, че е много по-добре да вземе доказал се на "Герена" футболист като Валери Домовчийски, който беше заедно с Гонзо на "тича" в началото на годината. Отделно от това директорът си осгиурява услугите за още един сезон на Божинов. Атаката на Левски изглежда бляскава с Валери на квадрат. Логично беше двамата да късат мрежите на съперника, а не нервите на феновете.

Кой би предположил, че двете ярки звезди ще се провалят с гръм и трясък, а никому неизвестният Серджиу Буш ще вкарва гол след гол...

И тук отговорът е еднозначен - Станимир Стоилов, който категорично не е искал Домовчийски и Божинов на "Герена". Искал е румънеца, който направи разликата в последното "Вечно дерби" и безспорно е откритието на "А" група.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички