Кой гони полицията от стадионите?


Кой гони полицията от стадионите?

6123 0

В събота по време на "Вечното дерби" част от феновете на Левски поискаха да се саморазправят с футболистите на любимия си тим, слизайки на терена. Само бързата намеса на полицията предотврати кървави инциденти. Напоследък все по-често се наблюдава тенденцията мачове от "А" група и срещи на националния отбор да се охраняват от частни фирми, а не, както беше и в съвсем близкото минало, от полицията. Официалният мотив на клубните ръководства е, че "такава е европейската практика", но причината всъщност е най-вече финансова. Защото се оказва, че наемът на частни охранители излиза доста по-евтино, отколкото на служители на полицията.

Друг е въпросът, че градовете имат далеч по-ограничени правомощия от униформените и затова често се стига до проблеми по трибуните.

Както стана например на мача на националите срещу Хърватия преди 20-ина дни. Тогава от БФС бяха ангажирали частна фирма, която да следи за реда и сигурността на "Васил Левски".

Двубоят обаче беше прекъснат в средата на първото полувреме, след като двете агитки започнаха да се замерват с факли и сигнални ракети. Ситуацията се нормализира едва след появата на жандармеристи на националния стадион. Впоследствие от МВР пуснаха декларация, с която обясниха, че техни сулжители трябвало да се грижат само за агитката на Хърватия. Такова поне било предварителното споразумение с БФС.

Десет дни по-късно фенове на Ботев (Пд) изкъртиха едно от огражденията на стадиона в "Надежда" и нахлуха на терена, прекъсвайки мача с Локомотив (Сф). Двубоят отново беше поверен на частна фирма и пак страстите се успокоиха едва след появата на полицията. А преди това треньорът на "канарчетата" Велислав Вуцов влезе в ролята на стюард и собственоръчно помогна за връщането на ултрасите по местата им.

Технология на избора

Според правилника на БФС за охраната на даден двубой трябва да се грижи отборът домакин. Той може да наеме или полиция, или частна фирма, притежаваща за целта необходимия лиценз.

Процедурата е такава, че всяка седмица комисия към БФС се събира и оценява колко рискови за организация и провеждане са мачовете от предстоящия кръг. На сбирката присъства и представител на полицията.

Дербита като Левски - ЦСКА и Локо (Пд) - Ботев (Пд) винаги присъстват в графата "особено рискови" и на тях е задължително да има полицейско присъствие. Освен традиционната вражда между агитките под внимание се взема и спортно-техническият заряд на двубоя - дали има отношение към борбата за шампионска титла, за оцеляване в елита и т.н.

В случай, че отборът домакин е избрал да ангажира частна фирма, трябва все пак да информира полицията. Оттам са длъжни да проверят дали въпросната компания разполага с лацинз, дали гардовете й имат изготвен план за охрана на мероприятието и доколко те са обучени да се справят с евентуалните критични ситуации на стадиона.

Разлика в ценоразписа

По информация на "Преса" полицейската охрана на един редови домакински мач на ЦСКА или на Левски струва около 6000 лева. Наемането на частна фирма може да свали въпросната сума поне наполовина. За вечното дерби пък полицейската тарифа скача със 150% и понякога надхвърля 15 000 лева.

Оказва се, че ценоразписът за всеки униформен, ангажиран за опазване на футболен мач, е по 11 лв. (без ДДС) на час на човек. Това е тарифата, определена от държавата за труда на служителите на реда по време на даден двубой.

Цялата сума за охрана се пресмята, след като се определи броят на полицаите. "Хонорарът" започва да се трупа от момента, в който отварят вратите на стадиона, а окончателната сметка се риключва до 30 минути или най-много час след края на двубоя. По този начин работният футболен ден на органите на реда може да продължи около 5 часа.

Интересното в случая е, че парите се начисляват само за униформените, които са вътре на стадиона. Но не и за колегите им, които са разположени в зоната извън съоръжението. По тази схема футболните клубове на практика плащат само за половината наети полицаи.

Гардове с ограничения

В случай че има нарушаване на реда, частните охранители имат парво да извършат т.нар. граждански арести. След това са длъжни да предадат провинилите се с протокол на полицията.

Ако се стигне до безредици по трибуните обаче, гардовете нямат право да използват палки. В такива случаи те задължително трябва да търсят съдейстиве от полицията. Тя от своя страна обикновено има патрули и резервни части, разположени в района на съоръжението, дори и да не е наета официано да пази въпросния мач.

Подкрепленията са длъжни да се отзоват при подаден сигнал - така както се случи в двубоя с Хърватия на националния стадион и на този между Локо (Сф) и Ботев в "Надежда".

ЛЕВСКИ ДАВА 15 000 ЛЕВА МЕСЕЧНО НА ФЕНОВЕТЕ СИ

Левски отделя по 15 000 лева месечно от изтънелия си бюджет за охранителни дейности, осъществявани от организираните му фенове. Сумата е съвсем официална и бе назована преди малко повече от година от собственика на клуба Тодор Батков. Той подчерта, че по този начин въпросните услуги излизат по-евтино.

Под шапката на Националния клуб на "сините" привърженици (НКП) функционира фирмата LSFC Security, ангажирана с осигуряването на реда на домакинските мачове на стадион "Георги Аспарухов" и с охраната на самото съоръжение. В нея са назначени повече от 100 така наречени стюарди.

"Във фирмата работят само хора от сектор "Б" - левскари. Именно това е социалната й роля - LSFC Security им осигурява допълнителен поминък. Провокациите между полиция и фенове на трибуните и по входовете на стадиона бяха сведени до минимум, а инциденти практически липсват. Разходите на Левски след наемането на "доброволните" отряди за охрана са намалени драстично.

По време на ерата "Титан" в ЦСКА също прибягваха до услуги на феновете за охрана на мачовете. До 2010 г. за тази дейност пари получаваше централният фенклуб, но тази практика беше прекратена след раздор между собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов и тогавашния шеф на организацията Димитър Ангелов-Дучето. След това бизнесмените от сметопочистващата компания бяха подписали договор с фирма за охрана, създадена от техния съратник Калоян Стоянов и лидера на ултрас групировката "Енимълс" Росен Петров-Животното.

Малко след напускането на "Титан" от новата власт в клуба бяха разкрили, че компанията е получавала по 3000 лева на мач, за да се грижи за реда и да организира хореографиите в агитката. От повече от година обаче този контракт е развален, а ЦСКА ползва услугите единствено на полицията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички