Кой е руснакът, който иска да вземе Левски?


Кой е руснакът, който иска да вземе Левски?
Снимка: Официален сайт "Левски"

1392 0

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев е новото име, което се свързва със собствеността на „Левски”. В писмо, изпратено до Sportlive.bg, Руснакът изявява желание да придобие акции и да инвестира 10 млн. евро в клуба.

Кой е Косарев?

Името на руския бизнесмен стана известно в България, след като оспори търга, с който Спас Русев закупи Vivacom (БТК). Косарев е собственик на компанията „Емпрено Венчърс Лимитед” (Empreno Ventures Limited). Тя е учредена на Британските Вирджински острови и претендира да е собственик на регистрираната в Люксембург "Ел Ай Си Телекомуникейшънс" (LIC Telecomunicactions - LICT). По думите на Косарев Empreno притежава 100% от акциите на LICT, която от своя страна държи 43% в Inter V Investment Sarl (InterV), компанията-майка на българския телеком преди Спас Русев да го купи.

Иначе в България преди две години се появи компанията LIC33, която на практика се държи от Empreno, но чрез уж публичния си собственик Пиер Луврие обяви, че купува за 1 евро Vivacom, военния завод "Дунарит", телевизия ТВ7 и други активи на укриващия се в Белград Цветан Василев. Идеята беше, че Луврие ще намери инвеститори, които да "разработят" въпросните активи и да върнат дълговете им КТБ. Нищо от това не се случи.

Преди година Косарев официално заяви, че сделката по продажбата на Vivacom на Спас Русев, с главен организатор на търга VTB Capital, е незаконна и нечестна, а той самият е потърпевш, защото е реално най-големия акционер във Vivacom. Руснакът обжалва търга пред Висшия съд в Лондон, като се чака решение. В България Косарев успя да убеди съда, че Русев не трябва засега да поема пълния контрол и блокира смяната на управителите на Vivacom, като тепърва съдебната сага има да се решава по същество. Косарев се жалва по различни аспекти от собствеността върху Vivacom още в Люксембург и пред Международния арбитражен съд на Международната търговска палата във Франция, където оспорва, че VTB Capital изобщо има дял във Vivacom от 33%, който руската банка държеше още преди търга в Лондон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички