Георги Марков: "Левски" не е създаден като някои от червени генерали с партийни решения


Георги Марков: "Левски" не е създаден като някои от червени генерали с партийни решения
Снимка: БГНЕС

1923 0

Бившият председател на УС на "Левски" Георги Марков изрази радостта си от факта, че семейният му приятел Спас Русев е станал собственик на клуба. Въпреки че, по думите на Марков, той го е посъветвал да "не настъпва в тинята", когато бизнесменът го е попитал дали да се заеме с "Левски".

"Едно е сигурно - Левски си намери добър собственик, по няколко причини. Първо, в днешно време е много трудно някой да бъде кандърдисан, който е минал 60-те, устроил се е перфектно, да не наеме с такива главоболия като българския футбол. Второ, за Левски е важно да има човек, който е в състояние финансово да обезпечи отбора. Защото в България няма крупни стопански субекти, които биха могли да издържат футболни клубове. Трето, отборът се задъхваше финансово. Виждате, дълговете са към, както се оказа, 20 милиона. Един стадион с три соц-сектора, един модерен, но без козирка. И най-вече без никакви спортни успехи – без титли и европейски участия. Така че, аз се радвам, че той се зае с тази работа. Сигурен съм, че ще успее, защото досега във всичко е успявал. Знаете, че Левски не е създаден от простаци, нито от червени генерали с партийни решения, по подобние на други клубове", коментира Марков пред "Дарик".

Той призна, че е бил единственият човек, когото Русев е помолил за съвет дали да поеме издръжката на клуба.

"Казах му – Спасе, ти не ме питаш като левскар, защото ще ти кажа – разбира се, че се хващай. А като приятел съм длъжен да ти кажа, че това е едно голямо главоболие, влизаш в голяма тиня, каквато е българският футбол. Моят съвет е – не си създавай главоболия", разкри той.

Когато обаче бизнесменът бил сигурен, че ще се заеме с "Левски", Марков му казал, че се радва и че вярва, че ще се справи. "Моят съвет беше да си намери точните футболни хора", споделя бившият председател на "синия" УС.

Марков призна, че е гледал последните мачове на "сините", но не е очарован от показаното. "То си опира до класа. До материал. Да се борим да може да се класираме за евротурнирите, но сме много далеч от това да играем още там. Видях, че имаме талантливи футболисти, имаме едни стабилен футболист като Прохазка", бе мнението му.

Марков каза още, че Русев е наясно, че трябва да се вземат нови играчи. Също така трябва да се търси нов треньор на тима.

"Ние сме Левски и трябва да си създаваме играчи. Аз влизам в положението на Разград, те са малко градче, ще играят само с наемници, но ние сме Левски.Ние не може да си позволим пак да взимаме треньор, който после пак да освобождаваме", посочи той.

"Левски разви най-голямата социална дейност в България, на която Калфин може да завиди, защото станахме едно сиропиталище, в което идваха треньори футболисти и живееха по месец-два", добави бившият конституционен съдия.

Относно това дали политическата обстановка ще повлияе на положението на "Левски", той заяви: "

"Политиката не може да се меси в спорта и футбола. Но, разбира се, че не е без значение дали министър-председателят на България да има отношение към спорта и футбола. А Борисов е единственият в годините на прехода, който има отношение. Така че, разбира се, че ще е добре Борисов да си остане премиер. Ние трябва да се опитаме да копираме по някакъв начин унгарската държавна политика в областта на спорта", завърши той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички