Добромир Жечев на 72 г.: Левски се нуждае от нови играчи и от "Газпром"


Добромир Жечев на 72 г.: Левски се нуждае от нови играчи и от "Газпром"

2502 0

Добромир Жечев-Бобата е роден на 12 ноември 1942 г. Започва кариерата си в "Спартак" (София). Играе на поста централен защитник. С родния си клуб изиграва 185 мача и отбелязва седем гола. Най-големят му успех със "Спартак" е спечелването на Купата на България през 1968 г. След обединението на отбора с "Левски" изиграва 184 мача със синия екип, като в тях отбелязва 12 гола. С "Левски-Спартак" е двукратен шампион на България ( 1970 г. и 1974). Два пъти е носител на националната купа за 1970 г. и 1971 г. Жечев е единственият български футболист, който е бил в списъка от 22-мата играчи на националния отбор за финалите на 4 световни първенства - Чили (1962 г.), Англия (1966), Мексико (1970) и ФРГ (1974). В този период Жечев изиграва с националната фланелка 66 мача, в които е отбелязал 2 гола. В 7 от тях е бил капитан. Легендата говори пред "България Днес".

Г-н Жечев, вие сте единственият български футболист с четири участия на световно първенство. Как се постига това?

- Положил съм доста труд, за да успея да играя толкова дълго време на високо ниво. Винаги играех с голям хъс. Специално за моя пост трябва да си амбициозен. Да не те е страх от противника, а него да го е страх от теб. Горд съм, че съм имал тази възможност да участвам на четири мондиала.

Предстои мач на националите с Малта. Какво очаквате от него?

- Малта не може да ни затрудни по никакъв начин. Направихме два лоши мача въпреки сериозните съперници. Хърватите нищо не играха. Второто полувреме бяха трагични. Не играеха така, както могат. При малко повече късмет можехме да измъкнем равенство.

Какви са шансовете ни за класиране на европейското във Франция?

- Имаме шанс за третото място. Норвегия е прекият ни конкурент. Не трябва да си правим илюзии, че можем да станем втори. Нивото ни е средноевропейско, въпреки че се мислим за нещо повече. Не трябва да се заблуждаваме.

Правилно ли Изпълкомът гласува доверие на Любослав Пенев?

- Абсолютно. Любо е качествен треньор. Познава играчите. Знае кой може поеме отговорност в тима. Нека си върши работа, без да му се пречи. Трябва да остане задължително до края на квалификационния цикъл.

Какви премии получавахте за победа в националния?

- За победа най-голямата премия беше 300 лева. За класиране на мондиал премията беше доста солидна. На последните две световни, на които участвах през 1970 и 1974 г., взехме по 1000 долара.

Играли сте срещу велики футболисти - Пеле, Еузебио. Знаехте ли как да ги спрете?

- И двамата са велики играчи. Нямах идея как да ги спра преди мача, защото не ги бях гледал никога. Еузебио беше невероятен на световното в Англия. Пеле не беше във форма тогава.

Смятан сте за един от малкото защитници, успели да опазят легендарния Пеле. Как подходихте към онзи мач срещу Бразилия на световното в Англия през 1966 г.?

- Постарах се да го опазя. Вкара ни гол, но от фаул, който не съм направил аз. Не можа да се отскубне и за секунда от мен. Бях му като сянка. После говореха, че съм го ритал, че съм го контузил. Футболът е мъжка игра. Нормално е да има някакви сблъсъци.

През 1974 г. на мондиала във ФРГ не получавате възможност да се появите на терена. Разсърдихте ли се на треньора Христо Младенов, че не ви пусна в игра на финалите?

- Разбира се. Още ме е яд. Но не съм обиден само на него. Хора от ЦСКА не желаеха да съм в основния състав.

Имахте честа да играете с Гунди. В какви отношения бяхте?

- За Гунди думите са малко. Бяхме близки. Живеехме в един блок. Той бе невероятен човек. След дубъла през 1970 г. ни бяха дали премия от 1700 лева. Хиляда за първенството и седемстотин за купата. Това бяха невиждани пари за онова време. Гунди се беше хванал за главата. Не можеше да повярва, че са ни дали толкова пари.

Как преживяхте трагедията с него?

- Много тежко. Бях като попарен, след като научих. Разтреперил се бях целият. Не исках да повярвам, че е истина.

Печелите две титли и две купи с екипа на "Левски". Кой е най-изстраданият трофей?

- Всеки трофей е спечелен с много труд. Може би най-сладките титли са тези от дубъла през 1970 г. Предишната година останахме втори. Отмъстихме си на ЦСКА, който предната година стана шампион.

Кой двубой никога няма да забравите?

- Срещу ЦСКА през 1973 г. Победихме ги с 1:0, след като си вкараха автогол. Бях много щастлив от победата, която съвпадна с моя рожден ден. Имах двоен повод за празненство.

Докато сте начело на "Левски", печелите купата на страната, но не и титлата. Яд ли ви е още за това?

- Е, как да не ме е яд. Бяхме толкова близко до нея. Във Варна по много долен начин ни излъгаха и титлата ни се изплъзна от ръцете. Поне ми остана утехата, че бихме ЦСКА във финала за купата с 4:0.

Вие водите "сините", когато отпадат от "Антверпен". Какво си спомняте от мача?

- Лоши спомени имам от тази среща. По това време нямаше продължения. Съдията трябваше да свири края, но остави футболистите да играя още седем-осем минути. В състава ни имаше млади и неопитни играчи. Това също ни попречи да отстраним отбора на "Антверпен".

Вие давате път в големия футбол на Божидар Искренов, Наско Сираков, Боби Михайлов. Кога разбрахте, че притежават нужния потенциал?

- Налагането на млади играчи беше лесно по онова време, защото нямаше футболисти от чужбина. Те бяха много талантливи. Дадох им шанс за изява, защото видях, че имат качества. По някакъв начин съм им помогнал да влязат в големия футбол.

Какво мислите за сегашния тим на "Левски"?

- С това, което разполага "Левски" като футболисти, ако са в тройката, ще е добре. Трябват нови играчи, иначе няма да стане. Не казвам, че футболистите, които са в момента в "Левски", са слаби. Напротив, момчетата имат качества. Просто за клуб като "синия" трябват много добри играчи. Гонзо направи доста за отбора. Опитва се да вдигне клуба в трудните моменти. Той е истински левскар и знае как да помогне на отбора.

Какви промени трябва да се направят, за да може "Левски" да тръгне по правилния път?

- Нови играчи на първо време. Но за да имаш нови футболисти, ти трябват пари. Кризата при "сините" е доста сериозна. Надяваме се "Газпром" да дойде и да налее пари.

С какво се занимавате в момента?

- Селекционер съм към базата на "Левски-Раковски". Откакто начело на школата тук застана Станислав Ангелов, нещата взеха да се пооправят. Той влага много усилия. Всеки ден търси спонсори, които да инвестират в базата. Сега ремонтираме основния терен, защото е недопустимо децата да играят на сгурия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички