Чиликов: Ако Левски надгради, Разград ще имат сериозни проблеми


Чиликов: Ако Левски надгради, Разград ще имат сериозни проблеми

2961 0

Реално погледнато, позитивите са на страната на Левски, но това не гарантира победа. Това заяви бившият нападател на Левски и ЦСКА Георги Чиликов пред БГНЕС относно финала за Купата на България между двата тима на 15 май.

Чиликов е бивш футболист на Левски, има един сезон и с екипа на ЦСКА. Играл е и в националния отбор. Като треньор се изявява главно в ролята на асистент, предимно на Димитър Димитров – Херо. За последно изкара няколко мача начело на Арда като старши треньор, откъдето си тръгна със скандал.

Г-н Чиликов, след 17 години ЦСКА и Левски отново ще играят финал за Купата на България. Какво очаквате от този мач?

- Като футболист съм играл в три финала и знам, че в тези мачове няма фаворит. Това са се опитвали да ни втълпят и треньорите. В момента, ако трябва да се погледне реално, позитивите са на страната на Левски, но това не гарантира победа. Треньорите на „Герена“ знаят това много добре и ще направят всичко възможно играчите да се раздадат максимално. В противен случай ще имат проблеми. ЦСКА все пак има някакво качество.

Началото на сезона беше добро за ЦСКА, отборът влезе в групите на Лигата на конференциите, докато Левски буквално се бореше за своето оцеляване. С течение на времето така се завъртяха нещата, че в момента „сините“ изглеждат изявен фаворит за спечелване на Купата…

- Трудно ми е да говоря по тази тема, защото не съм навътре в нещата, а гледам отстрани като фен. Да, ЦСКА имаше моментен възход. Треньорското ръководство извлече максимума от тези футболисти. В един момент, по една или друга причина, на играчите им падна нивото, падна им мотивацията. Пролича си, че те нямат качествата да носят отговорността и да решават мачовете на ЦСКА. Въпреки това, аз съм убеден, че отборът може да играе по-добре от това, което показва към момента. При Левски с привличането на динамични, бързи хора на три-четири поста се вдигна доста нивото. Мисля, че има още накъде. И съм убеден, че през лятото треньорите ще надградят още.

А, разковничето в Левски Станимир Стоилов ли се казва?

- Естествено, че Мъри като треньор и мениджър на този клуб селектира футболистите спрямо неговите виждания и това доведе до повишаване на качеството. Не се съмнявам, че и в ЦСКА има качество, но колкото и да е сериозно, като нямаш класата, особено в завършващата фаза, става това, което се вижда.

С макар и малък опит като старши треньор, как гледате на постъпката на Стойчо Младенов и наистина ли в повечето отбори в България треньорите не определят селекцията?

- Бил съм и в чужбина, навсякъде е различно. Естествено, че е най-добре треньорският екип с помощта на скаутите и директорите да решават кои играчи да бъдат привлечени. Ако няма колективна работа, е трудно. И аз съм на мнение, че старши треньорът трябва да има крайното мнение, но не може той да прави всичко. Не знам как е в ЦСКА, но се виждат странни трансфери. Дали поради незнание, дали поради факта, че не можеш да намериш по-добър за момента, но е факт, че има грешки и това е очевадно.

Какви са първите ви впечатления за Алан Пардю като треньор?

- Може да съм краен, но в последните години не съм видял чужденец в България, който да прави разликата и да се учим от него. Напротив. Успехите на водещите клубове са с български треньори. Колкото и хората да казват, че нямаме добри специалисти, аз пък не съм видял нещо, което чужденците да правят по-добре от нас. Затова не виждам смисъл от привличането им. По този начин се демонстрира неуважение към българите. Това е жалко.

Да се върнем на полуфинала Левски – Лудогорец, очаквахте ли „сините“ на два пъти да надиграят шампионите и имаше ли подценяване от тяхна страна?

- Аз лично не видях Лудогорец нещо да е надградил. Мъри тотално ги надигра. Не познавам работата на щаба в Разград, но това, което гледам е, че не можаха да реагират на 3-5-2 на Стоилов. Какъв е проблемът - не мога да кажа. Те имат 30 футболисти, които можеха да се противопоставят по-добре. Да, винаги можеш да загубиш, Левски беше във вихъра си, това го приемам, но да кажеш, че на “Герена“ има много по-добри играчи – не съм съгласен. Надиграха ги тактически и физически.

Вижда ли се краят на хегемонията на Лудогорец?

- Ако Левски надгради, Разград ще имат сериозни проблеми. Това, естествено, не е гаранция, че „сините“ ще станат първи, но няма да му е лесно на Лудогорец оттук нататък.

А при ЦСКА какво трябва да се промени?

- Същото. Убеден съм, че ЦСКА няма да оставят нещата така. И те ще се опитат да подсилят състава си, но ако е като тази година, пак няма да се получи. Вероятно го знаят, въпросът е дали ще имат финансите да вземат по-добри футболисти. Не всеки път обаче опира до знание. Може да харесаш даден футболист и да искаш да го привлечеш, но той да откаже. Тогава всичко приключва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички