Боримиров: Левски пое нагоре, може да атакува титлата


Боримиров: Левски пое нагоре, може да атакува титлата

5684 0

Даниел Боримиров е роден на 15 януари 1970 г. във Видин. Кариерата му започва в Бдин, след това е привлечен в Левски. Превръща се в основна фигура в големия отбор на "сините", воден от Георги Василев-Гочето. Играе с екипа на германския Мюнхен 1860 в продължение на 9 години. Част е от националния тим на световното в САЩ през 1994 г. Приключва кариерата си на "Герена“ и веднага става спортен директор. В момента е началник на детско-юношеската школа на клуба.

Децата от школата търсят ли ви за съвети, или са убедени, че вече знаят всичко за футбола?

- Идват при мен, при това често. За мен тези разговори са много важни, защото чрез тях решаваме всякакви проблеми. Когато момчетата се затварят в себе си, просто няма как да им помогнем. Отворен съм за всеки футболист и треньор в Левски.

Допада ли ви новата роля? Отговаряте за доста организационни въпроси, а същевременно се налага и да сте педагог.

- Когато следвах в НСА - оттам имам треньорски лиценз - много се акцентираше именно върху отношението към играчите. Всеки от тях има различен характер, а твоята задача е да им влезеш под кожата.

Поехте школата преди няколко месеца, но тя вече разполага с нов модерен терен, а Божидар Краев попадна в класацията на "Гардиън“ за 40-те най-големи таланти в Европа.

- Това е пътят. С много работа се надявам скоро да изкараме още обещаващи момчета. Таланти има, но е нужно всекидневно да развиваме качествата им. Само така ще постигнем целите, които сме си поставили - да налагаме все повече собствени кадри в първия отбор. Що се отнася до Божидар - на този етап не бива да го превъзнасяме, защото после трудно ще го приземим. Фактът, че той тренира и играе под ръководството на Георги Иванов-Гонзо, е показателен. Целият клуб разчита на него

Какво е необходимо, за да произвежда Левски качествени футболисти?

- Преди всичко - добри терени. После - образовани треньори. От огромно значение е и прецизната селекция. Още през зимата ще опитаме да привлечем обещаващи състезатели в различни възрастови групи. Вече сме ги набелязали. Надяваме се с новите условия, които предлагаме на момчетата и на техните родители, да се превърнем в притегателен център. Освен новия изкуствен терен направихме ремонт на съблекалните и ги санираме.

Голяма ли е конкуренцията от другите академии?

- Да, в днешно време всеки се бори за способните деца. Печели този, който по-бързо се адаптира и действа.

Но Левски страда от липса на достатъчно пари. Как се работи в такава ситуация?

- Има доста левскари с успешен бизнес. Моят апел към всички тях е да отделят средства за любимия клуб. За изграждането на един готов футболист се нуждаем от пари. Моята цел е да направим второ изкуствено игрище, за да привлечем още повече деца. А то струва около 350 000 лв. - сериозна инвестиция. Сигурен съм, че тя ще се изплати многократно.

Какви са днешните юноши, които искат да пробият във футбола? Много ли са различни в сравнение с вашето поколение?

- Времената се промениха. Днес цялата информация на света се побира в компютъра или телефона. Ние по цял ден гонехме топката на улицата, а приоритетите на днешните млади хора са съвсем различни. Вбесява ме, когато всеки е забил поглед в някакво устройство. Това не го разбирам.

На какво искате да научите сина си Алекс, който също е част от "синята“ школа?

- На дисциплина, самокритичност и отдаденост. Само така се стига до успеха.

Това ли научихте самият вие при дългия си престой като играч в Германия?

- Там разбрах колко важно е да си подреден и отговорен. В противен случай тяхното общество никога няма да те приеме. Боли ме, че тук, в България, не искаме да си променим манталитета. Не сме взискателни към себе си, все гледаме да минем между капките.

В последните години ЦСКА и Левски изостанаха много от Лудогорец. Защо?

- Специално Лeвски остана на едно място, вместо да се развие. Финансовите условия значително се промениха. Превъртяха се много спортни директори и треньори. Надявам се, че вече сме поели нагоре. Гонзо е амбициозен човек, обича Левски и ще направи всичко по силите си, за да го преобрази. Същото важи и за мен и ангажимента ми към школата. Зависи обаче и с какъв ресурс разполагаме. Спортът отдавна не е държавна политика, а заради кризата става все по-трудно един човек да издържа цял клуб. Нужно е обединение на група бизнесмени или компании.

Как гледате на предстоящото влизане на фенския тръст в управата на клуба?

- Амбицията е налице, но не знам дали тя е реално осъществима. Говорим за доста пари и не съм сигурен, че те ще бъдат осигурени.

Прогнозирайте как ще се развие първенството.

- Засега е много интересно. Важно е кой отбор ще покаже постоянство, хъс и характер. На Лудогорец ще им бъде тежко, защото се борят на три фронта, включително и в Шампионската лига. Що се отнася до Левски, от ключово значение ще бъдат следващите пет кръга. Ако спечелим тези мачове, ще ни се отвори добра изходна позиция да атакуваме титлата. И защо не?

В София отново звучи химнът на Шампионската лига. Изпитвате ли носталгия за славните "сини“ вечери отпреди 8 години?

- Не, защото вече не съм действащ футболист. Ние докарахме грандове от трите най-големи първенства - Барселона, Челси и Вердер. Доставихме голямо удоволствие на нашите фенове.

В националния отбор възникна напрежение след загубите от Хърватия и Норвегия.

- Мисля, че изискванията ни към тима са прекалено високи. Хубаво е да си поставяме цели, но нека гледаме реално на нещата. Не инвестираме достатъчно нито в базите, нито в обучението на треньори. Водещите клубове разчитат предимно на чужденци. По-добре да прежалим резултатите за няколко години, но да попълним всички национални гарнитури с качествени футболисти. Иначе ще се въртим в омагьосан кръг. Решението за Любо Пенев ще бъде взето от Изпълкома на БФС. Според мен обаче у нас няма достатъчно търпимост към треньорите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички