Баждеков издаде "рецептата" за Левски и поясни: Това може да осигурява над половината от бюджета


Баждеков издаде "рецептата" за Левски и поясни: Това може да осигурява над половината от бюджета
Снимка: Mario Chomakliyski / LAP.bg

4117 0

Бившият директор в Левски Константин Баждеков говори надълго и нашироко за трудностите на стадион "Георги Аспарухов" в интервю за Youtube канала "Неформално с Георги Петков" и издаде своята "рецепта" за справяне с финансовите проблеми:

"Аз имам мое виждане, че трябва да се промени структурата на финансиране и да се наблегне в посока на построяване на стадион", заяви Баждеков и допълни:

"Това вече го започнаха някои клубове в България, включително ЦСКА, но Левски беше първият с подобна идея, защото според мен това е решението - изграждането на един модерен стадион ще отговаря на големия потенциал на привържениците, защото, може би, само 2 или 3 клуба в България имат своята голяма фенска маса. Това са Левски и ЦСКА, в някаква степен и пловдивските отбори".

"Това може да осигурява над половината от бюджета"

"Основата е да се направи функционален спортен обект, който да се управлява правилно от специализирана външна организация и да носи приходи на клуба. Това може да осигурява над половината от бюджета", обясни Константин Баждеков и продължи:

"Практиката вече я има дори в страни, които не са от ранга на Испания, Англия или Франция. Примерът в Унгария е показал, че такова нещо е възможно да се направи - клубът да печели от активността на своите фенове, а събитията, които се правят на съоръжението, могат да стигнат до над 200 на година".

Бившият финансов директор на "сините" е на мнение, че нов стадион "Георги Аспарухов" ще бъде плюс за цяла България, но това може да се случи само с помощта на държавата или:

"Нов стадион ще бъде плюс и за цяла България, защото ще отговаря на всички изисквания. Феновете ще идват с удоволствие и ще имат всички удобства, които ги гледаме в Европа. Това е пътят. Опитвам се да съдействам в момента, да провокирам г-н Сираков и хората около него да помислят за една такава структура. Дано се изгради и да се случи. Това може да е с помощта на държавата или някакви други преференции към фирмите, които инвестират. Те да бъдат стимулирани или облекчени данъчно".

"За съжаление, до момента не се случва и развитието на спорта и футбола явно не е приоритет, но да не забравяме, че става дума за сериозен източник на положителни емоции за населението. Аз съм щастлив, че в тези години, в които съм бил в Левски, влязохме в Шампионска лига и стигнахме 1/4-финал за Купата на УЕФА. Това са неща, които не мога да ви опиша каква радост и емоции доставяха на феновете. А и не само на "сините", защото всички можеха да гледат отбори като Барселона, Челси и Вердер. Затова мисля, че има голям потенциал в тази идея да се стъпи върху изграждането на стадион и около него да се развият много дейности, които да помагат на клуба да бъде независим. Възможностите са безкрайни, защото феновете ще се убедят, че нещата се движат в правилна посока", каза още 67-годишният Баждеков за "Неформално с Георги Петков", цитиран от "Тема Спорт".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - Фенове на Левски категорични: Чувстваме се като престъпници, набутани в клетки, кошари и кафези!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички