Три от отборите в топ 6 са с табелка STOP! между школата и първия тим


Три от отборите в топ 6 са с табелка STOP! между школата и първия тим
Снимка: Оф. сайт на Левски

3393 0

През миналия и настоящия сезон в Първа лига знайни и незнайни специалисти, разбирачи и дори фенове ни проглушиха ушите с рецептата за подобряване нивото на българския футбол и националния отбор. Всъщност, всички в България отдавна си знаем тази рецепта - откриване, развиване и налагане на български футболисти. Никакви ментета, чужденци - само ако са по-добри от българите в отбора.

Клубовете ни в елита се държат от български собственици и повечето се водят от български треньори. От представителите на първата шестица в първенството имаме двама клубни собственици, които са в Изпълкома на БФС и един, който доскоро беше там. И шестте клуба развиват собствени школи. И до какво доведе това?

Днес, 20 март 2018 г., положението в Първа лига е такова, че един от шестте клуба в първата шестица няма нито един свой кадър в състава си. Това е Верея. Първият и вторият, които водят битката за титлата този сезон, са внедрили в първия си състав по двама свои юноши. От тези четирима футболисти играе само един - Божидар Чорбаджийски от ЦСКА.

Светлината в тъмната ситуация хвърлят останалите три клуба - Левски, Ботев (Пловдив) и Берое. "Заралии" имат петима свои юноши в настоящия състав, като от тях двама играят редовно, другите двама - когато дойде.

На официалния си сайт "канарчетата" от Пловдив впечатляват радетелите на каузата "Повече юноши в първия тим". Цели 13 доморасли футболисти са вписани в списъка с играчи в първия отбор на Николай Киров. От тях обаче на терена излизат само петима. Четирима, за щастие, играят доста редовно.

В тази своеобразна класация шампион е Левски, в чийто състав фигурират имената на деветима отгледани на "Герена" футболисти. От тях играят седмина, четирима - доста често. Но "сините" са шампиони по брой мачове, в които са дали шанс на собствените си кадри да излязат на терена - 91.

Ето я и класацията, която изготвихме:

Брой собствени юноши в първия тим:

1. Ботев (Пловдив) - 13 (Стелиан Ангелов, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Георги Купенов, Здравко Дерменов, Димитър Калчев, Тодор Неделев, Серкан Юсеин, Милко Георгиев, Здравко Жилов, Станислав Шопов, Кристиан Добрев, Иван Василев)

2. Левски София - 9 (Божидар Митрев, Николай Кръстев, Иван Горанов, Ивайло Найденов, Илия Юруков, Антонио Вутов, Георги Ангелов, Васил Панайотов, Станислав Иванов)

3. Берое Стара Загора - 5 (Иван Гошев, Веселин Пенев, Георги Динков, Емин Ахмед, Мартин Райнов)

4. Лудогорец Разград/ЦСКА-София - 2 (Ивайло Климентов и Светослав Ковачев); (Слави Петров и Божидар Чорбаджийски).

5. Верея Стара Загора - 0.

Брой мачове в първенството, изиграни от собствените юноши този сезон:

1. Левски - 91 (Митрев 23, Горанов 20, Вутов 20, Панайотов 18, Найденов 6, Кръстев 2, Иванов 2)

2. Ботев - 88 (Неделев 23, Терзиев 21, Юсеин 22, Марин 19, Добрев 3)

3. Берое - 49 (Райнов 25, Динков 13, Пенев 6, Ахмед 5)

4. ЦСКА-София 17 - това са мачовете на Чорбаджийски.

5. Лудогорец - 0

6. Верея -0

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички