Тревожна тенденция: Левски е клуб на чужденците


Тревожна тенденция: Левски е клуб на чужденците
Снимка: Оф. сайт на Левски

2260 0

Тревожна тенденция се наблюдава в Левски през новия сезон. След 9 изиграни мача в Първа лига "сините" са безспорен лидер по използването на чужди играчи в срещите си, сочи статистиката. Показателят на столичани се е повишил значително в сравнение с миналия сезон, когато пак бяха сред лидерите по залагането на чужди играчи.

"Сините" досега използват в мачовете си 85,2% чуждестранни играчи и само 14,8% българи. Така тимът от "Герена" значително надминава втория в тази класация Лудогорец, който използва 74% чужденци и 26% нашенци. На трето място е отборът на Локомотив (Пд) - 64,9% чужденци и 35,1%, а четвърти са ЦСКА с 61,5% чужденци и 38,5% българи. Топ 5 затваря тимът на Верея, който използва 50,4% чужденци и 49,6% българи. Любопитното е, че и петте отбора са водени през новия сезон от чужденци.

Най-интересен в това отношение е Ботев (Враца), който досега използва 100% българи и нито един чужденец.

През миналия сезон лидер в използването на чуждестранни футболисти е бил Лудогорец - 80,8%. "Сините" са използвали 65,6% чужденци за миналия сезон и са били на второ място.

Разбира се, тенденцията е тревожна както за Първа лига, така и за националния отбор на България. В същото време обаче тя не е случайна - в съседните ни държави през миналия сезон отборите, станали шампиони, са сред първите в първенствата си по използване на чужденци.

ЧФР Клуж - шампион на Румъния, е използвал 50,2% чужденци и е на трето място в лигата по този показател

Галатасарай - шампион на Турция, е използвал 84% чужденци и е на първо място в лигата

Цървена Звезда - шампион на Сърбия, е използвал 37% чужденци и е на второ място в лигата

АЕК Атина - шампион на Гърция, е използвал 56,1% чужденци и е на 9-о място в лигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички