"Терминатора" Полачек - вярващият психолог, който разузнава всеки противник


"Терминатора" Полачек - вярващият психолог, който разузнава всеки противник
Снимка: принтскрийн

8735 0

Новият вратар на Левски веднага направи впечатление с физическите си дадености и мнозина сигурно си помислиха, че мускулите са всичко, с което той може да се похвали. Неслучайно прякорът му във футболните среди е Терминатора. Но това съвсем не е така. Мартин Полачек е интересна личност, интелигентен човек и добър вратар. Освен това е и добър психолог.

Словакът се среща с футбола, когато е на 7 годинки. Родителите му го водят на тренировка в Прешов и в първия си мач той действа като нападател. След края пита баща си какво мисли за играта му. "По-добре стани вратар", откровен е родителят, който също е бил вратар.

#thisismylife#chill#happy#Tattoo#smail#

A post shared by Martin Polaček (@martin.polacek) on

Така гигантът застава на вратата. Кариерата му започва в Чехия, минава през Словакия, стига до Полша. В Словакия играе за гранда Слован (Братислава), но не записва достатъчно мачове. Слагат му табелка "непотребен", заради това Мартин е много щастлив, че успява да се представи добре срещу бившия си тим, когато преминава в Дунайска стреда. В полския Заглебие Любин отива със съзнанието, че ще бъде резерва. Но идва 15-и кръг на Екстракласа и основният страж получава червен картон. Наказват го за 3 мача. Полачек влиза на мястото му и повече не се връща при резервите. През миналия сезон показва добър резултат - в 21 мача в първенството допуска 24 гола и прави 5 сухи мрежи.

Докато е играч на чешкия Млада Болеслав, става герой в мача срещу Баник (Острава), като успява да спаси във важен мач дузпа на нападателя Милан Барош - бивша звезда на Ливърпул и Астън Вила.

"Може би бях малко късметлия, може и да съм получил малко помощ от Господ, но успях и се радвам много, че помогнах на отбора", споделя словакът след мача.

Любопитна подробност за играча е, че подхожда много отговорно преди мач. Преди всяка среща той проучва внимателно съперника, гледа видеа на атакуващите играчи в интернет.

"Проучва всеки, срещу който играем. В интернет сега има всичко. Подготвям се обстойно за всеки мач", признава Полачек.

Мартин не се радва на мачовете, в които няма работа. "За вратаря най-добри са срещите, в които има много работа, а не когато е сам 90 минути", категоричен е той.

Иначе Полачек обожава тренировките, преди мач, във фитнеса и сам в дома си. Обича да се готви в гората с подръчни средства, като прави видеа, които споделя в Instagram, за да надъха феновете. Привърженик е на кросфита. Най-обичал да вдига тежести, справял се е с щанга от 135 кг., но усетил, че това започва да забавя рефлексите му. Интересува го подобряването на динамиката, не изграждането на мускули.

Харесва му да кара колело, всяка вечер излиза с кучето си. Най-добре релаксира след тренировка на тишина в гората. Предпочита го пред лежането на дивана пред телевизора. Полачек се увлича от психология и чете и много книги по темата.

Вратарят на Левски си пада и по татуировките. "Имам много от тях, повечето изразяват вярата в Бог, което е много важно за мен. Моля се преди и след всеки мач, независимо от резултата. На лявата си ръка имам татуиран ангел, молитва и името на дъщеря ми, също и датата на нейното раждане. На гърба имам фигурата на Исус, оформена върху паметника на Рио де Жанейро и Маракана и голяма топка. Тази татуировка не е завършена, работата по нея ще отнеме известно време", казва Мартин.

В рисунка по кожата е въплътил и лайтмотива на живота си: "Не позволявай на страха от загубата да те изхвърли от играта".

Словакът има планове и за живота след футбола, въпреки че е на 28 години, а за вратарите денят на пенсиониране идва по-късно от този на полевите играчи. Мартин се вижда като треньор. "Може би на вратарите или ще се занимавам с психологическата подготовка на играчите. Определено ще искам да остана във футбола. Сега обаче разчитам на развитието на моята футболна кариера", споделя той.

Полачек има шанс да премине в клуб от Висшата лига в началото на годината. Иска го Кристъл Палас, но нещата пропадат. Той не знае защо. "Цял ден чаках обаждане, но не получих такова. А заради англичаните бях отказал всички други оферти", признава футболистът.

Въпреки че е вратар, словакът харесва суперзвездата Кристиано Роналдо. И посочва, че той трябва да спечели "Златната топка" след Световното първенство през 2014 година. Въпреки че в тройката номинирани е германският страж Мануел Нойер, който стана световен шампион. "Заради постигнатото, бих искал Кристиано Роналдо да спечели, той е истинският топ играч в света. Вярно е, че сред номинираните има вратар, но "Златната топка" е по-подходяща за играчите", казва Полачек по темата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички