Спиерингс - играчът, който води отборите си към мечтите им и се възхищава на Бербатов


Спиерингс - играчът, който води отборите си към мечтите им и се възхищава на Бербатов
Снимка: Официален сайт на Левски

14806 0

Левски уреди първия си трансферен зимен удар с привличането на атакуващия полузащитник Стайн Спиерингс. Нидерланденцът бе сред силно желаните играчи на „Герена“, като преговорите продължиха доста време, но в крайна сметка избра да подпише със столичани. Предвид реакциите в холандските медии този трансфер е голям удар за „сините“ и неприятна новина за досегашния му клуб РКС Валвайк.

„Напускането на Спиерингс би било голяма загуба за РКС. Полузащитникът имаше важен дял в промоцията за Ередивизи през миналия сезон и също е един от привличащите вниманието играчи в отбора на Фред Грим през този сезон“, пишат в Нидерландия още преди трансферът му да стане факт.

Холандското издание elfvoetbal.nl пък избира халфа за играч номер 1 за 2020 година на отбора, като използва само суперлативи за представянето му. „Може да направи много красиви и важни изпълнения. След огромната си роля  в плейофите срещу Го Ахед Игълс в плейофите за влизане в елита на Холандия, Стайн Спиерингс също продължи да впечатлява и в Ередивизи. В последния мач преди зимната пауза халфът добави малко допълнително самочувствие, като вкара два пъти срещу ФК Твенте. С двойния си удар той намали разликата с Ден Хааг до само две точки и РКС изведнъж има надежда за 2020 година“.

Вижте тази публикация в Instagram.

Stijn viert feest 🎉🎊🎉🎊@stijnspieringsss

Публикация, споделена от Stijn_Spierings_fan (@stijn_spierings) на

Роден в холандския град Алкмаар халфът започва младежката си и професионална кариера с местния отбор с екипа АЗ. Играе обаче само два пъти в първия си сезон, срещу ПСВ (б.а. неговият дебют) и Екселсиор, а след това е пратен под наем в Спарта Ротердам и играе важна роля в успешната им кампания за изкачване в Първа дивизия, заради което и получава много внимание от местната преса.

„Дебютирах в първия отбор, когато бях на 18, но след това нещата застояха. С треньора Джон ван ден Бром не беше по този начин. Малко се загубих. Това е жалко, защото съм роден в Алкмар и играех в АЗ от десет години. Родителите ми не разбраха защо АЗ не се спря на момче, което беше толкова дълго в клуба и имаше талант“, спомня си той.

В Спарта практикуват йога веднъж седмично и нито един от играчите не се смее на тази идея. Започнало като експеримент тогава и се налага през 2016 година като обичайна практика. „Нашият учител винаги казваше, че трябва да извлечем нещо от урока, това, което ни харесва. Отпуснете се за час. Не мислете за нищо. Отпускаме се, а и ставаме по-гъвкави".

Един от хората, които оказват най-голямо влияние върху играча е Алекс Пастор, определен като модернист сред треньорите. Пастор познава играча още от времето в АЗ Алкмаар и има ключова роля в преминаването му в Спарта. "Винаги искам да направя нещо красиво", казва халфът. Започва като момче с номер 10 в АЗ, като плеймейкър и до момента обича тази роля на терена. „На турнири понякога играхме срещу Аякс и ПСВ. Излизахме много смели срещу тях. Винаги съм ходил на училище с топката в ръка. Ако случайно я забравех, се връщах у дома. Мисля, че понякога ме намираха за много досаден в училище. Бях най-добрият и исках да определям всичко. Родителите ми никога не ме тласкаха да играя футбол. И заради това понякога беше трудно да се съсредоточа върху футбола“.

Тук идва и за първи път споменава за връзката с с българския футбол, като поставя Димитър Бербатов сред един от идолите си в детството. „Обичах Димитър Бербатов, българският нападател. Той беше толкова добър играч. Бербатов можеше да направи нещо блестящо във всеки момент. Максуел, бивш от Аякс, също е толкова страхотен играч, поради лекотата, с която играе футбол“.

Общото между двамата е, че често отнасял и критики, които са добре познати и на Бербатов. „Хората ме намериха за мързелив, мислеха, че никога не съм давал всичко възможно, но само изглеждаше така. По природа имам промени в темпото в играта си. Би било хубаво, ако успея още да развия това. Може би бях твърде упорит, за да чуя критиката. Сега понякога си мисля: ако само бях слушал по-добре, бих могъл да работя повече и по-добре“.

Вижте тази публикация в Instagram.

🔥Stijn in het NL elftal🔥

Публикация, споделена от Stijn_Spierings_fan (@stijn_spierings) на

„Трябва да видите дълбочината в играта. Това е тясно взаимодействие със съотборниците. Мога да се наслаждавам на асистенция или хубав удар повече от гол. Харесва ми нещо, което е изненадващо. Футболистът също трябва да се забавлява. Не гледаш телевизия за сто подадени топки за този един блестящ момент“, разказва той. Голямата му мечта е да достигне до холандския национален отбор и да играе в европейско топ състезание. „Всеки професионален футболист може да лекува мечтите си. Ако просто предприемете стъпки и си поставите нови цели за себе си. Трябва да бъда още по-решителен, с голове и асистенции“.

Въпреки че помага на Спарта за промоция в първата лига на Холандия през зимата на 2019 година, от отбора решават, че повече нямат нужда от него. Така в началото на януари миналата година подписва договор за година и половина с Валвейк. "Той е интелигентен, технически надарен играч, който е играл много мачове и в Ередивизи предвид своята възраст. Стайн има качества да се превърне в подкрепяща сила в отбора и не само на себе си, но и на своите колеги по-добре да играе футбол“, споделят тогава от клуба.

Изглежда орисан да помага на отборите за промоция в елита, точно същото се случва и в този отбор. А плейофът със сигурност е сред най-запомнящите моменти в кариерата му. Спиерингс помага на Валвайк за промоция, като побеждава Го Ахед Игълс с 4:5, а немското издание Kicker пише за двубоя „Хичкок може да отстъпи пред това“.

„Това беше филм, твърде абсурден за Хичкок и играчите са главни герои в драма, за която не можеха дори да подозират“. А Спиерингс дори е определен сред най-важните герои на вечерта, като се разписва два пъти, а вторият гол е в добавеното време за 4:4, малко преди в осмата минута на продължението да се стигне до попадението за 4:5. „Мислех, че повече няма да успеем. Но не знам какво се случи. Ударих тази топка и тя просто влезе. И тогава започна купонът. Когато дойдох тук, не мислех, че ще успеем толкова бързо".

Играчите на отбора обаче са били доста стреснати в почивката от много неприятен инцидент. На клубният лекар на РКС му прилошава и трябва да бъде откаран в болницата с линейка. "Това беше шок, но е добра новина, че в крайна сметка няма никакви последствия. Този успех също е за него. Мисля, че той е най-щастливият от всички нас”, разказва минути след промоцията холандският халф,

Разбира се, като всеки играч, и той има своите не особено добри моменти. Такъв е един нещастен автогол през 2018 година с екипа на Спарта в плейофен сблъсък с Додрехт. Тогава малко след центъра на терена Спиерингс прави нещо доста изненадващо, като с мощен шут праща топката в собствената си врата. Автоголът му обиколи редица международни издания, като в Англия дори го определиха като „най-добрият автогол“. За негова радост обаче това негово попадение не бе ключово, тъй като малко след това отборът му успя в последната минута да стигне до 2:1.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички