"Синият" Менголо можел да стане като Болт, бягал от Арабската пролет


"Синият" Менголо можел да стане като Болт, бягал от Арабската пролет

2890 0

Дясното крило на "Левски" Джъстин Менголо е интересен футболист. А и как иначе "сините" биха правили три опита да го привлекат, ако не е така?

Камерунецът има няколко интересни епизода в кариерата си, като единият от тях е, че не е започнал като атакуващ футболист, а точно обратното - като защитник. Друг интересен факт за младия футболист е, че се е занимавал и с лека атлетика, но любовта му към футбола надделява.

В един от клубовете пък, в които е имал престой - тунизийският Етоал Сахел, на Менголо му се е наложило да бяга от размирици по улиците и да търси защита в посолството на Камерун.

"Започнах да се занимавам с футбол от ранна възраст. Всеки ден си представях баща ми, който беше капитан на силния отбор в Камерун в момента. Исках да стана като него. Започнах да играя като централен защитник, но по-късно ми казаха, че имам качества на нападател и смених позицията", разкрива 22-годишният футболист.

Семейството му го подкрепя от самото начало във футбола. Баща му, който е играл успешно, трябвало да се откаже от спорта, за да се грижи за многобройните си деца и да им даде образование. таткото бил агроном и постоянно насърчавал сина си да следва мечтата си.

Първата си стъпка в националния отбор прави в тима до 12 г., въпреки че бил по-малък. Там е забелязан и следва серия от игри във всички категории юноши до първия отбор на Камерун.

Джъстин искал да продължи образованието си и предпочел да играе в тренировъчния център в Яунде. Там е забелязан от отбори от първа дивизия, но той избира такъв, в който да играе постоянно. Така се стига до ангажирането му в Пантер дю Нде.

Тъй като дядо му е играл в Лион, Менголо решава също да се пробва във френския футбол, но кара неуспешен период там. Пробва се в Рен, но нещата не се получават. Имал възможност да играе във Втора лига, но докато се уредят нещата, трансферният прозорец затваря.

"Получих оферта от Етоал дю Сахел от Тунис. Беше чудесна възможност, защото това е голям отбор в Африка, който винаги играе в континенталната Шампионска лига. 2011 г. бе много успешна за нас. Втората година имах някои проблеми. Бях млад нападател, исках да играя, но не ме пускаха много. Имах няколко предложения, но не ме пуснаха. След това нещата се усложниха социално. Започнаха бунтове по улиците, президентът избяга от страната и тя стана много несигурна. Трябваше да се обадя в посолството, за да ме защитят", разказва крилото на "Левски".

Докато е в Тунис, Менголо преживява нещо странно на терена. В дербито от Шампионска лига на Африка срещу Есперанс неговият отбор допуска да му поведат на собствения му стадион. Феновете полудяват и някои от тях нахлуват на терена. Реферите са принудени да спрат мача, а CAF наказва отбора му с изхвърляне от турнира.

Така стига до Румъния, където го искат Динамо (Букурещ) и Петролул. Трансферът в Динамо пропада в последната минута и той отива в кипърския Омония.

"Там не можах да започна веднага, защото не получих навреме документите си. Наложи се да тренирам сам, без подходящите указания за около 3 месеца. В крайна сметка заиграх в тима, но не ми бе даден никакъв шанс. Така приех да играя под наем в Неа саламина за 4 месеца, където вкарах 5 гола в 13 мача", спомня си Менголо.

Играчът признава, че най-сериозната пречка да блесне в някой от отборите си, включително и Университатя (Клуж), е фактът, че не пристига навреме в тима. Така той винаги пропуска подготовката на отбора и трябва да наваксва сам.

В Румъния характерно за играта на Джъстин са чудесните пробиви, които прави в мачовете, но му липсва точност пред вратата на съперника.

"Мисля, че е заради липса на концентрация. Това се случва, защото, като свърша трудната работа, си мисля, че ми е останало най-лесното. Трябва да работя повече в завършващата фаза. Това ще стане с достатъчно практика и много работа", казва крилото.

Специалистите в Румъния са изненадани от неговите спринтове с топката в краката. Менголо казва, че това се дължи на таланта, който Бог му е дал, както и на опита му в леката атлетика като ученик.

"Когато бях повикан в националния отбор за младежи, участвах в училищните игри. Спечелих гладкото бягане на 100, 200 и 400 метра, както и скока на дължина и височина. В училище бях шампион на провинцията, но нямах време да тренирам лека атлетика. Не крия факта, че спрях хронометъра на 10 секунди и 96 стотни", споделя попълнението на "Левски".

Джъстин Менголо е сред милионите африканци, чийто идол е сънародникът му Самуел Ето'О. "Той е обичан дори в Кот д'Ивоар, Буркина Фасо и Мали. Той е жива легенда в Африка", посочва футболистът.

"Самуел Ето'О е моят идол, така че ако имам шанс да играя с него или просто да бъда близо до него, това ще ме направи истински щастлив", признава Джъстин.
Иначе младокът признава, че е фен на германския шампионат. 
"ОБичам Бундеслигата. Това е първенството, което отговаря на моите качества", споделя камерунецът. 

"Самуел Ето'О е моят идол, така че ако имам шанс да играя с него или просто да бъда близо до него, това ще ме направи истински щастлив", признава Джъстин.

Извън футбола, крилото обича да слуша музика и да танцува африкански танци. Обича да играе на PlayStation, като любимият му отбор в играта е Манчестър Сити. Иначе е фен на Олимпик Марсилия.

Иначе младокът признава, че е фен на германския шампионат. 

"Обичам Бундеслигата. Това е първенството, което отговаря на моите качества", споделя камерунецът. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички