Седрик Унтонджи - Желаният от Венгер и Ювентус играч, който мечтае да е новият Варан


Седрик Унтонджи - Желаният от Венгер и Ювентус играч, който мечтае да е новият Варан
Снимка: принтскрийн

6113 0

Последното попълнение на Левски - Седрик Унтонджи, е малко противоречиво, но нищо чудно да се окаже скрита перла за българското първенство. Противоречиво, защото дойде в клуба след обявяване на програмата "Завръщане към българското", а е чужденец. И също защото треньорът Георги Дерменджиев призна, че не го е гледал на живо, а само на записи, но е поискал да го задържи, тъй като има спешна нужда от играч на неговата позиция. SportLive.bg спазва традицията да ви разкаже повече за историята, успехите и стремежите на 25-годишния французин.

Унтонджи започва да тренира футбол на 7-годишна възраст в школата на Ингре, където прекарва 6 сезона. Следват три сезона в Орлеан. През 2009 г. защитникът се присъединява към Рен, с който прави първите си изяви в елита на френския футбол. Дебютът му в Лига 1 е на 17 август 2013 г. срещу Ница, след което последва обещаваща първа година в елита с 20 мача.През сезон 2014/15 е пратен в Шаторо, а следващата кампания е в Оксер, и двата тима са в Лига 2. Тези два сезона също са успешни за французина, тъй като записва повече от 60 мача във второто ниво.

Разбира се, най-добрият сезон в кариерата му дотук е сезонът в Лига 1. Тогава младокът мери сили с най-големите отбори във Франция, записва и 2 мача с хегемона ПСЖ. Интересното е, че губи единия (1:3), но печели другия - 2:1, през 2014 г., на "Парк де Пренс". И в двата мача играе пълни 90 минути, като опитва да спре големи звезди като Езекиел Лавеци, Единсон Кавани и Златан Ибрахимович. Друг голям успех с Рен му е победата над Олимпик Лион с 2:0 на 02.02.2014 г. Един от съотборниците на Унтонджи в тима е халфът на Челси Тиемуе Бакайоко, който играе под наем в Милан.

Докато е много млад, защитникът играе в различните национални гарнитури на Франция. През 2009 година е толкова обещаващ талант, че го следи не кой да е, а мениджърът на Арсенал тогава Арсен Венгер. Според "Itasportpress" интерес към Унтонджи проявява и италианският гранд Ювентус. Когато е на 23 години обаче избира да играе за националния отбор на Бенин, страната, където е роден баща му. Играчът дебютира за африканския тим в приятелски мач. "Аз съм французин, но съм и бенинец. Бенин е моята страна и в живота трябва да правите избори. Моят избор беше Бенин", обяснява футболистът.

През 2016 година преминава в Аячо, а през 2018-а, след като е прекарал цялата си кариера във Франция, решава, че е време да опита ново предизвикателство и отива в американската МЛС. Там Унтонджи облича фланелката на Ню Йорк Сити, където го привлича френската легенда Патрик Виейра.

"Седрик е силен играч, който доминира във въздуха и е силен физически. Той се справя отлично в положение един срещу един и също е спокоен с топката. Ние търсихме да укрепим отбраната си и Седрик е човекът, който следяхме от доста време. Той е млад защитник, най-добрите му години предстоят и имаше голям интерес към него. Мисля, че това, че един млад играч в Европа иска да дойде при нас и вярва в нашия проект и амбициите на нашия клуб, казва много. Със Седрик ще бъдем по-силни и съм много развълнуван, че той ще бъде при нас и ще имаме още един качествен играч в отбора", коментира Виейра при представянето на Седрик в Ню Йорк.

А защо избира МЛС обясни и самият Унтонджи. Той е само на 4 години, когато Виейра вдига световната купа и обаянието, което има личността му кара защитника да пожелае да работи с него. "Да имаш френски треньор с такава голяма репутация и толкова известен по света, това ме мотивира. А да играя под негово ръководство със сигурност ще ми помогне да се развия много като футболист. Той имаше страхотна международна кариера, игра дълго време в Англия и аз го следях много, заедно с играчи като Марсел Десай и Лилиан Тюрам. Те бяха французи и играха в големи клубове и, разбира се, спечелиха световната титла", обясни младият футболист.

Мотивация да играе за Ню Йорк Сити му дава и фактът, че ще бъде съотборник с испанската легенда Давид Вия, а на терена ще мери сили със звезди като Себастиан Джовинко, Бастиан Швайнщайгер и много други. Плюс това, според слуховете, заплатата му там е 220 000 долара. Но... съдбата има други планове. Унтонджи записва общо 2 мача в МЛС, като дебютът му като титуляр е ужасен. Той излиза в дербито на Ню Йорк на 6 юни, но се контузва сериозно още в 5-ата минута и е заменен. Унтонджи има скъсване на сухожилие, което го оставя без футбол точно 283 дни. Толкова е времето между тази контузия и дебюта му за Левски в мача срещу Верея през миналия уикенд. Дали заради тежката контузия, или заради факта, че Виейра напуска Ню Йорк Сити заради Ница, но много скоро американците се разделят с французина и първият му период зад граница завършва безславно.

Седрик не страда от излишна скромност и на въпроса на кой играч в световния футбол се оприличава, той заявява: На Рафаел Варан. "Той е висок, бърз, солиден и силен физически. Мисля, че стилът ми на игра е близък до неговия. Той играе за Реал Мадрид, един голям, голям клуб, но мисля, че стилът ми прилича на неговия".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички