С най-важния си гол за Левски Божинов прати "сините" в Европа


С най-важния си гол за Левски Божинов прати "сините" в Европа
Снимка: БГНЕС

10101 0

За втора поредна година Левски си осигури участие в Лига Европа чрез бараж. В спор за място в европейските клубни турнир "сините" надиграха много трудно Етър (Велико Търново) у дома с 1:0 и само след два месеца ще се опитат да измият поне отчасти срама, преживян в мачовете срещу Вадуц преди година.

Битката на стадион "Георги Аспарухов" беше сериозна, като добрите положения пред отборите липсваха. Левски беше по-остър в действията си, но Етър се отбраняваше отлично и, въпреки че нямаше никакви ситуации пред Николай Михайлов, сериозно затрудни възпитаниците на Георги Тодоров.

Решаващият момент настъпи в 72', когато Иванов изведе Миланов по крилото, а капитанът "качи" топката на главата на Божинов, който се разписа за 1:0 с първото си докосване в мача - 1:0 и радост за 12-те хиляди фена на Левски на "Герена".

Това беше едва 3-ия гол на Валери Божинов с екипа на Левски при завръщането му в отбора, но безспорно най-важният за сезона на "сините" - кампания, която завършва положително с оглед на ужасната игра на отбора през голяма част от годината.

С победата си "сините" си гарантираха участие в Лига Европа, като за това си гарантираха печалба от 500 хиляди лева. Участието на тима започва на 11-и юли, когато е първият мач от първия квалификационен кръг, а в края на юни Левски (поставен) ще научи съдбата си в жребия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Левски започна с висока преса, която попречи на Етър да изнесе добре топката в първите няколко минути на срещата. В 6' пък беше първото опасно положение за домакините - Иван Горанов беше изведен по левия фланг и центрира отлично за нахлуващия Станислав Иванов. Защитник обаче успя да изпревари крилото и опасността беше неутрализирана.

"Сините" поотслабиха високата преса, но пък не позволяваха на Етър да организира опасни нападения. Тимът от Велико Търново обаче беше отлично подреден в отбрана, а първият случай, в който защитата се "огъна" беше в 17'. Тогава при заучено положения от пряк свободен удар Живко Миланов се озова на стрелкова позиция, но ударът му срещна крак на бранител - пропуск за капитана.

В 25' Паулиньо получи топката в половината на съперника, като нахлу към наказателното поле. Там той преодоля двама играчи последователно и стреля от границата, но ударът му беше твърде лек и Иванов спаси.

За съжаление на над 10-те хиляди фенове на "Герена", футболът в следващите 20-ина минути отстъпи пред грешните действия от страна и на двата отбора. Положенията бяха рядкост, а и двата отбора действаха с по-голямо внимание към защитата - 0:0 до почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Шанс пред "сините" в 54', който не беше използван. Станислав Иванов успя да задържи центрираната топка в игра точно до аутинията в наказателното поле. Той я върна назад към дъгата за Илия Юруков, чийто диагонален шут премина доста встрани от десния стълб. 10 минути по-късно Станислав Костов беше изведен в наказателното поле, но нападателят изчака топката да стане по-удобна и стреля от много малък ъгъл, а Христо Иванов направи рутинно спасяване.

В 70' контузеният Станислав Костов отстъпи мястото си на Валери Божинов, а това се оказа решаващо само секунди по-късно. Станислав Иванов задържа отлично топката отдясно на нападението и с гръб към вратата изведе Миланов по крилото. Капитанът центрира топката на близката греда, където Божинов засече безмилостно - 1:0 за "сините".

Само няколко минути след гола Паулиньо имаше възможност да удвои резултата, след като пое топката в наказателното поле и пробва удар в далечния ъгъл, но прати кълбото в аут - 15 минути до края на срещата.

Етър натисна и стигна до няколко опасни центрирания в следващите минути, но от тях не последва удар към вратата на Николай Михайлов. Вместо това в 85' страхотна комбинация между Божинов и Иванов можеше да завърши с гол, но младият ас на "сините" беше съборен пред наказателното поле преди да комбинира отново с нападателя. Живко Миланов стреля от позицията, от която вкара и на Лудогорец, но този път нямаше шанс да реализира - аут и драмата остана за последните минути.

В 89' бившият играч на Левски Георги Сърмов овладя на гърди отбита от защитата топка и стреля мощно от 25 метра, но топката мина над вратата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Старши треньорът на "сините" Георги Тодоров е направил е направил цели 8 промени спрямо мача срещу Берое преди няколко дни.

ЛЕВСКИ: Николай Михайлов, Живко Миланов, Деян Иванов, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Илия Юруков, Станислав Иванов, Давиде Мариани, Паулиньо, Станислав Костов

ЕТЪР: Христо Иванов, Здравко Илиев, Пламен Гълъбов, Венцислав Василев, Яни Пехливанов, Крум Стоянов, Румен Руменов, Георги Сърмов, Даниел Младенов, Велко Батрович, Милчо Ангелов

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Сините" вече имат "опит" в подобен двубой, след като през миналата година се наложи да играят срещу Верея и едва-едва се класираха за Европа, където пък отпаднаха от Вадуц. Левски е в тази позиция, след като така и не намери постоянство през този сезон и, въпреки че дори беше намесен в битката за титлата, в последните 6 месеца изостана от лидерите и трябваше да се задоволи с 3-ото място.

Етър успя да надделее над Славия в решаващия сблъсък срещу Славия за място на баража, наваксвайки пасив от 1 гол спрямо "белите". Възпитаниците на Красимир Балъков са в страхотна форма, като спечелиха 4 от последните си 5 мача.

Откакто отборът от Велико Търново се завърна в елита, двата отбора изиграха общо 4 двубоя, в които Левски спечели 3, а веднъж тимовете завършиха наравно. Кой отбор ще играе в Европа през следващия сезон, предстои да разберем!

Стартовите състави очаквайте към 19:00 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички