Как Ривалдо унищожава и спасява кариерата на Младши


Как Ривалдо унищожава и спасява кариерата на Младши
Снимка: принтскрийн

4708 0

SportLive.bg продължава с рубриката си, която цели да ви запознае с новите играчи в българския елит и да ви разкаже интересни факти за тях. Днешният наш герой е нападателят на Левски Ривалдиньо. Всички знаят, че е син на легендата Ривалдо. Но какво не знаем още за младия бразилец?

Когато проучвах историята му, се натъкнах на едно кратко и, предполагам, точно определение за Ривалдо-младши. Скромен, срамежлив, високообразован и преди всичко голмайстор. За последното Ривалдиньо предстои да се докаже със синята фланелка, защото в Динамо (Букурещ) ще бъде запомнен само с красивия си гол срещу Атлетик (Билбао) в Лига Европа.

Докато се наслаждавате на това попадение, ще ви разкажем една история около него. Това е първата изява на бразилеца в европейските клубни турнири и съдбата му помага да вкара важен, но и много красив гол. След мача нападателят е запитан с кой ще си размени фланелката в реванша и той казва: "На "Сан Мамес" се надявам да я разменя с Оскар Де Маркос, защото той ме поздрави след мача за гола и бях много изненадан от неговата човечност".

В същото интервю Ривалдиньо признава, че фланелката от първия си мач в кариерата е подарил на баща си, защото му я е бил обещал.

Всъщност малкият Ривалдо страда много заради това, че е дете на легенда. Но когато го питат какви са негативите Ривалдо да ти е баща, отговаря - няма такива.

"Чувствам се привилегирован да бъда негов син и да имам вкъщи световен шампион. Мога само да благодаря на Бога, защото той ми помага за всичко. Да бъдеш син на Ривалдо е страхотно", признава Ривалдиньо.

Да, но заради семейната си история той почти се отказва от футбола. Това се случва през 2009 година, когато играе в Моджи Мирим. Причината е външен натиск - много хора казват, че той играе там, защото е син на президента на клуба.

"Реших да се откажа от футбола заради това. Обадих се на баща ми и му казах, че не издържам на напрежението. Но той ми каза да продължа, че имам потенциал. И аз продължих", казва синът на легендата.

Всъщност, за 22-годишния играч отпътуването за Европа, макар и за Румъния, е много полезно и добре дошло.

"За мен е много важно да имам независимост. Както винаги казвам, не можеш да очакваш да бъда като баща ми, защото никога няма да се доближа до това, което е той. Хората трябва да знаят, че съм съвсем различен и че нямам качествата, което той има. Но аз правя стъпките си сам и малко по малко чувствам, че мога да продължа напред". откровен е футболистът.

"Ако имам и 1% от това, което е той, щях да бъда звезда. Дори и така, е хубаво, че съм в Румъния, за да се отдалеча малко от образа на баща ми. В Бразилия съм следен под лупа", допълва Ривалдиньо.

Големият Ривалдо пък е най-големият фен на сина си. Все пак той е и негов агент. И бди над кариерата му, иска синът му да е в отбор, в който непрекъснато ще се развива. Той е този, който, недоволен от статута му на резерва в Динамо, го подтиква да си търси ново предизвикателство. Преди да го пожелае Левски, бразилската легенда му е бил намерил няколко "интересни отбора във Втора испанска лига и Серия А", но нещата пропадат.

Реално връзката между Ривалдиньо и Динамо (Букрещ) също е Ривалдо. Когато румънският клуб взима Младши, треньор на тима е Козмин Контра, който е играл няколко седмици с Ривалдо в Милан през лятото на 2002 г.

Докато още е в Бразилия, Ривалдиньо получава оферта от третодивизионен италиански клуб. Баща му казва "Твърдо не".

"Той би искал да играе в Италия, в Серия А или Серия Б, но не и в трета дивизия. Не искам да лобирам за него. Той трябва да работи и да привлича вниманието сам, не защото е мой син. Той е добър играч, който е различен от мен, тъй като играе по-дълбоко", споделя световният шампион от 1994 година.

Една от съкровените мечти на малкия Ривалдо е да облече екипа на Бразилия. Самият той обаче осъзнава, че трябва да свърши много работа, преди това да се случи.

"От малки деца всички мечтаят да достигнат до националния отбор. Аз имам възможността да избирам между Испания и Бразилия, защото имам двойно гражданство. Въпреки това, знам, че все още не съм на ниво и че трябва да работя усилено, за да постигна това", признава играчът.

Един от най-любопитните моменти в кариерата на новия в Левски е когато излиза да играе в един мач заедно с баща си. Това се случва на 14 юли 2015 г. и техният Моджи Мирим побеждава Макае с 3:1. Два гола вкарва Ривалдиньо, а един - баща му, от дузпа. Мачът е в бразилската Серия Б. Бащата е на 43 г., синът - на 20.

За жалост, това не е уникален случай в света на футбола. Преди това се е случвало в Уругвай, когато Мирамар Мисионес привлича нападателя Валтер Пандиани, на 37 г., и сина му Николас Пандиани, на 19 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички