Гочето: "Левски" уцели с Андрей и Станислав


Гочето: "Левски" уцели с Андрей и Станислав
Снимка: БГНЕС

1556 0

Георги Василев е работил дълго време с Андрей Желязков, а тандемът им на "Герена" донесе две титли и една купа в средата на 90-те години на миналия век. През сезон 2003/2004 Гочето бе треньор на Станислав Ангелов при "сините". Поради тази причина бе потърсен да коментира назначението на Пелето и Жужо в "Левски".

Г-н Василев, Левски назначи за спортен директор Станислав Ангелов и за главен мениджър Андрей Желязков. Работили сте и с двамата, ще помогнат ли на клуба в тази ситуация?

- Искам веднага да отбия една "новина" - няма да се връщам в Левски заради назначението на Андрей. Защото някои постоянно говорят за тандем между него и мен. Аз съм работил с него, но и без него - бил съм в Етър, ЦСКА, Германия, Гърция и Кипър без него. Не трябва да се извърта поредна интрига и да се пише, че където е той, там ще съм и аз. На Андрей му желая много успех, приятелството между нас е факт. Аз знам, че ще свърши работа в Левски. Той е много кадърен и качествен човек, в нашия футбол няма много хора като него. Според мен Левски прави много добър избор. Това е човек, който може да канализира нещата, особено що се отнася до селекция и спортно-техническа компетенция. Станислав Ангелов ми е бил футболист при втория ми престой в Левски. Като играч го харесвах много, защото притежаваше универсални качества и можеше да играе на различни постове. Сега се е доказал и в друга насока, утвърдил се е като организатор и ръководител. Дано покаже отново универсални качества, за да се справи с амбициозната задача.

Познавайки характерите и на двамата - биха ли се сработили бързо?

- Мисля, че разликата във възрастта не е проблем и те биха сглобили тандем. Напротив - тя ще синхронизира усилията им. Аз съм убеден, че с двамата Левски го чака добро бъдеще.

От дългата ви съвместна работа с Андрей Желязков - къде смятате, че е най-силен той? Нюх за играчи, преговори с тях?

- Неговите качества са безспорни. Това, което знам, е, че е професионалист в правенето на селекции и избор на футболисти. Той е в голяма помощ за треньора - никога не се налага. Той обсъжда нещата с наставника и предлага. Ако треньорът ги приеме - добре, иначе се стига до различия на мненията. Но той никога не се е налагал по селекционни проблеми от позицията на силната страна, на по-висшестоящия. Знаете, че в доста моменти има напрежение около треньора и не всичко е розово - точно в тях можеш да го ползваш, защото винаги е близо до теб и ти пази гърба.

Какво наследство заварват, според вас?

- Не съм сигурен, че ще останат с всичките играчи от миналия сезон. Вече има размествания - Бедоя напусна, близнаците Цоневи също. В последните бе инвестирано през годините, вложени са пари, но... В състава има играчи с добро бъдеще - като Георги Костадинов. Но е факт, че Левски има проблеми, щом не е първи. Андрей вече каза: "По резултатите ще се види дали вършим работа, или не вършим". Щом Левски не е на мястото, където го искат феновете му, значи е нужна сериозна работа във всяко направление. Като се почне от селекцията и се стигне до последния детайл. Плюс е, че сините имат опитен треньор като Люпко Петрович. И с присъствието на Желязков и Ангелов ще има необходимото спокойствие за работа. Те вече се запознават с проблемите и трябва да търсят начини за решаването им. Трябва доста труд, за да се вдигне нивото на отбора.

Ще намалеят ли грешките с привличането на чужденци, които след това разочароват?

- Работата на мениджърите е да си предлагат стоката. Те винаги свалят звезди от небето и когато нямаш представа, прибягваш слепешком до привличането на някого. И така се бърка. Левски не прави изключение - доста легионери разочароваха. Част от тях прибързано бяха освобождавани и не бяха чакани да се докажат. Добрият пример е Роман Прохазка. В началото не бе убедителен, но при втория си престой показа, че е качествен играч. Бедоя е друг такъв пример, факт е обаче, че адаптационният период в Левски трябва много по-бързо да приключва. Сега е сезонът на трансферите, така че мисля, че Желязков и Ангелов идват в удобен момент. Но не трябва да пилеят никакво време.

От тази гледна точка - не закъсня ли тяхното назначение, не трябваше ли по-рано да се стигне до назначението им?

- Виждате, че напоследък доста неща излизаха от кухнята на клуба, имаше спорове, много други въпроси се решаваха. Но по-добре късно, отколкото никога.

Една от първите им задачи ще е да намалят текучеството на играчи - не може клубът на всеки 6 месеца да сменя по 7-8 футболисти...

-До това се стига, когато се съмняваш в хората си. Затова е нужен точен подбор. Вземете Лудогорец - там вече правят само по един-два трансфера. Защото вече имат изграден състав. Поучиха се от грешката си миналото лято, когато си разбиха отбора. И вече не я допускат. Сега ще е нужно и Левски да изгради такъв отбор - да придобие физиономия и след това само да се подсилва на определени постове. За жалост, при Левски нещата са още далеч от Лудогорец.

Преди години с Желязков направихте добри трансфери на български играчи. Може ли това да стане и днес?

- Левски направи добри сделки с привличането на Георги Костадинов и Венцислав Христов. Не сбърка с тях. Мисля, че има и други, които могат да се вземат, но няма да казвам имена. Време е да захапе сериозно и някой играч от школата. Левски винаги е имал такива футболисти. Поле за избор има. Но сравненията с преди години са неуместни, защото тогава нямаше наплив от чужденци, времената бяха други. В Левски през 90-те години заварих силен отбор и взехме 6 нови играчи. След две години -11-12 човека отидоха да играят в чужбина. Да, има и шанс, но всичко е въпрос на компетенция, сериозна и професионална работа. Мисля, че с Андрей и Станислав Левски уцели. Желязков е с много голям опит и в такава обстановка е врял и кипял. Не е работил от известно време, но това не значи, че не е следил обстановката. Той без футбол не може.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички