Дузпи и Купата е за Славия, след като Левски мачкаше 120 минути!


Дузпи и Купата е за Славия, след като Левски мачкаше 120 минути!
Снимка: Официален сайт на Левски

16406 0

Сензацията е факт! Левски изигра много силни 90 минути, доминираха и в продълженията, но след 120 минути без голове Славия излъга "сините" и спечели при рулетката на дузпите

През първото полувреме "сините" имаха тотален превес над играта и беше истинско чудо, че гол във вратата на Славия не падна. Георги Петков се казваше това чудо, след като отрази няколко изключително опасни удара от страна на футболисти в син екип. Освен това в 12' Петков отрази и дузпа, изпълнена от Жорди Гомес.

През вторите 45 минути Левски продължи да натиска и направи още няколко фрапантни пропуска. В заключителните 10 минути на срещата Петков се отчете с още две отлични спасявания и по този начин прати мача в продължения. В тях отново 26-кратните шампиони бяха далеч по-активният отбор, но вече не бяха толкова свежи и атаките не носеха толкова много опасности за "белите" - 0:0 и дузпи.

В 120-те минути на стадион "Васил Левски" Левски отправи над 20 удара срещу едва 4 на съперника, но въпреки това Славия се добра до дузпи. В тях Левски вкара едва 2 от 4-те си опита, докато "белите" реализираха 4 от 5 и се поздравиха с Купата!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът стартира под мощните възгласи на "сините" фенове, а още в 3' символичните гости можеха да се разпишат, но Буш от много малък ъгъл не съумя да реализира и прати топката в аут. В 10' Жорди Гомес получи топката в наказателното поле и се опита да подаде топката към крилото, но коженото кълбо беше спряно от ръката на футболист на Славия - дузпа за Левски. Георги Петков обаче брилянтно спаси удара на Жорди Гомес.

Само 2 минути по-късно Обертан проби отдясно и пусна в наказателното поле. Гомес се размина с топката, но тя стигна до Паулиньо, който обаче стреля твърде слабо. В 17' пък Тиам беше намерен в наказателното поле и фронтално от вратата стреля с глава, но топката мина встрани от вратата.

В 27' "сините" развиха отлична контраатака, при която Гомес изведе Паулиньо в наказателното поле. Той премина покрай защитник с финт и на скорост, пусна прострелно центриране пред Петков, но нямаше кой да засече подаването му.

Само няколко минути по-късно Обертан с пас от воле успя да намери Паулиньо по лявото крило. Той овладя брилянтно на гърди, мина прекия си пазач, след това се справи и с втори защитник, но ударът му по тревата мина на сантиметри от страничния стълб. В 37' пък след ново центриране от пряк свободен удар Яблонски стигна пръв до топката, но не успя да я засече точно във вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Левски отново натисна своя съперник и още в първата минута можеше да вкара. Обертан разигра на двойно подаване с Гомес и беше изведен в наказателното поле. Той успя да подаде на Буш, но румънецът не успя да нанесе точен удар.

Първоначалният натиск на Левски не даде резултат и Славия успя да поизравни играта. "Сините" се дръпнаха няколко метра назад в опит да стигнат до повече празни пространства в половината на съперника. Такива обаче трудно се откриваха, а мачът се накъса от непрестанните нарушения, извършвани в центъра на терена.

В 75' Обертан беше изведен отлично в наказателното поле и можеше да стреля или да подава, но той си поведе твърде много топката, затвори ъгъла за стрелба, а Христов с отличен шпагат изби в корнер. 3 минути по-късно по подобен начин Буш беше изведен в наказателното поле, беше застигнат от защитник и, вместо да подаде на останалия непокрит Паулиньо, той стреля и прати топката в аут - сериозен пропуск на символичните гости.

В 81' Обертан напредна през центъра и реши да стреля от 25 метра. С изключително тежък удар той затрудни максимално вратаря на домакините, но Петков все пак успя да спаси.

В 88' Обертан получи още един шанс, след като се оказа сам отдясно в наказателното поле. Той стреля с всичка сила от малък ъгъл, Петков успя да се намеси, а след това и гредата помогна на "белите".

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В самото начало Паулиньо пробив в наказателното поле и от малък ъгъл съумя да стреля, но Петков изби в корнер - поредно спасяване на бившия вратар на "сините". В 104' Тиам пробва далечен удар, който беше отлично насочен, но Петков съумя да спаси, запазвайки равенството 0:0.

В 115' на продълженията Роман Прохазка стреля силно от пряк свободен удар, но отново Петков беше безпогрешен, отразявайки поредната опасност за своята врата.

ДУЗПИ

Пръв дузпа изпълни Иван Минчев от състава на Славия и успя да се разпише - 1:0. Нашименто стреля пръв за "сините" и той беше точен, въпреки че Петков успя да закачи топката. Милчо Ангелов бе изпълнител №2 за Славия и също беше категоричен - 2:1. Тиам сбърка пръв - 2:1 за Славия след първите 4 дузпи след отлично спасяване на Петков. Ивайло Димитров стреля под №3 за "белите", но Митрев отгатна ъгъла и спаси - все още 2:1. Но Петков направи второ поредно спасяване, отразявайки удара на Роман Прохазка - още по две изпълнения за двата отбора.

Стефан Велев беше точен, правейки 3:1 след четвъртата дузпа на Славия. Това задължи Антонио Вутов да бъде точен и той успя да реализира - 3:2 и последни дузпи от задължитените 5 за всеки отбор. Юношата на Левски Георги Йомов се нагърби с 5-ото изпълнение и Митрев успя да реализира - 4:2 след дузпи!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Славия: Георги Петков, Славчо Шоколаров, Контадин Велков, Андреа Христов, Стефан Велев, Янис Карабельов, Владислав Узунов, Иван Минчев, Галин Иванов, Ивайло Димитров, Цветелин Чунчуков

Левски: Божидар Митрев, Роман Прохазка, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Филипе Нашименто, Кали Тиам, Жорди Гомес, Габриел Обертан, Паулиньо, Сержиу Буш

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Славия пръв се добра до финалната среща за ценния трофей, като в изключително дискусионен двубой стигна до успех с 1:0 над Ботев Пловдив. След 2:1 в полза на "канарчетата" в първата среща, "белите" се класираха заради гола си на чужд терен, но в ответната среща съдийската бригада допусна доста сериозни грешки, които бяха в ущърб на Ботев. Веднага след двубоя президентът на Славия Венцеслав Стефанов наля допълнително масло в огъня, отсичайки че "съдийството е било перфектно".

Левски пък трябваше да премине през големия си столичен враг ЦСКА. "Сините" изиграха два страхотни двубоя, като в първия спечелиха убедително с 2:0, а във втория стигнаха до 2:2, въпреки че играха с човек по-малко повече от 60 минути.

Оспорването на златните медали между двата столични тима напомни на "сините" фенове за 2013 година. Тогава в последен мач от шампионата в А група Левски трябваше да спечели срещу Славия, за да стане шампион, но тогава "белите" стигнаха до 1:1 и развалиха шампионското настроение на "Герена". В Славия се надяват и този път да развалят празника на 26-кратните шампиони, чиито фенове се очаква да наброяват около 35 хиляди души по трибуните на стадион "Васил Левски".

През тази година Славия става на 105 години и "белите" са решени да вземат Купата на България. Последният значим триумф на Славия беше през 1996-а година, когато отборът завоюва и шампионската титла, и Купата на България. За последно Венци Стефанов и компания бяха на финал през 2011 година, когато ЦСКА спечели Купата.

Левски е без трофей от 2009 година, когато за последно стана шампион. Оттогава насам "сините" загубиха два финала за Купата на България (2013, 2015), но сега ще се опитат да подобрят собствения си рекорд от 25 триумфа за националната купа.

Очаквайте стартовите състави към 18:30 часа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички