Ботев обърна Левски и нанесе първа загуба на Делио Роси


Ботев обърна Левски и нанесе първа загуба на Делио Роси
Снимка: Оф. сайт на Левски

5211 0

Отборът на Ботев Пловдив записа първа домакинска победа през сезона в Първа лига, след като се наложи с 2:1 над Левски в Коматево. Това бе и първа загуба за "сините" под ръководството на италианския специалист Делио Роси, като в предходните четири срещи столичани не бяха допускали и попадение.

26-кратните шампиони поведоха в резултата през първата част с гол на Давид Яблонски, но през втората част "канарчетата" играха по-добре и заслужено стигнаха до обрат пред собствена публика, като точни бяха Тодор Неделев и Лъчезар Балтанов. Домакините имаха и късмет при изравнителното попадение, когато младият Любенов изпусна топката и тя се оплете в мрежата зад гърба му.

След поражението Левски вече изостава на пет точки от лидера ЦСКА и на четири от втория Лудогорец. Ботев от своя страна се изкачи до 10-та позиция със спечелените три точки.

Мачът между Ботев и Левски стартира с борба в средата на терена и множество остри влизания, като до 10' главният рефер Волен Чинков спести няколко нарушения, при които можеше да маркира играчи с жълт картон.

В средата на първата част Жуниор Мапуку организира първата добра възможност за "сините". Нападателят проби от дясно, освободи се от двама играчи на Ботев и опита пас към Прохазка, който обаче, бе пресечен от Чворович.

В 25' Обертан и Прохазка комбинираха добре от дясно, като французинът центрира по земя в малкото наказателно поле, а там непокрит бе оставен Яблонски, който от близко матира Чворович за 0:1.

До края на първата част 26-кратните шампиони можеха да поведат и с 2:0, но удар от воле на Милош Цветкович бе добре париран от Чворович. Секунди по-късно крайният защитник на тима центрира от дясно. В наказателното поле Мапуку скочи най-високо, но ударът му премина на сантиметри от страничния стълб.

В 60' играта бе спряна, тъй като феновете на домакините запалиха димки, които скриха терена на Коматево. След 2' играта бе подновена, а в 64' Тодор Неделев изравни. "Канарчетата" добре изготвиха своята атака преди Неделев да стреля. Кълбото тупна коварно пред Любенов и премина през ръцете и между краката му, за да попадне в мрежата за 1:1.

По-малко от 120 секунди по-късно Обертан остана очи в очи с Чворович след грешка в защитата на Ботев, но ударът му срещна страничната греда.

В 78' играчите на Николай Киров направиха пълен обрат на стадиона в Коматево. Марин, който се появи със свежи сили на мястото на Минев, напредна от ляво и центрира в наказателното поле. Там Вияна окроти кълбото и върна с пета към непокрития Балтанов, който от непосредствена близост изравни. Бившият играч на Левски джентълменски не показа радостта си, бележейки срещу бившия си клуб.

Преди мача

Само часове преди мача в пловдивския тим се разиграха сериозни драми по време на Общото събрание. Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Ангел Палийски е обявил пред членовете на Сдружението че утре ще депозира оставка. Заявка да подаде оставка е направил и Апостол Апостолов, който председател на Сдружението. Припомняме ви, че така е заявил, че ще хвърли и Борис Гиздаков.

Дали това ще отрази на играчите, предстои да разберем. В игрови план Жълто-черните вече сериозно са притиснати до стената, тъй като нямат победа в последните си 4 шампионатни двубоя - две равенства и две загуби. А у дома все още не са ликували - 3 поредни поражения. Тази вечер те ще гонят задължителен успех, защото нов провал ще отдалечи носителя на купата и суперкупата значително от първата шестица. В лагера на домакините Стивън Петков е аут от срещата, тъй като още не е възстановен от травма в глезена, получена преди над 20 дни. Извън групата на Ботев остана Меледже, който бе пред трансфер в Израел.

В другия лагер, Левски изживява сериозен прогрес под ръководството на Делио Роси. "Сините" записаха 3 победи, 1 равенство срещу Лудогорец и нямат допуснат гол. От състава ще отсъства наказаният капитан Божидар Митрев. Така под рамката отново, както и в голяма част от мача с Лудогорец, ще е Александър Любенов. 

Последните три мача между двата тима за първенство в Пловдив завършиха без победител - на 18.07.2015 г. резултатът беше 1:1, на 05.12.2015 г. бе 0:0, а на 30.10.2016 г. -1:1. Последният път, когато Ботев спечели срещу Левски у дома, бе на 26 април 2014-а с 2:0. Сините ликуваха по-скоро - на 23 ноември 2014-а с 3:0.

Състави:

Ботев: Чворович, Панов, Терзиев, Димов, Минев, Юсеин, Неделев, Балтанов, Бризола, Ндонгала, Виана.

Левски: Любенов, Горанов, Пиргов, Яблонски, Цветкович, Гомес, Панайотов, Прохазка, Обертан, Вутов, Мапуку.

 

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички