Без "резки завои", но спешни задачи чакат Дерменджиев в Левски


Без "резки завои", но спешни задачи чакат Дерменджиев в Левски
Снимка: Facebook: ПФК Левски

7364 0

Георги Дерменджиев е поредното име, което ще опита да остави някаква следа начело на Левски. Българският треньор бе официално представен днес като наставник на 26-кратните шампиони. Докато в последната една година „сините“ успяха да запазят интересно ядро от футболисти, без да сменят на всеки 6 месеца по 11 играчи, то с треньорите ситуацията е коренно различна.

За около един полусезон се смениха трима треньори. Без дори да броим Тодор Симов, който води за кратко тима след Делио Роси. Голям брой дори и за родните стандарти. През август Славиша Стоянович пое отбора след раздялата с италианеца. И докато раздялата с италианеца бе по-скоро щастлива, то със Стоянович нещата стояха по по-различен начин. Той бързо успя да спечели феновете на своя страна, както и футболистите, които се почувстваха много по-свободни под негово ръководство и радостта от играта отново ги завладя. Изключвайки, може би, последния месец от първенството. Затова и раздялата със словенския специалист бе толкова емоционална.

Сега първата задача на новия треньор да "освободи" емоционално всички играчи на Левски. Последните няколко месеца бяха изключително турболентни на „Герена“ и няма как това да не се е отразило и на играчите. Тяхната единствена задача би трябвало да е да мислят да представянето си на терена, но когато новините за неспиращите промени не стихват, то вниманието им бива раздвоено. Тук идва и ролята на Дерменджиев, който първоначално трябва да се покаже като психолог, тъй като в идните месеци не се вижда краят на тези промени.

Бившият треньор на Лудогорец поема отбора в движение. Добрата новина е, че ще има няколко седмици, в които той лично ще води подготовка, а обнадеждаващо е неговото изказване, че не смята да прави „резки завои“ в начина на игра на отбора. Самият той отбеляза, че при толкова честа смяна на треньорите не е толкова добре постоянно да се променя и начинът на игра, а промените трябва да настъпят постепенно. Макар всички да сме наясно, че не винаги има времето за постепенн работа в родния футбол. Затова в следващите редовe ще ви припомним накратко биографията на новия наставник на Левски, неговите успехи, които са основно с Лудогорец.

Треньорска визитка

Треньорската му професия започва през сезон 1998/1999 в отбора на Спартак Пловдив, където първоначално е асистент на Тенчо Тенев, а през пролетта го наследява на поста старши треньор. След това изкарва дълъг период от 9 години в Литекс, където е помощник, следва период в Сливен и за кратко в Ботев Пловдив, за да се озове през 2011 година в Лудогорец. Именно там постига най-големите си успехи до този момент, като дори е считан за „архитекта на проекта Лудогорец“. Футболистите имат много голям респект към него, като са показвали неведнъж, а по негово време отборът играе изключително офанзивен футбол.

През 2014 година става старши-треньор на разградчани, като успява да класира тима за историческото му първо участие в груповата фаза на Шампионска лига. Освен това се превръща в първия с победа в турнира в двубоя срещу Базел в София. Година след това бива освободен, но за кратко. След 5-месечно отсъствие се връща на пожар в Разград, за да спасява отбора след ужасяващото присъствие на Бруно Рибейро и последвалия го провален експеримент с Едуард Ераносян. През 2017 година става факт окончателната раздяла между двете страни, а през 2018 поема към Казахстан, където поема отбора на Ордабаси. Там обаче ситуацията не е ника добра с оглед финансовите проблеми, които бушуват в клуба, и бързо напуска.

Как всички тези успехи може да бъдат пренесени и на „Герена“

Факт е, че в последните 10 години успехите в Левски липсват, а феновете вече са жадни за силно представяне на своите любимци, както и някой трофей за награда. Макар да е свикнал на работи под напрежение, както каза сам Дерменджиев, то никак не може да се сравнява с това, което го очаква сега. В Разград напрежението до голяма степен идва от ръководните фактори, които искат успехи. На „Герена“ натискът идва от всеки ъгъл и шефовете са най-малкият проблем. Голямата фенска маса, която има тимът, медиите, които следят под лупа случаващото, са част от нещата, с които ще трябва да свикне новият треньор.

Като положителен фактор от това, че именно Дерменджиев заменя Славиша Стоянович, може да се възприеме фактът, че двамата имат сходни стилове. И двамата обичат атакуващата игра, която да преминава през крилата. А Левски има силни футболисти там – Габриел Обертан, Паулиньо и Жерсон Кабрал. Освен това в Разград показа, че умее да овладее „бразилката съблекалня“ и да спечели уважението им. Сега тези си качества ще трябва да покаже и при столичани, за да направи един добър колектив, който минимално да се влияе от страничните фактори. Привидното спокойствие, което той винаги е показвал да превърне в един плюс и за отбора, и то колкото е възможно по-скоро, тъй като тестовете за него ще започнат рано -рано. В края на февруари „сините“ се изправят срещу „червените“, а на 10 март ще излезе срещу бившия отбор, и то на „Герена“.

Дерменджиев е третият треньор, който идва от Разград към „Герена“. Авантюрата на Ивайло Петев завърши преди да е започнала, след като феновете на тима показаха, че не го искат и го изпратиха далеч от отбора, и то съблечен. Друг обаче – Стойчо Стоев, успя да спечели на своя страна голяма част от феновете, но най-вече футболистите. Сега Дерменджиев ще има шанса да се докаже в още един отбор, но не само да спечели доверие, и а да донесе успехи. И, естествено, под зоркия поглед на многобройните „сини“ фенове.

А каква е последната промяна, която настъпи в Левски - може да видите в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички