Батков: Бях предложил на Мъри да махна Сираков и да бъде българският Фъргюсън


Батков: Бях предложил на Мъри да махна Сираков и да бъде българският Фъргюсън
Снимка: БГНЕС

1775 0

Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков се върна назад във времето, докато още бе на "Герена", за най-успешния период на тима, а именно участието в Шампионска лига и за раздялата с Мъри и Наско Сираков.

"През цялото време. Започвайки от 2008 година. Нямам нищо против нито към Наско Сираков, нито към Мъри. Просто с цялата си същност чувствах, че след отпадането от Тампере и изключително злощастния сезон 2007/2008, който се срутихме от небесата, трябва да има промяна. Все пак от Шампионска лига, титла, купа, селекция за над 3 милиона евро – Рабех, Бензукан, Тасевски, тримата бразилци, накрая завършихме сезона на 16 точки след ЦСКА. Усещах с цялото си тяло, че трябва да има промяна, катарзис. Да се възроди отборът, да се върнем на пътя на победата.

Още в края на 2007 година, когато паднахме от ЦСКА с гол на Машадо, поисках оставките на Мъри и Наско. А те го направиха театрално и извикаха всички журналисти, все едно не съм аз работодателя, който осигурява заплатите, а те! Тогава привиках Стоилов и му казах: „Аз съм изключително доволен от теб и работата ти. Моделът ти успява и искам да продължиш. Но искам да освободя Наско Сираков“. Даже му предложих той да поеме цялата власт и да бъде българския Фъргюсън. Мъри обаче ми отговори, че не е дошъл още моментът. След 6 месеца пак не беше дошъл моментът. Според мен оттогава започнаха да ме предават хората. А аз давах каквото можех и правех всичко за Левски. Каквото можах направих, каквото имах - дадох. С тези думи дадох акциите на Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов", сподели Батков в интервю пред "Блиц".

Той допълни, че Мъри остава най-успешният български треньор и наставникът, който е работил най-много и усърдно. "Не е имало треньор, който да работи толкова много. Той сутрин отиваше рано – в 8 часа. Занимаваше се не само с първия отбор. Следеше школата, тренировъчния процес във всички формации. Присъстваше на много тренировки. Много добре се справяше със селекцията, разузнаване, възстановяване, с тренировките и новите методи. Много уважавам Мъри и Наско. Те имат невероятен принос за успехите. Моята роля беше да осигуря организацията и финансирането".

Относно това дали настоящият треньор Елин Топузаков може да се превърне в следващия Станимир Стоилов, Батков отговори:"Защо не? Но Станимир Стоилов имаше до себе си Наско Сираков. Не казвам, че Станислав Ангелов няма качества. Освен това по времето на Мъри имахме изключително талантливо поколение от школата. Част от концепцията на Стоилов, когато реших да го върна през април 2004 година, беше да се заложи на 7-8 момчета от школата. Единствено Живко Миланов поиграваше от време на време като титуляр, всички други бяха или в юношеските формации, или ги вземаха само по лагери да попълват бройката".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички