75 мига величие, 75 години Гунди!


75 мига величие, 75 години Гунди!
Снимка: Официален сайт на Левски

2295 0

На днешната дата 4 май преди 75 години е роден Георги Аспарухов-Гунди, считан за един от най-добрите играчи в историята на българския футбол. Той е най-обичаният играч от всички поколения левскари, а стадионът на тима носи неговото име. 

За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва знаменит гол срещу тогавашния световен шампион Англия насред "Уембли". Освен за Левски, Гунди е играл и в пловдивския Ботев, а именно днес двата отбора ще се изправят един срещу друг в среща от Първа лига под знака на великия футболист. "Сините" готвят тържества за годишнината на легендата си, които ще продължат в идните месеци, а днес се поставя само началото. 

За съжаление земният път на великия футболист приключва твърде рано. На 30 юни 1971, когато е едва на 28 години, Аспарухов загива в автомобилна катастрофа край прохода Витиня. В колата заедно с него е и друг голям български футболист - Никола Котков.

Ето и материалът, който бе публикуван на официалния сайт на "сините", посветен на Георги Аспарухов:

Днес отброяваме 75-годишнина от рождението на великия и непрежалим Георги Аспарухов. Футболистът, който ни вдъхновяваше и вдъхновява и човекът, който ще остане вечен пример за подражание. Най-хубавите редове за Георги Аспарухов ще останат ненаписани. Най-точните думи ще останат неизказани. Защото за перото и ума е непосилно да изразят това, което чувстват сърцата и онова, което е затворено в душите. Днес, 75 години след рождението на Гунди, още по-ясно осъзнаваме колко ценен, колко нужен бе той. Не само за футбола и привържениците, а за обществото ни въобще като пример за човек и личност.

За поколенията, докоснали се до него, и за тези след тях, Аспарухов остава като наподражаем, необикновен, гениален футболист. Величина в стандартите за мъжество, икона за любимия „син” клуб или просто нападателят на нашите мечти.

Гунди живя като пророк за своето време, което по своята същност бе непокварено и приказно. Той бе и остава всенароден любимец, затова и до наши дни не секва скръбта по ранната му гибел. Човек легенда, човек обичащ и прощаващ, човек, който накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта.

Гунди е просто явление, надхвърлящо границите на футбола. Характер, който всички ние искаме да възпитаме у наследниците си.

Да бъдеш Като Гунди! Да бъдеш човек!

Очакваме ви днес на „Герена“, за да почетем заедно легендата!

Всички заедно за Гунди!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички