120 години от рождението на създателя на буквата "Л" на екипите на Левски


120 години от рождението на създателя на буквата "Л" на екипите на Левски
Снимка: facebook / levskiofficial

2543 0

С публикация в официалния си сайт в днешния 29-и юни, от Левски отбелязаха 120 години от рождението на легендарния вратар на клуба Петър Иванов-Вертер!

Роден през 1903-та, Иванов прави първите си футболни стъпки в тима на Скобелев, който е един от клоновете на спортен клуб "Левски". През 1920-а година намира място в първия отбор на "сините" и до края на кариерата си играе единствено и само за него.

Стражът натрупва 76 шампионатни мача, 35 международни и 32 други двубоя. Печели два пъти столичната Купа "Улпия Сердика", четири пъти е шампион на София, а по веднъж шампион на България и носител на Купата на страната. 

От стадион "Георги Аспарухов" подчертават, че Петър Иванов е човекът, който за първи път поставя сам буквата "Л" на гърдите си като емблема на своя клуб, а това се случва през 1921-ва година. Под нея той извезва лаврови клонки, "за да подчертае непреходността на вече съществуващият от едно десетилетие футболен клуб".

Ето какво гласи цялата публикация на Левски:

"Днес се навършват 120 години от рождението на легендарния вратар на "Левски" Петър Иванов-Вертер. Роден на 29 юни 1903 година, той прави първите си футболни стъпки в тима на Скобелев - един от клоновете на спортен клуб "Левски".

Още юноша, през 1920г. намира място в първия отбор на „сините” и до края на кариерата си е отдаден изцяло и единствено на любимия отбор.

За "Левски" играе в 76 шампионатни мача, 35 международни и 32 други мача. Два пъти е носител на столичната Купа „Улпия Сердика“ (1926, 1930). Четири пъти е столичен шампион(1923, 1924, 1925, 1933). Шампион и носител на Купата на България през 1933 г.

Той е един от най-популярните вратари на "Левски" в първите години от съществуването му, смятан за родоначалник на силната вратарска школа на клуба.

За първи път вратарят на СК "Левски" Петър Иванов - Вертер поставя сам буквата "Л" като емблема на своя клуб на гърдите си през 1921 г.

Под буквата "Л" извезва лаврови клонки, за да подчертае непреходността на вече съществуващият от едно десетилетие футболен клуб. Същата емблема се използва в периода от 1956 г. (след възстановяване на името на отбора) до 1962 г. като емблема върху бланките на футболното дружество.

Иванов е и първият вратар на националния отбор на България, за който записва 2 участия.

Участва в Олимпийските игри в Париж през 1924 г., като е на вратата в единствения мач на българите в турнира — срещу Ирландия(0:1).Отива си от този свят на 18 януари 1969 г.

Поклон пред светлата памет на Петър Иванов - Вертер".

*Четете всички последни новини около Левски в SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички