10 от ЦСКА 1948 надвиха ужасяващ Левски за старт на Първа лига


10 от ЦСКА 1948 надвиха ужасяващ Левски за старт на Първа лига
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7667 0

Любослав Пенев и ЦСКА 1948 препънаха Левски с минималното 1:0 в първия мач на двата тима в Първа лига за сезон 2022/2023. "Червените" играха цяло едно полувреме с човек по-малко, но това не им попречи да поведат и в край на сметка да спечелят оспорвания двубой.

Срещата започна динамично и за двата тима, но "сините" имаха възможност още в началните секунди, след като Роналдо оцели страничната греда от удар с глава. Като цяло първото полувреме протече под натиска на гостите, но куп пропуски не доведоха до попадения. В края на първата част Стефан Цонков бе изгонен за два жълти картона и остави съотборниците си да се надиграват в нечестен сблъсък, или поне така се смяташе. 

През второто полувреме ЦСКА 1948 натисна, въпреки намаления състав и в край на сметка отбеляза във вратата на Николай Михайлов чрез Георги Русев в 52'. Левски нямаше никакви шансове да отговори, като единствения точен удар дойде от огромна дистанция и Хосе Кордоба, но Наумов внимаваше и не позволи изравняване. 

Като цяло играта на Левски не вървеше, а куп пропуски записаха Миланов, Кръстев, Уелтон и Роналдо. Нямаше и помен от играта на "сините" от миналия сезон, а следващата среща на отбора е на "Герена" срещу новака - Спартак Варна. 

От своя страна, това е първа победа на "червените" срещу тима на Станимир Стоилов изобщо. Следващата среща на ЦСКА 1948 е гостуване на Пирин (Благоевград).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първите секунди започнаха много динамично за "сините", Бари успя да се откъсне, но бе "закачен" в наказателното поле и претендира за дузпа. Ивайло Стоянов не отсъди такава, но веднага след това даде пряк свободен удар за гостите, който можеше да доведе до дебютния гол на Роналдо. Топката се отби в лявата странична греда и излезе в аут.

Първа възможност и за домакините, Раян Даскалов се откъсна от халфовата линия, но Кордоба игра по брилянтен начин и отмъкна топката от нападателя на ЦСКА 1948. Цонков фаулира за жълт картон Георги Миланов в 6' на двубоя и последва нов пряк свободен удар. Грешките изобилстват и в двете полета, като Наумов опита да сбърка и подари топката на Левски, но защитата на "червените" успя да поправи грешката на капитана си. Страхотна контраатака на Левски в 12'. След като откраднаха топката в средата на терена, Бари подаде за Уелтон, а само защитник попречи на Роналдо да се разпише от дясно на нападението. 

Неприятен фал накара лекарския щаб на Левски да влезе, за да помогне на халфа Жоро Миланов в 18'. В 21' Адриан Краев засече центриране от корнер, което мина в дясно на вратата на Даниел Наумов. Опасен удар от Уелтон от далечно разстояние мина високо над вратата на стража на "червените". Александър Александров "отнесе" Краев край тъч линията, което логично му донесе втория жълт картон в двубоя. 

Анте Блажевич сбърка в близост до Николай Михалов, което доведе до първата добра възможност за момчетата на Любослав Пенев, но ударът мина над напречната греда в 31'. В последствие Ивайло Стоянов отсъди засада. След "синия" натиск, ЦСКА 1948 успя да се съвземе и играта се изравни в последните минути на първата част. Санко-Сундберг фаулира Карлос Охене и получи жълт картон, който към момента е първи в мача за Левски. Георги Русев успя да неутрализира Цунами и да нахлуе в наказателното поле на "сините", но Михайлов успя да се справи, Охене пожела дузпа, но такава нямаше. Лоша новина се откри за Станимир Стоилов - Цунами получи контузия в областта на коляното, но изглежда, че ще успее да продължи двубоя. 

ЧЕРВЕН КАРТОН: Стефан Цонков от ЦСКА 1948 успя да си изкара втори жълт картон и напуска рано-рано срещата. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Левски се връща в старата си победна схема 3-5-2, след като се оказа, че Цунами няма да може да продължи заради контузията, която получи в края на първата част. На негово място влезе Илиян Стефанов. Георги Русев изпусна най-доброто положение за домакините, след като стреля с глава, но топката мина в дясно от вратата. Александър Колев бе напът да вкара комичен гол на Михайлов, след като от почти никакъв ъгъл се опита да центрира, а топката се отби в гредата. Само късмет спаси "сините" да не изостават в резултата. 

ГОЛ! Георги Русев изпревари разкъсаната защита на Левски и прекара топката през капитана, за да открие резултата за ЦСКА 1948. В 57' Анте Блажевич центрира от дясно, но Уелтон с глава не успя за пореден път да оцели вратата. В 60' Роналдо засече центриране на Филип Кръстев, отново неточно. Отново в 68' юношата на Славия изпусна най-чистата голова възможност пред вратата на Наумов, след като успя да се освободи от сгъстената защита, но гол все още няма. Хосе Кордоба направи първия точен удар в мача за Левски с удар от повече от 30 метра, но стражът на ЦСКА 1948 внимаваше и спаси. Рафаел Енрике подсили атаката на "червените" срещу неубедителния Анте Блажевич. Тройна смяна за Левски в 74' - Галчев, Петков и Ван дер Каап ще се опитат да донесат нещо за "сините".

Гостите засилиха натиска си, Уелтон и Миланов се отчетоха с пропуски в рамките на минута. "Фуфу" Кръстев изведе Марин Петков на добра стрелкова позиция, но крилото не успя да затрудни Наумов и удара излезе в аут в 80'. Енрике се опита да подари така желания гол от Левски в 88', но след това успя да поправи грешката си, а и "сините" не се възползваха от поканата. ВАР преразгледа евентуална дузпа за гостите за игра с ръка, но такава не бе отсъдена. С това се изчерпа всичко за "сините" в този мач. 

Стартови състави:

ЦСКА 1948: Даниел Наумов (К) - Александров, Джонатан, Марин, Стефан Цонков - Даскалов, Октавио, Охене, Топузов - Георги Русев, Александър Колев

Левски: Михайлов (К) - Кордоба, Сонко-Сундберг, Блажевич, Цунами - Краев, Миланов, Кръстев - Бари, Уелтон, Роналдо

Преди мача:

"Червени" и "сини" се изправят в първото дерби за сезона и в официалния дебют на Любослав Пенев начело на ЦСКА 1948. Клубът направи редица входящи трансфери през летния трансферен прозорец, като изиграха и 5 контроли, в които записаха само победи и едно единствено равенство. Тима може да се похвали с нулево равенство срещу кипърския АПОЕЛ, който е противник на Ботев Пловдив в Лигата на конференциите.

Левски също може да се похвали с добри сделки и подготовка, но старши треньорът Станимир Стоилов не скри разочарованието си от някои играчи. "Сините" имат същия актив в предсезонните проверки, а в последната разгромиха кандидата за Първа лига Етър с 5:0. Столичният гранд паралелно продължава да се подготвя и за втория предварителен кръг на Лигата на конференциите, където ще срещне гръцкия ПАОК. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички