"Златна" резерва обърна Славия и спаси ЦСКА от кошмарна загуба


"Златна" резерва обърна Славия и спаси ЦСКА от кошмарна загуба
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

15090 0

Столичното дерби между Славия и ЦСКА предложи много драма и зрелище на феновете, но в крайна сметка печеливш се оказа отборът на "червените". Гостите спечелиха мача с резултат 1:2 в мач от третия кръг на efbet Лига, а победата дойде след пълен обрат, благодарение на "златната" резерва Евандро да Силва.

 

Първата част не бе белязана от попадения, като най-доброто положение се откри пред Тиаго Родригес в края на полувремето. През вторите 45 минути обаче двата отбора си вкараха три гола, като първият удар бе нанесен от домакините. "Кошмарът" на ЦСКА Янис Карабельов откри резултата в 61-вата минута, реализирайки третия си пореден гол срещу "армейците".

Девет минути по-късно обаче влезлият като резерва Евандро успя да изравни. Попадението дойде след грешка в отбраната на Славия, от която се възползва Али Соу, а впоследствие намери своя съотборник, който с премерен удар преодоля Георги Георгиев. Три минути преди изтичането на редовното време Евандро вкара втория си гол в мача, с което донесе и крайния успех на своя отбор. Основна заслуга за гола имаше друга резерва - Греъм Кери, който предостави великолепно центриране, а за бразилския голмайстор остана единствено да насочи топката към опразнената врата.

Така ЦСКА постигна първа победа в родния шампионат от началото на новия сезон, след като допусна равенство и загуба в първите си две срещи. Това отрежда седмо място на "червените" във временното класиране с актив от четири точки. Тази победа бе втора поредна във всички турнири под ръководството на Люпко Петрович, който оглави отбора в началото на седмицата. Голямото изпитание за Петрович предстои следващата седмица, когато е гостуването на Осиек в Лига Европа.

За Славия това бе втора загуба от началото на сезона в първенството, с което отборът остава с актив от три точки, който им отрежда 10-о място. В следващия кръг "белите" гостуват на Черно море, докато "армейците" приемат у дома Ботев Враца.

Първо полувреме

Първите 15 минути от мача протекоха без сериозни заплахи пред някоя от двете врати. ЦСКА опита да наложи натиск още от първия съдийски сигнал, но не успя да се добере до чиста ситуция за гол. Валентин Антов за гостите се отчете със силна игра в началните минути на мача.

В следващите минути двата отбора продължиха да си разменят атаки, но без желания резултат. "Червените" търсиха попадението, но не създадоха сериозна заплаха за стража на Славия Георги Георгиев. Това се потвърждаваше и от статистиката, която към 39-ата минута бе следната: 4 удара за ЦСКА, от които нито един точен, докато домакините се отличиха с 2 удара, от които един намери очертанията на вратата.

По отношение на владение на топката, ЦСКА определено имаше преимущество, като в края на първата част процентът, в който кълбото бе в играч на "червените", наближаваше 70. Играта на терена не бе сред най-чистите, като главният арбитър на мача бе принуден да покаже два жълти картона - по един за Николай Дюлгеров и Божидар Чорбаджийски.

В 44-ата минута ЦСКА се добра до най-доброто си положение за първата част. Тони Уот и Али Соу хитро се изтеглиха към вътрешността на терена, с което освободиха пространство за навлизащия на скорост Тиаго Родригес. Последва подаване по въздух към Тиаго от страна на Уот, а португалецът успя да овладее технично на гърди, след което отправи удар към вратата на Славия, но Георги Георгиев спаси, избивайки в ъглов удар.

Второ полувреме

Втората част започна с неприятен инцидент на терена. След единоборство между Цветелин Чунчуков и Нуно Томаш, вторият се озова на тревата, а при падането получи тежък удар по главата. Наложи се да влезе медицински екип, който да се погрижи за защитника на ЦСКА, който впоследствие все пак участието си в мача.

Малко по-късно Али Соу получи прекрасен извеждащ пас с глава, след което нападателят опита прехвърлящ удар над вратаря Георги Георгиев, но стражът на Славия успя отлично да скъси дистанцията и да отклони топката извън очертанията на вратата си. 

Домакините първи нанесоха тежък удар в мача, наказвайки пропуските на своя опонент. В 61-вата минута Радослав Кирилов напредна фронтално към вратата на Черниаускас, без да бъде обезпокояван от защитата на ЦСКА, а впоследствие бе оставен и да отправи удар към вратата. Изстрелът срещна страничния стълб на вратата, но топката се върна назад, където отлично позиционираният Янис Карабельов направи добавка, откривайки резултата - 1:0. Това бе трети пореден гол на Карабельов в мачове срещу ЦСКА, което го превръща в същински "кошмар" за "армейците".

Само осем минути по-късно дойде отговорът на ЦСКА. Николай Дюлгеров от състава на Славия допусна груба грешка в задни позиции, позволявайки на Али Соу да му отнеме топката. Нападателят на "червените" веднага намери влезлия като резерва Евандро, който с първото си докосване прати топката в мрежата - 1:1.

В 75-ата минута на двубоя Славия имаше възможността да възстанови преднината си в мача. Радослав Кирилов продължи да създава главоболия на отбраната на ЦСКА, пробивайки по левия фланг, откъдето предостави отлично центриране за Чунчуков, но ударът на нападателя с глава се озова в тялото на противников футболист.

Шест минути по-късно Евандро можеше да направи пълен обрат в мача. След рикошет в крака на Димитър Велковски топката бе насочена право към намиращия се на границата на наказателното поле Евандро. Голмайсторът на ЦСКА обаче този път заложи на повече сила, отколкото техника, и запрати топката далеч над вратата.

Бразилецът все пак свърши това три минути преди изтичането на редовното време. Основна заслуга за победния гол обаче изигра друга "златна" резерва - Греъм Кери. Ирландецът предостави отлично центриране от левия фланг, което преодоля цялата отбрана на Славия, включително вратаря, за да се озове в краката на Евандро буквално на метър от голлинията, а за бразилеца не бе проблем да избута топката в мрежата - 1:2.

ПРЕДИ МАЧА:

Славия също ще търси успеха в тази среща, тъй като започна сезона с победа, но във втори кръг допусна загуба от Локомотив (Пловдив) с 2:3. "Белите" ще бъдат без вратаря Георги Петков и без крилото Георги Йомов. И двамата имат физически проблеми.

В ЦСКА контузени са Рафаел Енрике и бранителят Петър Занев, който евентуално ще е на линия за реванша с Осиек. "Червените" ще имат британски привкус в атака, като шанс да попаднат сред 11-те се очаква да получат ирландецът Греъм Кери по дясното крило и шотландецът Уот на върха на атаката. В това число може да влезе и англичанинът Отабор. В титулярния състав пък ще се завърне Божидар Чорбаджийски.

СЪСТАВИ

Славия: 13. Георги Георгиев, 55. Андреа Христов, 4. Петър Патев, 38. Милен Гамаков, 5. Николай Дюлгеров, 19. Димитър Велковски, 10. Янис Карабельов, 23. Владислав Узунов, 11. Радослав Кирилов, 14. Дарко Тасевски, 9. Цветелин Чунчуков;

13Георги Георгиев
55Андреа Христов
4Петър Патев
38Милен Гамаков
5Николай Дюлгеров
19Димитър Велковски
10Янис Карабельов
23Владислав Узунов
11Радослав Кирилов
14Дарко Тасевски
9Цветелин Чунчуков13Георги Георгиев13Георги Георгиев

ЦСКА: 30. Витаутас Черниаускас, 4. Божидар Чорбаджийски, 5. Николай Бодуров (к), 24. Нуно Томаш, 3. Жеферсон Телес, 16. Жанио Бикел, 26. Валентин Антов, 20. Тиаго Родригес, 21. Диего Фабрини, 9. Тони Уот, 22. Али Соу

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички