"Всичко зависи от произхода на субстанцията" - юрист разкри какви наказания грозят Георги Йомов от ЦСКА


"Всичко зависи от произхода на субстанцията" - юрист разкри какви наказания грозят Георги Йомов от ЦСКА
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

5915 0

Известният адвокат по спортно право Георги Градев заяви, че евентуалното наказание на Георги Йомов може да варира от 1 месец до 4 години! През уикенда ръководството на ЦСКА разгласи новината, че в проба на футболиста от месец юли е открита забранена субстанция, а УЕФА "замрази" правата му за 90 дена.

25-годишният национал на България има срок до 1 септември да предаде свое становище по случая, а Градев посочи пред "Тема Спорт" кой е основният фактор в делата за допинг: "Санкцията на Йомов може да варира от 1 месец, през 2 години и дори 4 години. Всичко зависи от произхода на субстанцията и как тя е попаднала в организма. Много е важно той да може да докаже как е приел това вещество. Това е основният фактор в допинг делата".

"Защото например има случаи, когато добавка или храна, която си консумирал, е била замърсена. Задължително трябва да се изследват всички добавки, които ЦСКА използва. Освен това забранено вещество може да попадне в организма ти дори когато ядеш месо. Знаем, че животните се инжектират с всякакви субстанции, за да растат по-бързо", каза още адвокатът и добави:

"Също така, ако играчът е бил болен, може да е пил лекарства, в които не е знаел, че се съдържат забранени от антидопинговата агенция елементи. Затова е много важно да се определи начина, по който веществото е било прието от Йомов. Смятам, че срокът до 1 септември, който той има да предаде своето становище, е твърде кратък и трябва да бъде поискана отсрочка".

Георги Градев разкри и че има вариант, при който изобщо да не се стигне до наказание: "Ако се докаже, че Йомов е бил напълно прилежен и забранената субстанция е попаднала в организма му не по негова вина, може и напълно да се размине с наказание. В противен случай вече се гледа произходът на субстанцията. Ако тя е неспецифична или пък специфична и приемана умишлено, го грози санкция между 2 и 4 години. При специфична субстанция наказанието е до 2 години".

"Има и трети вид вещества - канабиноиди. Към тях спадат марихуана, амфетамин, кокаин и наказанието е най-леко. Максималната санкция е 3 месеца, като, ако състезателят се съгласи да премине курс против зависимост, то спада на 1 месец. Правилото за тях бе променено миналата година, тъй като няма доказателства, че тези вещества помагат за постигането на по-добри спортни резултати", завърши 46-годишният юрист.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички